Sosy ważne w menu

Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Grzyby dają aromat

Są w naszych kuchniach takie produkty, które mają szczególny smak i aromat. Coś, co czyni nasze pot...

Więcej

Dlaczego powinniśmy unikać fast foodów

Prosto ze Stanów Zjednoczonych przywędrowała do nas pewnego rodzaju moda na niezdrowe odżywianie. N...

Więcej

Kulinarne specjały z różnych stron świata

Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Szczypta smaku do napojów alkoholowych

Przepisy kuchenne Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Zachwycamy się ich smakiem i wyglądem. Zwykle są one niezwykle kolorowe i sam ich wygląd robi na nas ogromne wrażenie. Ozdobione parasolkami, różnego rodzaju owocami cytrusowymi, laskami wanilii czy świecącymi kostkami lodu wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Podziwiamy barmanów za to, że potrafią szybko i efektownie stworzyć coś co nie dość, że świetnie wygląda to równie dobrze smakuje. Tajemnica tkwi nie tylko w alkoholu, sokach i owocach z których są one przygotowywane, ale także w innych dodatkach. Często nie zdajemy sobie sprawy, że w skład różnego rodzaju drinków wchodzą także przyprawy, których my na co dzień używamy w naszej kuchni do gotowania najrozmaitszych potraw. A przecież dobrze wiemy jak smakuje grzane wino z dodatkiem cynamonu, imbiru czy goździków. Zioła i przyprawy świetnie nadają się do urozmaicenia wszelkich drinków i koktajli alkoholowych. W przemyśle alkoholowym oraz w przygotowaniu koktajli i drinków często stosowany jest anyż. W naszym domu zwykle używamy go do gotowania, gdyż nadaje on naszym potrawom słodkawy aromat. Możemy go bez przeszkód dodawać także do samodzielnie przygotowywanych napojów zawierających alkohol. Jednak anyż nadaje się w szczególności do tych łagodniejszych i słodkawych, czyli takich do których możemy stosować także cynamon czy goździki. Jeśli z kolei mamy ochotę na coś mocniejszego najlepiej użyjmy ostrych i pikantnych przypraw. Często do takich drinków stosowany jest sos tabasco. Zamiast niego możemy użyć na przykład mielonej papryczki chili czy czarnego pieprzu, którego każdego dnia używamy do doprawienia potraw, które gotujemy. Pamiętajmy tylko, abyśmy nie przesadzili z ilością tych niezwykle ostrych przypraw. Do orzeźwiających drinków i koktajli najczęściej stosowana jest mięta i zielona herbata lub brązowy cukier. Wiemy, że oprócz tego wszystkiego do drinków i koktajli używamy różnego rodzaju soków owocowych, napojów takich jak cola czy tonic, bądź mieszamy ze sobą różne rodzaje alkoholów. Takie napoje alkoholowe mogą być rozgrzewające bądź orzeźwiające. Jedne są mniej inne bardziej skomplikowane, ale oczywiście z przygotowaniem większości tych najprostszych nie powinniśmy mieć większych problemów. Pamiętajmy, że różnego rodzaju przyprawy, które znajdują się w naszej kuchni mogą przydać nam się nie tylko do gotowania ulubionych dań. Równie dobrze mogą one posłużyć nam jako urozmaicenie naszych drinków i koktajli. Są one doskonałym dodatkiem do grzanego wina i piwa, które uwielbiamy popijać w zimowe wieczory. Nauczmy się przygotowywać różnorodne napoje alkoholowe, które nie będą wcale gorsze od tych podawanych przez profesjonalnych barmanów w pubach i dyskotekach. Zaprośmy do domu znajomych i pochwalmy się swoimi nowymi umiejętnościami i wiedzą z zakresu przygotowywania. Wystarczy kilka rodzajów alkoholu, soków i owoców oraz przypraw i kostek lodu, abyśmy stworzyli coś naprawdę pysznego.

Tagi: alkohol, aromat, przyprawy | Struktura strony