Uczyć się z telewizji

Nauka gotowania jest jest zagadnieniem prostym. Mało tego – uczyć się jednak trzeba. Ten, kto nie p...

Więcej

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie

Sól kuchenna służy nam jako niezastąpiona przyprawa oraz jako konserwant. Składa się ona przede wsz...

Więcej

Najlepsze potraw z piekarnika

Przygotowując rozmaite dania i potrawy zwykle ograniczamy się do gotowania, smażenia i duszenia. Za...

Więcej

Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować

Nauka gotowania jest jest zagadnieniem prostym. Mało tego – uczyć się jednak trzeba. Ten, kto nie p...

Więcej

niezdrowy

Jedzenie na mieście nie jest zdrowe
Żyjemy coraz szybciej. Współczesny świat od nas tego wymaga. Mamy coraz więcej obowiązków zawodowych, mieszkamy w coraz większych miastach, na ulicach coraz więcej samochodów i korków w ruchliwych częściach metropolii. To wszystko sprawia, że mamy niewiele czasu na zadbanie o swoje posiłki. Rzadko gotujemy, kuchnia służy nam zazwyczaj do tego, by po ciężkim dniu przysiąść i wypić ciepłe mleko. Rano przed wyjściem do pracy parzymy w niej pierwszą kawę, by trochę pobudzić siebie za sprawą kofeiny. Skoro nie gotujemy, a jeść coś przecież musimy, to postanawiamy coraz częściej stosować się na mieście. Tylko że taka kuchnia nic zdrowego nam ie niesie. Czy to korzystamy z budek z fast foodami, z pizzerii, z knajpami z chińskim jedzeniem, czy z barów kanapkowych - zawsze musimy pamiętać o tym, że to jedzenie jest wyjątkowo niezdrowe. Naturalnie raz na jakiś czas można takiej potrawy skosztować, bo sporadyczne jedzenie takich posiłków szkodziło nam nie będzie. Jeśli jednak ...

Czy soja może nam zaszkodzić?
Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów sojowych, od kotletów począwszy, na mleku kończąc. Produkty takie możemy jadać na obiad, a ich przygotowanie nie wymaga od nas zbyt dużo czas. Bywa, że wystarczy nadać im smak przyprawami i ugotować czy podsmażyć. Takie produkty jedzą najczęściej osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i produktów mlecznych. Soja zawiera duże ilości białka i dlatego też jest ona jednym z głównych produktów diety wegetariańskiej. Mało kto gotuje ziarna soi, ponieważ zajmuje to zbyt wiele czasu, a poza tym w sklepach możemy dostać mnóstwo sojowych produktów. Większość z nich jest od razu zdatna do spożycia, inne wymagają gotowania bądź smażenia i dodania odpowiednich przypraw. Wszyscy wkoło zachwalają soję za jej wartości odżywcze, witaminy i dobry wpływ na nasz organizm, a przede wszystkim za ilości białka jakie nam dostarcza. Jednak należy wiedzieć, że soja może nam także zaszkodzić i należy ...

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie
Sól kuchenna służy nam jako niezastąpiona przyprawa oraz jako konserwant. Składa się ona przede wszystkim z sodu i chlorku. Właściwie wszystkie produkty spożywcze zawierają ją w mniejszych lub większych ilościach. Podczas gotowania zawsze mamy ją pod ręką i nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej zabraknąć w naszej kuchni. Jest ona podstawową przyprawą, której używamy do przygotowania większości dań. Sałatki, surówki, ziemniaki, ryż, makaron, mięso, ryby, jajecznica, zupy - jeśli nie dodamy do nich chociaż szczypty soli, nie jesteśmy zadowoleni z ich smaku. Niewielkie jej ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem wystarczą nam te, które przyswoimy wraz z naturalną żywnością bez potrzeby jej dosalania. Dlatego też musimy uważać, aby nie przesadzić z jej spożywaniem. Często nazywa się ją "białą śmiercią" i możliwe iż jest w tym sporo racji, gdyż nadmiar soli w organizmie może wywołać różnego rodzaju choroby i dolegliwości. Najczęściej nasze spożycie soli liczymy na ...

Struktura strony