Czy soja może nam zaszkodzić?

Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów ...

Więcej

Czasopisma drukują wiele przepisów

Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

makaron w boxie wrocław

 Czasami mamy chęć ugotować coś specjalnego dla nas i dla naszego partnera, a nie mamy żadnego po...

Więcej

Dodatki do sałatek i kanapek

Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów ...

Więcej


restauracja orientalna kraków

Przepisy kuchenne Obiad jest największym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu całego dnia. Zwykle składa się z dwóch dań. Niekiedy dochodzi do tego także deser. Gotujemy właściwie każdego dnia i wkładamy w to niekiedy bardzo dużo wysiłku. Staramy się, aby nasze obiady nie wyglądały codziennie tak samo. Używamy do tego różnego rodzaju warzyw, mięs i przypraw. Jednak zwykle bywa tak, że drugie danie składa się przede wszystkim z ziemniaków. Zapominamy o tym, że przecież możemy zastępować je wieloma innymi produktami, takimi jak ryż, makaron, czy kasza. Niekiedy dostarczają nam one o wiele więcej składników odżywczych niż ziemniaki, a poza tym ich gotowanie zajmuje mniej czasu. Są równie smaczne i powinny znajdować się w naszym jadłospisie jak najczęściej, gdyż to właśnie one dostarczają nam węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedzmy także różnego rodzaju warzywa i owoce, nie skupiajmy się tylko na tych najbardziej popularnych. Niech nasza dieta nie ogranicza się tylko i wyłącznie do pomidorów, ogórków i tym podobnych. Pamiętajmy o jedzeniu czerwonych buraczków, marchwi, brokułów czy kalafiora. Warzyw jest całe mnóstwo, więc nie powinniśmy jeść ciągle tego samego. Różne odmiany i gatunki dostarczają nam odmiennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto urozmaicać swoją dietę, aby naszemu organizmowi niczego nie zabrakło. Aby urozmaicić nasze gotowanie stosujmy różnego rodzaju przyprawy. Nadają one naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Nie ograniczajmy się tylko i wyłącznie do tych podstawowych i najbardziej znanych. Niech w naszej kuchni zagoszczą przyprawy z różnych stron świata. Zmienią one smak nawet najprostszego dania. Możemy również korzystać z mieszanek ziół i przypraw, a nasze potrawy zyskają nową nutę smakową. Przygotowujmy różnorodne potrawy. Niech pierwsze danie pozostanie zupą, gdyż ona dostarcza nam wielu witamin i składników odżywczych dzięki temu, że składa się głównie z warzyw. Ale drugie danie nie musi składać się z gotowanych ziemniaków, surówki i smażonego mięsa. Pamiętajmy, że możemy przygotować także różnego rodzaju zapiekanki, dania takie jak na przykład spaghetti czy lasagne, potrawy składające się z ryżu takie jak risotto i wiele innych. Do tego wszystkiego dodawajmy orientalne przyprawy, zwłaszcza te ostre, gdyż one przyspieszą naszą przemianę materii i pomogą nam w trawieniu pokarmów. Pamiętajmy o różnego rodzaju produktach i wielości sposobów ich przygotowania. Niech do naszej kuchni nie wkradnie się monotonia. Jeśli będziemy starać się każdego dnia ugotować coś nowego, zarówno my, jak i nasza rodzina, chętniej będziemy zasiadali do stołu. Używając do gotowania różnorodnych warzyw, mięs, makaronów, ryżu, kasz i przypraw dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednich witamin i mikroelementów. Polepszymy stan naszego zdrowia i samopoczucia, a przy okazji zdobędziemy nowe doświadczenia kulinarne. Starajmy się gotować nie tylko potrawy z kuchni polskiej, ale także kuchni całego świata, niekiedy są one o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne od tych, które jadamy na co dzień.

Tagi: obiad, potrawa, ryż | Struktura strony