Książki w każdej kuchni

Gotować lubimy, ale nie zawsze mamy pomysł co do sporządzenia menu. Najczęściej gotujemy to, co naj...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Lubimy gotować, znamy też wiele ciekawych przepisów. Niektóre z nich są tak wyjątkowe, że warto się...

Więcej

garnek do gotowania mleka z gwizdkiem

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni

Gotować lubimy, ale nie zawsze mamy pomysł co do sporządzenia menu. Najczęściej gotujemy to, co naj...

Więcej

anyż

Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż
Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badian właściwy. Z tego niezbyt okazałego drzewa pozyskiwane są owoce, które mają kształt gwiazdy. To właśnie one są wykorzystywane do przyprawiania różnego rodzaju dań. Stosuje się go także do zapobiegania i leczenia pewnych dolegliwości związanych najczęściej z przewodem pokarmowym. Możemy go stosować jako zmieloną przyprawę, bądź używać całych suszonych owoców. W kuchni ma on niezwykle szerokie zastosowanie, chociaż niestety najczęściej o nim zapominamy. Dzięki swoim właściwościom aromatycznym możemy używać go do gotowania rozmaitych potraw, wypieków, przetworów, sosów i sałatek. Importujemy go najczęściej z Meksyku, Chin, Argentyny i oczywiście z Indii. Anyż zawiera w sobie olejki eteryczne oraz organiczne związki chemiczne takie jak na przykład kumaryny i flawonoidy. Jeśli anyż zagości w naszej kuchni będzie on niezwykle pomocną przyprawą, której możemy dodawać do gotowania różnego rodzaju potraw. Przede wszystkim jest on polecany do dań mięsnych, a w szczególności tych zawierających dziczyznę. Pomocny jest do przyrządzania przede wszystkim potraw słodko-kwaśnych i tych o dużej zawartości różnych gatunków jarzyn. Dlatego też ta przyprawa stosowana jest szeroko w kuchni chińskiej. Dzięki swoim aromatycznym właściwościom wzmacnia smak słodkich wypieków takich jak na przykład pierniki. Bez żadnych przeszkód może posłużyć nam także w gotowaniu różnorodnych sosów i przyprawianiu sałatek warzywnych i owocowych. Często stosuje się go jako dodatek do przetworów takich jak kompoty, a także do dań zawierających owoce morza. Wspólnie ...

Ekskluzywne przyprawy do każdej potrawy
Przygotowując rozmaite posiłki staramy się, aby smakowały one jak najlepiej. W tym celu używamy najczęściej różnego rodzaju przypraw. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejsze i naprawdę trudno by nam było bez nich nadać naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Najczęściej używamy najpopularniejszych i łatwo dostępnych specyfików. Jednak są wśród nich takie, które powszechnie uważa się za ekskluzywne i nie zawsze stać nas na to by używać ich na co dzień w większych ilościach. Są to przede wszystkim rośliny, które wymagają sporo uwagi podczas ich uprawy i hodowli. Rosną tylko w specyficznych strefach klimatu i sam ich import pochłania ogromne koszty. Jednak są one naprawdę wyjątkowe i warto zapłacić każdą cenę, aby choć raz na jakiś czas nadać naszym przyprawom wyjątkowy smak i aromat. Do tych ekskluzywnych przypraw zaliczamy przede wszystkim szafran, kardamon i wanilię. Ich właściwości wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także alkoholowym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Są jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne dlatego też cenią je niemal wszystkie kuchnie na całym świecie. Najdroższy i najbardziej ceniony jest szafran znany już w czasach panowania Aleksandra Wielkiego. Często jest on traktowany jako roślina ozdobna naszych przydomowych ogródków. Pomimo tego, że kwiaty te nie wymagają poświęcania ich uprawie zbyt dużo wysiłku i uwagi, to jednak jako przyprawa są niemal na wagę złota. A wszystko dlatego, że aby uzyskać kilogram takiego specyfiku potrzeba około dwustu tysięcy ...

Struktura strony