Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

Różne rodzaje włoskiego makaronu

Dania, których podstawą jest makaron kojarzą się tylko i wyłącznie ze słonecznymi Włochami. Zazwycz...

Więcej

Czy soja może nam zaszkodzić?

Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów ...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

tradycja

Bigos - klasyka polskiej kuchni
Nie ma chyba nic bardziej klasycznego nad bigos. Nasza kuchnia uwielbia te potrawę i pojawia się ona na naszych stołach stosunkowo często. Nie tylko przy okazji świat, ale iw dni powszednie, bo jadać takowe lubimy i chętnie to robimy. Dlaczego? Bigosy są pożywne, można je jadać zarówno na śniadanie, kolacja, jak i w formie obiadu. Przy tym smak i aromat... palce lizać. Nie każdy jednak potrafi dobry bigos ugotować, choć to wcale nie jest sztuka trudna. Niestety problem tkwi w tym, że zapomnieliśmy o tradycji i teraz zamiast bigosów robimy klasyczną kapustę z mięsem i grzybami. Bigos to przede wszystkim kilka gatunków mięsa. Teoria mówi, że to połączenie kapusty słodkiej z kwaszoną, ale tutaj można sobie pozwolić na różnorakie odstępstwa. Nie każdy z nas lubi, kiedy kuchnia jest zbyt kwaśna. Pamiętajmy jednak o tym, by dodać do tej potrawy kilka gatunków mies. to właśnie ten element potrawy jest najistotniejszy w tym wszystkim. ...

Kasza pomoże naszemu zdrowiu
Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niestety bardzo rzadko. Zwykle gotujemy na obiad ziemniaki, ryż, makaron czy rozmaite zupy, a pomijamy kaszę. Powinna ona jednak pojawiać się u nas dość często, gdyż zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie. Wyróżniamy takie odmiany kaszy jak: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, kuskus, manna i jaglana. Możemy z nich przygotować rozmaite dania. Przyrządzić możemy ją zarówno na słodko, jak i na ostro. Wszystko zależy od tego, co do niej dodamy i jakich przypraw użyjemy. Niektóre odmiany są także świetnym uzupełnieniem rozmaitych rodzajów zup i sałatek. Pamiętajmy, że dodając do nich niektóre zioła i przyprawy nie tylko polepszamy smak, ale także wpływamy dobrze na stan naszego zdrowia. Wiemy przecież, że są przyprawy pomagające nam w trawieniu pokarmu i przyspieszające przemianę materii. Każdy rodzaj kaszy charakteryzuje się nieco innymi minerałami i witaminami, dlatego też ...

Tradycyjna polska kuchnia
Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, że nasza tradycyjna kuchnia smakuje wielu innym narodom. Jest doceniana niemal na całym świecie. Wszyscy dziwią się, w jaki sposób można przygotować coś tak pysznego, prostego i niezwykle szybko i niezbyt skomplikowanie. Dzięki tym wszystkim składnikom, polska kuchnia doskonale prezentuje się w wielu miejscach na świecie. My także doceniamy jej walory, w końcu na co dzień korzystamy z przepisów naszych przodków i uwielbiamy tradycyjne polskie potrawy. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na polski rosół. Jest to oczywiście pewnego rodzaju wywar z warzyw, odrobiny mięsa oraz z makaronem nitki. Jednak, żeby przyrządzić pyszny rosół, należy znać tajemne składniki i ich proporcje. Najczęściej jest to oczywiście sprawa starych przepisów i naturalnych składników. Kuchnia polska jest, bowiem oparta na tym, co naturalne. Świeże warzywa z własnego ogródka, pyszne naturalne owoce i jajka prosto od kury, wszystkie te świeże składniki sprawiają, że nasze ...

Struktura strony