Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie

Sól kuchenna służy nam jako niezastąpiona przyprawa oraz jako konserwant. Składa się ona przede wsz...

Więcej

makaron w boxie wrocław

 Czasami mamy chęć ugotować coś specjalnego dla nas i dla naszego partnera, a nie mamy żadnego po...

Więcej

Gotowanie to świetna zabawa

Kuchnia często kojarzy nam się z czymś bardzo negatywnym. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku kobi...

Więcej

Pyszna zupa na drugie danie

Sól kuchenna służy nam jako niezastąpiona przyprawa oraz jako konserwant. Składa się ona przede wsz...

Więcej


restauracja żywiec

Przepisy kuchenne Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się ona na naszych stołach stosunkowo często. Nie tylko przy okazji świat, ale iw dni powszednie, bo jadać takowe lubimy i chętnie to robimy. Dlaczego? Bigosy są pożywne, można je jadać zarówno na śniadanie, kolacja, jak i w formie obiadu. Przy tym smak i aromat... palce lizać. Nie każdy jednak potrafi dobry bigos ugotować, choć to wcale nie jest sztuka trudna. Niestety problem tkwi w tym, że zapomnieliśmy o tradycji i teraz zamiast bigosów robimy klasyczną kapustę z mięsem i grzybami. Bigos to przede wszystkim kilka gatunków mięsa. Teoria mówi, że to połączenie kapusty słodkiej z kwaszoną, ale tutaj można sobie pozwolić na różnorakie odstępstwa. Nie każdy z nas lubi, kiedy kuchnia jest zbyt kwaśna. Pamiętajmy jednak o tym, by dodać do tej potrawy kilka gatunków mies. to właśnie ten element potrawy jest najistotniejszy w tym wszystkim. Stawiajmy na smaczne mięso. Jakie? W klasycznym bigosie nie może zabraknąć boczku, warto tez dodać odrobinkę wołowiny tudzież schabu, jeśli lubimy kiełbasiane smaki, to można się pokusić o jej dodanie. Z naszej strony mała rada w tym miejscu: przed dodaniem mięsa do kapusty najpierw je podsmażmy na patelni. To daje zdecydowanie lepsze efekty i bardziej wyrazisty smak. Co jeszcze wrzucić do gotującego się bigosu? Na pewno kilka zairem angielskiego ziela, kilka listków liścia laurowego (ilości proporcjonalnie do wielkości garnka). Nie można zapomnieć o pieprzu, soli i... warzywach. Marchew zamiast kroi lepiej jest poszatkować na tarce lub za pomocą robota kuchennego. Im drobniejsza i lepiej wymieszana w bigosem, to lepszy efekt. Do tego cebula, odrobina pora, warto też dorzucić niewielkie ilość drobno posiekanej pietruszki (nać). W zależności od ochoty bigos można okrasić grzybami. Ale to także kwestia indywidualnych zapatrywań. Klasyczny polski bigos przewiduje taki składni, ale nie za każdym razem mamy ochotę na grzybowy smak. Nasza polska kuchnia zaskakuje cały świat. Nie jesteśmy narodem wyjątkowym, na pewno nie jesteśmy wybrańcami. Nikt nas w świecie specjalnie nie sanuje, ale kiedy skosztuje kilku naszych potraw... te nasze kiełbasy, wędzonki, gołąbki, flaki, pierogi, czy właśnie wspominany bigos... ech... świat jest wniebowzięty. To typowo nasze potrawy, takie, z których nasza polska kuchnia słynie na całym świecie. Czy zaczniemy gotować bigosy częściej niż zwykle? Tego nie wiemy,a le na pewno nasze zapatrywanie na bigos się po tym artykule zmieni. Bo ugotowanie kapusty z jednym gatunkiem mięsa to nie bigos, ale zaledwie kapusta z mięsem. Pamiętajmy o tym, by nasza kuchnia kultywowała polskie tradycje, bo to ważne zna naszej kultury i naszych wyczynów kulinarnych. Bo skoro nasza kuchnia słynie w świecie, to róbmy wszystko, by opinia była uzasadniona. Wszak niewiele jest dziś rzeczy, którymi pochwalić się możemy z równe wielką dumą.

Tagi: bigos, tradycja, polska | Struktura strony