odżywki białkowe

 Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rz...

Więcej

restauracja żywiec

 Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się...

Więcej

Dlaczego powinniśmy jeść zupy

Najczęściej jest tak, że nasz obiad składa się tylko z jednego dania. Aby było ono jak najbardziej ...

Więcej

Dlaczego powinniśmy unikać fast foodów

 Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rz...

Więcej

polska

Bigos - klasyka polskiej kuchni
Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się ona na naszych stołach stosunkowo często. Nie tylko przy okazji świat, ale iw dni powszednie, bo jadać takowe lubimy i chętnie to robimy. Dlaczego? Bigosy są pożywne, można je jadać zarówno na śniadanie, kolacja, jak i w formie obiadu. Przy tym smak i aromat... palce lizać. Nie każdy jednak potrafi dobry bigos ugotować, choć to wcale nie jest sztuka trudna. Niestety problem tkwi w tym, że zapomnieliśmy o tradycji i teraz zamiast bigosów robimy klasyczną kapustę z mięsem i grzybami. Bigos to przede wszystkim kilka gatunków mięsa. Teoria mówi, że to połączenie kapusty słodkiej z kwaszoną, ale tutaj można sobie pozwolić na różnorakie odstępstwa. Nie każdy z nas lubi, kiedy kuchnia jest zbyt kwaśna. Pamiętajmy jednak o tym, by dodać do tej potrawy kilka gatunków mies. to właśnie ten element potrawy jest najistotniejszy w tym wszystkim. Stawiajmy na smaczne mięso. Jakie? W klasycznym bigosie nie może zabraknąć boczku, warto tez dodać odrobinkę wołowiny tudzież schabu, jeśli lubimy kiełbasiane smaki, to można się pokusić o jej dodanie. Z naszej strony mała rada w tym miejscu: przed dodaniem mięsa do kapusty najpierw je podsmażmy na patelni. To daje zdecydowanie lepsze efekty i bardziej wyrazisty smak. Co jeszcze wrzucić do gotującego się bigosu? Na pewno kilka zairem angielskiego ziela, kilka listków liścia laurowego (ilości ...

Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować
Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najprostsze szybko przygotowane obiady. Jest to najczęściej domeną kobiet, gdyż to właśnie one zajmują się zwykle wszelkimi pracami związanymi z opieką nad domem i rodziną. Jednak mężczyźni także świetnie sobie radzą z gotowaniem i nierzadko bywa tak, że robią to lepiej niż płeć piękna. To właśnie oni częściej zajmują stanowiska szefów kuchni w najdroższych hotelach i restauracjach. Dla wielu osób pieczenie, smażenie i gotowanie jest czynnością sprawiającą przyjemność, a nawet relaksującą i uspokajającą. Może się to wiązać między innymi z wdychaniem różnego rodzaju aromatycznych zapachów wydzielanych na przykład przez przyprawy, które dodajemy do naszych dań. Lubimy przygotowywać zwłaszcza coś wykwintnego na różne specjalne okazje, chcąc w ten sposób sprawić jak największą radość i przyjemność z jedzenia naszym najbliższym osobą. Uwielbiamy być chwaleni za nasze zdolności kulinarne i naprawdę cieszymy się, gdy przygotowane przez nas specjały wszystkim smakują. Jednak nie dla każdego gotowanie to przyjemność. Bywają wśród nas osoby, które naprawdę bardzo nie lubią wykonywać tej czynności. Stronią oni zwykle od kuchni, garnków, patelni i ogólnie od wszystkiego, co się wiąże z tego rodzaju pracą. Gotowanie jest dla nich prawdziwą męczarnią i starają się to robić jak najrzadziej. Często zastanawiamy się dlaczego tak się dzieje i nie potrafmy tego zrozumieć. A powody takiego nastawienia są błahe i banalnie proste. Po pierwsze czynność ta wymaga od ...

Struktura strony