Zioła i przyprawy, które pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów

Aby utrzymać nieskazitelną figurę, bądź pozbyć się kilku zbędnych kilogramów jesteśmy w stanie zrob...

Więcej

Surówki i sałatki

Trudno sobie dziś wyobrazić solidny obiad bez surówki. Warzywa posiekane na drobno z dodatkami dob...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwa...

Więcej

Chcesz zadbać o swoje zdrowie – jedz kiełki!

Aby utrzymać nieskazitelną figurę, bądź pozbyć się kilku zbędnych kilogramów jesteśmy w stanie zrob...

Więcej

Nasze ulubione sosy

Przepisy kuchenne Nie ma jak to solidny obiad, z kupą ziemniaków, surówką , mięsem i dobrym sosem. W tym ostatnim to mamy całkiem spore pole do popisu. Przepisów na dobre sosy jest wiele. Tak naprawdę zależy ich gotowanie od naszych upodobań kulinarnych oraz rodzaju mięsa, do jakiego owy sos dodajemy. Inne są bowiem sosy pieczeniowe, jeszcze inne będziemy gotowali, kiedy posiłek ma się w dużej mierze opierać na podawanych i warzywkach (np. brokuły). Nie ma żadnych wątpliwości – sosy są tą częścią menu, którą najczęściej gotujemy. Jakie sosy goszczą w naszym menu najczęściej? Każda kuchnia posiada przynajmniej kilka opakowań sosów pieczeniowych – ciemnych i jasnych. Oczywiście takich proszków nie polecamy, choć niewątpliwie przydają się one, kiedy mamy mało czasu na gotowanie. W takich momentach zdecydowanie się przydaje mieć coś takiego w zanadrzu, choć nie ma żadnych wątpliwości: sosy gotowane bez dodatku żadnych proszków są o wiele smaczniejsze. Rodzajów sosów jest wiele. Inne będziemy podawali z kurczakami, inne z mięsem wołowym, jeszcze inne z wieprzowiną, kotletami, rybą. Są też sosy dla wegetarian, ale to jakby oddzielny rozdział gotowania. Będziemy także sosami zalewani pieczone mięsa. Za najbardziej znany i ceniony sos na świecie uważa się francuski beszamelowy, ale jego zrobienie wymaga wprawy o obycia, tutaj kuchnia nie toleruje amatorów. Sosy bardzo często goszczą w naszym doku. Tego typu posiłki zdecydowanie wolą mężczyźni, ci bowiem uważają, że zupy są zbyt lekkie i o wiele mniej pożywne. Sosy podaje się z frytkami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Jaki sosy w naszej kuchni są najpopularniejsze? Wspominaliśmy już o beszamelowym, ale warto podkreślić w tym miejscu, że polska kuchnia najbardziej ceni sosy proste, takie, które gotuje się szybko i łatwo. Lubimy sosy pomidorowo-serowe (najczęściej dodajemy takie do makaronów), sosy pieczeniowe. Nierzadko na naszych stołach pojawia się sos pieczarkowy z dużą ilością grzybów, sosów borowikowych jadamy mniej, a to wszystko dlatego, że sezon grzybowy jest stosunkowo krótki, a nie każdy z nas chce wydawać pieniądze na kupowane grzybów suszonych. Często nasza kuchnia jest świadkiem bardziej ekstrawaganckich wyczynów kucharskich. Chcemy eksperymentować i to robimy. Co wtedy gotujemy? Szukamy dobrych przepisów na różnego rodzaju sosy musztardowe, chrzanowe, ziołowe i warzywne. Nie jest trudno takie przyrządzić, choć niewątpliwie za pierwszym razem może być trochę kłopotów z dobraniem odpowiednich proporcji wszystkich składników. Musimy także pamiętać, że nasza kuchnia posiada także wiele rozwiązań jeśli mowa o sosach kanapkowych. Tutaj mamy sosy tatarskie, keczupowe, majonezowe, musztardowe, chili, paprykowe i czosnkowe. Tego typu dodatki do kanapek potrafią urozmaicić nasze kolacja i śniadania. Przy tym sprawiają, że kanapki zaczęliśmy jadać chętniej niż przed laty. Na takie sosy kanapkowe także znajdziemy wartościowe przepisy w książkach kucharskich.

Tagi: sos, pieprz, pomidor | Struktura strony