Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Sami przygotowujmy obiady

W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i j...

Więcej

Nie tylko ładna, ale i funkcjonalna

Przywiązujemy coraz większą wagę do wyglądu naszych mieszkań. Nie ma się co dziwić, współczesne met...

Więcej

Zapiekanki lubimy jadać

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

anyż

Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż
Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badian właściwy. Z tego niezbyt okazałego drzewa pozyskiwane są owoce, które mają kształt gwiazdy. To właśnie one są wykorzystywane do przyprawiania różnego rodzaju dań. Stosuje się go także do zapobiegania i leczenia pewnych dolegliwości związanych najczęściej z przewodem pokarmowym. Możemy go stosować jako zmieloną przyprawę, bądź używać całych suszonych owoców. W kuchni ma on niezwykle szerokie zastosowanie, chociaż niestety najczęściej o nim zapominamy. Dzięki swoim właściwościom aromatycznym możemy używać go do gotowania rozmaitych potraw, wypieków, przetworów, sosów i sałatek. Importujemy go najczęściej z Meksyku, Chin, Argentyny i oczywiście z Indii. Anyż zawiera w sobie olejki eteryczne oraz organiczne związki chemiczne takie jak na przykład kumaryny i flawonoidy. Jeśli anyż zagości w naszej kuchni będzie on niezwykle pomocną przyprawą, której możemy dodawać do gotowania różnego rodzaju potraw. Przede wszystkim jest on polecany do dań mięsnych, a w szczególności tych zawierających dziczyznę. Pomocny jest do przyrządzania przede wszystkim potraw słodko-kwaśnych i tych o dużej zawartości różnych gatunków jarzyn. Dlatego też ta przyprawa stosowana jest szeroko w kuchni chińskiej. Dzięki swoim aromatycznym właściwościom wzmacnia smak słodkich wypieków takich jak na przykład pierniki. Bez żadnych przeszkód może posłużyć nam także w gotowaniu różnorodnych sosów i przyprawianiu sałatek warzywnych i owocowych. Często stosuje się go jako dodatek do przetworów takich jak kompoty, a także do dań zawierających owoce morza. Wspólnie ...

Ekskluzywne przyprawy do każdej potrawy
Przygotowując rozmaite posiłki staramy się, aby smakowały one jak najlepiej. W tym celu używamy najczęściej różnego rodzaju przypraw. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejsze i naprawdę trudno by nam było bez nich nadać naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Najczęściej używamy najpopularniejszych i łatwo dostępnych specyfików. Jednak są wśród nich takie, które powszechnie uważa się za ekskluzywne i nie zawsze stać nas na to by używać ich na co dzień w większych ilościach. Są to przede wszystkim rośliny, które wymagają sporo uwagi podczas ich uprawy i hodowli. Rosną tylko w specyficznych strefach klimatu i sam ich import pochłania ogromne koszty. Jednak są one naprawdę wyjątkowe i warto zapłacić każdą cenę, aby choć raz na jakiś czas nadać naszym przyprawom wyjątkowy smak i aromat. Do tych ekskluzywnych przypraw zaliczamy przede wszystkim szafran, kardamon i wanilię. Ich właściwości wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także alkoholowym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne dlatego też cenią je niemal wszystkie kuchnie na całym świecie. Najdroższy i najbardziej ceniony jest szafran znany już w czasach panowania Aleksandra Wielkiego. Często jest on traktowany jako roślina ozdobna naszych przydomowych ogródków. Pomimo tego, że kwiaty te nie wymagają poświęcania ich uprawie zbyt dużo wysiłku i uwagi, to jednak jako przyprawa są niemal na wagę złota. A wszystko dlatego, że aby uzyskać kilogram takiego specyfiku potrzeba około dwustu tysięcy ...

Struktura strony