Gotowanie jako hobby

https://magazyndom.pl/czy-stiuki-na-scianach-to-dobry-wybor/ Niektórym gotowanie kojarzy się tylko i wyłącznie z jednym z obowiązków, które mamy wobec naszej ro...

Więcej

Owoce morza na naszych stołach

Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej

Internet pomoże każdemu

Szukasz dobrego pomysłu na przygotowanie obiadu? Chcesz zrobić romantyczną kolację i uwieść swojego...

Więcej

Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

Niektórym gotowanie kojarzy się tylko i wyłącznie z jednym z obowiązków, które mamy wobec naszej ro...

Więcej

białko

Jak dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka?
Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rzadko zwracamy uwagę na to, czy gotujemy potrawy zawierające odpowiednią ilość substancji odżywczych, jakich potrzebuje nasz organizm. Najczęściej jest tak, że zależy nam tylko i wyłącznie na tym, żeby dana potrawa dobrze smakowała. W tym celu dodajemy rozmaite zioła i przyprawy. A przecież nie to jest najważniejsze. Powinniśmy starać się dostarczać naszemu organizmowi wszystkiego czego tylko potrzebuje. Nie wymaga to od nas żadnego poświęcenia, wystarczy po prostu zwracać uwagę na to co spożywamy. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo i, abyśmy nie cierpieli na różnego rodzaju dolegliwości powinniśmy zadbać o to, by nie brakowało nam białka. Z jego dostarczeniem nie powinniśmy mieć żadnego problemu, gdyż wiele produktów je zawiera. Możemy gotować najrozmaitsze potrawy i nadawać im smak różnorodnymi przyprawami, a przy tym zadbać o odpowiedni poziom białka w naszym organizmie. Białko możemy podzielić na dwie grupy: białka pochodzenia zwierzęcego i ...

Kardamon - zastosowanie i właściwości
Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, w Chinach, a także w Ameryce Środkowej. Nasiona tej rośliny należą do grona najdroższych i najbardziej cenionych przypraw. Stosowane są w ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach jako dodatek do różnorodnych potraw i napojów. Kardamon jest tak bardzo ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, że zyskał miano królowej przypraw. Droższy od niego jest już chyba tylko szafran i wanilia. Znany był już nawet w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go do produkcji perfum. W krajach arabskich kardamon stanowi podstawowy składnik kawy i ponad połowa jego produkcji trafia właśnie do tych krajów. Zastosowanie kardamonu jest niezwykle szerokie. Nie jest on tylko przyprawą stosowana w gospodarstwie domowym. Korzystają z niego również producenci alkoholu i kosmetyków. Przyprawa ta charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Warto zapłacić każdą cenę, aby mieć kardamon w swojej kuchni. Jest to ...

Czy soja może nam zaszkodzić?
Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów sojowych, od kotletów począwszy, na mleku kończąc. Produkty takie możemy jadać na obiad, a ich przygotowanie nie wymaga od nas zbyt dużo czas. Bywa, że wystarczy nadać im smak przyprawami i ugotować czy podsmażyć. Takie produkty jedzą najczęściej osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i produktów mlecznych. Soja zawiera duże ilości białka i dlatego też jest ona jednym z głównych produktów diety wegetariańskiej. Mało kto gotuje ziarna soi, ponieważ zajmuje to zbyt wiele czasu, a poza tym w sklepach możemy dostać mnóstwo sojowych produktów. Większość z nich jest od razu zdatna do spożycia, inne wymagają gotowania bądź smażenia i dodania odpowiednich przypraw. Wszyscy wkoło zachwalają soję za jej wartości odżywcze, witaminy i dobry wpływ na nasz organizm, a przede wszystkim za ilości białka jakie nam dostarcza. Jednak należy wiedzieć, że soja może nam także zaszkodzić i należy ...

Struktura strony