Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Jak samodzielnie przygotować przepyszne dipy

Dip jest specjalną odmianą sosu charakteryzującą się szczególną gęstością. Służy on nam jako dodate...

Więcej

Przewodniki kulinarne świata

Przewodniki kulinarne po restauracjach świata są bardzo modnym produktem. Modnym poza granicami nas...

Więcej

Wiosenna kuchnia jest niezwykła

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Trochę wiadomości na temat kaszy

Przepisy kuchenne Kasza jest nam dobrze znana. Ma wiele odmian i można z niej przygotować mnóstwo różnego rodzaju potraw. Bywa jednak tak, że rzadko gości na naszych stołach. Wolimy gotować zupełnie inne dania. Zwykle są to ziemniaki, makaron lub ryż. Nie powinniśmy jednak o kaszy zapominać i chociaż raz na jakiś czas przygotować ją na obiad. Zawiera ona w sobie mnóstwo wartości odżywczych wpływających w zbawienny sposób na nasz organizm. Jednak ma ona też swoje minusy. Dlatego warto wiedzieć coś więcej na jej temat, gdyż może ona nam naprawdę pomóc, jednak jeśli wiemy w jakich ilościach i jak często możemy ją jeść. Dania zawierające kaszę, nie są wyszukanymi potrawami, możemy je przygotować nie tracąc zbyt dużo czasu. Mogą to być rozmaite dania, ponieważ kasza ma wiele odmian. Możemy dodawać ją na przykład do zup, bądź podawać z sosem. Z przygotowaniem takich dań nie będziemy mieć problemy, gdyż wystarczy nam to co zwykle, czyli przyprawy, drób lub wieprzowina i sos. Możemy podawać ją właściwie jako zastępstwo ryżu lub ziemniaków. Kasze są cennym źródłem różnego rodzaju witamin, składników mineralnych i dobroczynnych pierwiastków. Jedzenie kaszy wpływa pozytywnie na naszą pamięć i pracę mózgu. Mają o wiele więcej wartości odżywczych niż to co jemy na co dzień, czyli makaron, ziemniaki i ryż. Bogate są w witaminy z grupy B, zawierają także niacynę, witaminę E. dzięki nim dostarczamy naszemu organizmowi także kwasu foliowego i skrobi. Jak wiemy nasz organizm przetwarza tę ostatnią w glukozę, która to wpływa zbawiennie na pracę naszych komórek, a zwłaszcza na pracę mózgu. Kasze zawierają także potas, magnez, wapń i krzem. Mogą nam pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, leczeniu niedokrwistości i w pozytywny sposób wpłyną na pracę naszych mięśni. Pomimo tych wszystkich czynników, które działają w dobroczynny sposób na nasz organizm i na nasze zdrowie, to jednak nie wszystkie osoby mogą jeść kasze zbyt często. Ludzie cierpiący na choroby układu pokarmowego, a zwłaszcza osoby mające wrzody żołądka, powinni jeść kasze sporadycznie. Wszystko dlatego, że zawiera ona duże ilości fosforu, chloru i siarki. Niestety, ale mogą one pogorszyć stan zdrowia osób cierpiących na choroby związane na przykład z żołądkiem. Nie muszą one jednak całkowicie rezygnować z kaszy, wystarczy że będą unikać tych gruboziarnistych, gdyż to właśnie one zawierają w sobie najwięcej tych trzech pierwiastków. Kasza ugotowana w odpowiedni sposób, podawana na przykład z sosem jest wyśmienita. Wystarczy odpowiednio ją ugotować, dobrać sos i przyprawy oraz przygotować surówkę i mamy pyszny obiad. W dodatku kasze są z reguły niedrogie i jeśli nie cierpimy na żadne dolegliwości związane z układem pokarmowym możemy jeść ją często. Gotuje się ją kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie, wystarczy przygotować jeszcze do tego jakiś sos z mięsem oraz odpowiednimi przyprawami i mamy gotowe danie. Kaszę możemy także dodawać do różnego rodzaju zup. Niektóre jej rodzaje smakują wyśmienicie na słodko, tak jest na przykład z kaszą manną.

Tagi: kasza, sól, soja | Struktura strony