Surówki i sałatki

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii ora...

Więcej

Gotuj pysznie i zdrowo

Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrow...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Czy soja może nam zaszkodzić?

Przepisy kuchenne Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów sojowych, od kotletów począwszy, na mleku kończąc. Produkty takie możemy jadać na obiad, a ich przygotowanie nie wymaga od nas zbyt dużo czas. Bywa, że wystarczy nadać im smak przyprawami i ugotować czy podsmażyć. Takie produkty jedzą najczęściej osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i produktów mlecznych. Soja zawiera duże ilości białka i dlatego też jest ona jednym z głównych produktów diety wegetariańskiej. Mało kto gotuje ziarna soi, ponieważ zajmuje to zbyt wiele czasu, a poza tym w sklepach możemy dostać mnóstwo sojowych produktów. Większość z nich jest od razu zdatna do spożycia, inne wymagają gotowania bądź smażenia i dodania odpowiednich przypraw. Wszyscy wkoło zachwalają soję za jej wartości odżywcze, witaminy i dobry wpływ na nasz organizm, a przede wszystkim za ilości białka jakie nam dostarcza. Jednak należy wiedzieć, że soja może nam także zaszkodzić i należy jeść ją z umiarem, szczególnie jeżeli podajemy ją dzieciom. Nie wiedząc nic o jej szkodliwym wpływie możemy niestety pogorszyć stan naszego zdrowia. Dlatego zanim po nią sięgniemy warto wiedzieć w jakich ilościach możemy ją spożywać i czy oby na pewno warto się na taki krok zdecydować. Soja jedzona w zbyt dużych ilościach niestety może nam zaszkodzić. Są pewne ograniczenia co do ilości jakie możemy dziennie spożywać. Zaleca się, aby nie było to więcej niż około 40 czy 50 gramów. Soja pomimo, że jest bardzo zdrowa, zawiera substancje o nazwie tioglikozydy. Niestety to właśnie one mogą zachwiać nasze zdrowie, gdyż źle wpływają na pracę tarczycy i przez to możemy mieć z nią problemy. Jeśli soję czy produkty sojowe gotujemy, to częściowo pozbywamy się tych substancji, jednak są to niewielkie ilości. Nasz organizm może nie tolerować niektórych produktów sojowych. Najczęściej dzieje się tak w przypadku mleka sojowego. Najczęściej bywa tak, że zaburza ono pracę naszego układu pokarmowego, co może wywołać biegunkę oraz wymioty. Niekiedy także pojawia się gorączka. Pamiętajmy, że jeśli nigdy wcześniej nie jedliśmy soi, to wprowadzajmy ją do jadłospisu stopniowo i w małych ilościach, by nasz organizm mógł do niej przywyknąć. W przeciwnym razie mogą się u nas pojawić wyżej wymienione niezbyt przyjemne objawy. Od czasu do czasu warto jeść produkty sojowe, ze względu na substancje odżywcze, których nam one dostarczają. Poza tym takie produkty są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na przykład jeśli chodzi o kotlety sojowe, to ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Wystarczy że kilka minut będziemy je gotować w wodzie z kostką rosołową, bądź przyprawami. A później postępujemy dokładnie tak samo jak w wypadku kotletów schabowych. Jednak pamiętajmy, żeby nie przesadzać i nie jeść jej w zbyt dużych ilościach i zbyt często, gdyż niestety, ale możemy nabawić się nie tylko nieprzyjemnych dolegliwości, ale także doprowadzić do chorób związanych z tarczycą.

Tagi: soja, niezdrowy, białko | Struktura strony