Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

catering dietetyczny Gorzów wlkp Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Ciasta nie tylko na święta

dieta dowóz warszawa Z ciastami to ciężka sprawa – nie jest tak łatwo wiele z nich przygotować. O tym musimy wiedzieć, b...

Więcej

Dlaczego powinniśmy unikać fast foodów

Prosto ze Stanów Zjednoczonych przywędrowała do nas pewnego rodzaju moda na niezdrowe odżywianie. N...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

tradycja

Bigos - klasyka polskiej kuchni
Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się ona na naszych stołach stosunkowo często. Nie tylko przy okazji świat, ale iw dni powszednie, bo jadać takowe lubimy i chętnie to robimy. Dlaczego? Bigosy są pożywne, można je jadać zarówno na śniadanie, kolacja, jak i w formie obiadu. Przy tym smak i aromat... palce lizać. Nie każdy jednak potrafi dobry bigos ugotować, choć to wcale nie jest sztuka trudna. Niestety problem tkwi w tym, że zapomnieliśmy o tradycji i teraz zamiast bigosów robimy klasyczną kapustę z mięsem i grzybami. Bigos to przede wszystkim kilka gatunków mięsa. Teoria mówi, że to połączenie kapusty słodkiej z kwaszoną, ale tutaj można sobie pozwolić na różnorakie odstępstwa. Nie każdy z nas lubi, kiedy kuchnia jest zbyt kwaśna. Pamiętajmy jednak o tym, by dodać do tej potrawy kilka gatunków mies. to właśnie ten element potrawy jest najistotniejszy w tym wszystkim. ...

Kasza pomoże naszemu zdrowiu
Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie tylko polepszamy smak, ale także wpływamy dobrze na stan naszego zdrowia. Wiemy przecież, że są przyprawy pomagające nam w trawieniu pokarmu i przyspieszające przemianę materii. Każdy rodzaj kaszy charakteryzuje się nieco innymi minerałami i witaminami, dlatego też ...

Tradycyjna polska kuchnia
Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, że nasza tradycyjna kuchnia smakuje wielu innym narodom. Jest doceniana niemal na całym świecie. Wszyscy dziwią się, w jaki sposób można przygotować coś tak pysznego, prostego i niezwykle szybko i niezbyt skomplikowanie. Dzięki tym wszystkim składnikom, polska kuchnia doskonale prezentuje się w wielu miejscach na świecie. My także doceniamy jej walory, w końcu na co dzień korzystamy z przepisów naszych przodków i uwielbiamy tradycyjne polskie potrawy. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na polski rosół. Jest to oczywiście pewnego rodzaju wywar z warzyw, odrobiny mięsa oraz z makaronem nitki. Jednak, żeby przyrządzić pyszny rosół, należy znać tajemne składniki i ich proporcje. Najczęściej jest to oczywiście sprawa starych przepisów i naturalnych składników. Kuchnia polska jest, bowiem oparta na tym, co naturalne. Świeże warzywa z własnego ogródka, pyszne naturalne owoce i jajka prosto od kury, wszystkie te świeże składniki sprawiają, że nasze ...

Struktura strony