Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

miło poinformować, że rozpoczynamy sprzedaż wyciskarki drugiej generacji Kuvings C9500 Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo,...

Więcej

Szczypta smaku do napojów alkoholowych

Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Z...

Więcej

Namiastka ogrodu w Twojej kuchni

W kuchni zawsze staramy się używać jak najświeższych produktów. Właśnie z tego powodu kochamy lato,...

Więcej

makaron w boxie wrocław

Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo,...

Więcej

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie

Przepisy kuchenne Sól kuchenna służy nam jako niezastąpiona przyprawa oraz jako konserwant. Składa się ona przede wszystkim z sodu i chlorku. Właściwie wszystkie produkty spożywcze zawierają ją w mniejszych lub większych ilościach. Podczas gotowania zawsze mamy ją pod ręką i nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej zabraknąć w naszej kuchni. Jest ona podstawową przyprawą, której używamy do przygotowania większości dań. Sałatki, surówki, ziemniaki, ryż, makaron, mięso, ryby, jajecznica, zupy – jeśli nie dodamy do nich chociaż szczypty soli, nie jesteśmy zadowoleni z ich smaku. Niewielkie jej ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem wystarczą nam te, które przyswoimy wraz z naturalną żywnością bez potrzeby jej dosalania. Dlatego też musimy uważać, aby nie przesadzić z jej spożywaniem. Często nazywa się ją „białą śmiercią” i możliwe iż jest w tym sporo racji, gdyż nadmiar soli w organizmie może wywołać różnego rodzaju choroby i dolegliwości. Najczęściej nasze spożycie soli liczymy na podstawie tego, ile sami dodajemy jej do różnego rodzaju potraw. Zapominamy nie tylko o tym, że na przykład warzywa także ją zawierają. Nie myślimy o niej spożywając zakupione produkty, a to właśnie one mają jej w sobie najwięcej. Już kilka plasterków żółtego sera ma w sobie dzienną dawkę soli jakiej potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy ją także w chlebie, margarynach, wędlinach, konserwach, a przede wszystkim w przekąskach, takich jak na przykład chipsy, krakersy, precelki czy paluszki. Nadmierne dawki soli powodują zatrzymywanie wody w organizmie, co wywołuje u nas uczucie ciężkości. Może być także przyczyną puchnięcia nóg. Woda zatrzymywana w organizmie ma wpływ na zwiększenie się ilości krwi w naczyniach tętniczych, przez co zwiększa się także jej ciśnienie. Jednak są to najłagodniejsze objawy zbyt dużego spożycia soli. U niektórych osób jest ona przyczyną choroby miażdżycowej, problemów związanych z sercem, a także zwiększa ryzyko wystąpienia porażenia mózgowego. Na jej niekorzystne działanie narażony jest także nasz żołądek i w skrajnych przypadkach możemy doprowadzić nawet do jego choroby nowotworowej. Oczywiście sól nie jest wskazana, gdy cierpimy na otyłość czy nadciśnienie, gdyż przez nią możemy jeszcze bardziej pogorszyć stan naszego zdrowia, a przecież powinno być ono dla nas najważniejsze. Postarajmy się ograniczyć spożywanie tej przyprawy. Jeśli nie jesteśmy w stanie obejść się bez niej podczas gotowania, to chociaż stosujmy ją w mniejszych ilościach. Ograniczajmy do minimum spożywanie słonych przekąsek, a wpłynie to pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale także i figurę. Żółte sery starajmy się jak najczęściej zastępować białymi. Może wydawać nam się, że gotowanie bez soli nie jest możliwe, gdyż nasze potrawy wtedy nie będą tak pyszne. Takie myślenie jest jak najbardziej błędne. Sól można zastąpić wieloma innymi przyprawami, które nadadzą naszym daniom niesamowity smak, a my nie będziemy dostarczać naszemu organizmowi zbyt dużych dawek przyprawy, której nadano miano „białej śmierci”.

Tagi: sól, niezdrowy, smak | Struktura strony