restauracja orientalna kraków
Obiad jest największym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu całego dnia. Zwykle składa się z dwóch dań. Niekiedy dochodzi do tego także deser. Gotujemy właściwie każdego dnia i wkładamy w to niekiedy bardzo dużo wysiłku. Staramy się, aby nasze obiady nie wyglądały codziennie tak samo. Używamy do tego różnego rodzaju warzyw, mięs i przypraw. Jednak zwykle bywa tak, że drugie danie składa się przede wszystkim z ziemniaków. Zapominamy o tym, że przecież możemy zastępować je wieloma innymi produktami, takimi jak ryż, makaron, czy kasza. Niekiedy dostarczają nam one o wiele więcej składników odżywczych niż ziemniaki, a poza tym ich gotowanie zajmuje mniej czasu. Są równie smaczne i powinny znajdować się w naszym jadłospisie jak najczęściej, gdyż to właśnie one dostarczają nam węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedzmy także różnego rodzaju warzywa i owoce, nie skupiajmy się tylko na tych najbardziej popularnych. Niech nasza dieta nie ogranicza się tylko i wyłącznie do pomidorów, ogórków i tym podobnych. Pamiętajmy o jedzeniu czerwonych buraczków, marchwi, brokułów czy kalafiora. Warzyw jest całe mnóstwo, więc nie powinniśmy jeść ciągle tego samego. Różne odmiany i gatunki dostarczają nam odmiennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto urozmaicać swoją dietę, aby naszemu organizmowi niczego nie zabrakło. Aby urozmaicić nasze gotowanie stosujmy różnego rodzaju przyprawy. Nadają one naszym daniom wyśmienity smak i aromat. Nie ograniczajmy się tylko i wyłącznie do tych podstawowych i najbardziej znanych. Niech w naszej kuchni zagoszczą przyprawy z różnych stron świata. Zmienią one smak nawet najprostszego dania. Możemy również korzystać z mieszanek ziół i przypraw, a nasze potrawy zyskają nową nutę smakową. Przygotowujmy różnorodne potrawy. Niech pierwsze danie pozostanie zupą, gdyż ona dostarcza nam wielu witamin i składników odżywczych dzięki temu, że składa się głównie z warzyw. Ale drugie danie nie musi składać się z gotowanych ziemniaków, surówki i smażonego mięsa. Pamiętajmy, że możemy przygotować także różnego rodzaju zapiekanki, dania takie jak na przykład spaghetti czy lasagne, potrawy składające się z ryżu takie jak risotto i wiele innych. Do tego wszystkiego dodawajmy orientalne przyprawy, zwłaszcza te ostre, gdyż one przyspieszą naszą przemianę materii i pomogą nam w trawieniu pokarmów. Pamiętajmy o różnego rodzaju produktach i wielości sposobów ich przygotowania. Niech do naszej kuchni nie wkradnie się monotonia. Jeśli będziemy starać się każdego dnia ugotować coś nowego, zarówno my, jak i nasza rodzina, chętniej będziemy zasiadali do stołu. Używając do gotowania różnorodnych warzyw, mięs, makaronów, ryżu, kasz i przypraw dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednich witamin i mikroelementów. Polepszymy stan naszego zdrowia i samopoczucia, a przy okazji zdobędziemy nowe doświadczenia kulinarne. Starajmy się gotować nie tylko potrawy z kuchni polskiej, ale także kuchni całego świata, niekiedy są one o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne od tych, które jadamy na co dzień.Tagi: obiad, potrawa, ryż | Struktura strony