Które pieczywo powinniśmy wybierać?

Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą n...

Więcej

Kuchnia symbolem Polski

Chwielibyśmy, by świat nas postrzegał w samych superlatywach. Niestety póki co niewiele jest dziedz...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

Świat wydawniczy jest szalenie bogaty. Mimo że dziś największym nośnikiem informacji jest internet ...

Więcej

Lubimy kuchnię włoską

Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą n...

Więcej


restauracje siedlce

Przepisy kuchenne Ziemniaki są zwykle podstawowym składnikiem naszych obiadów i zawsze mamy je w swojej kuchni. Najczęściej po prostu je gotujemy i podajemy z różnego rodzaju mięsami, sosami, surówkami czy jajkami sadzonymi. Do smaku przyprawiamy je niezbyt dużą ilością soli. Stanowią one także jeden z dodatków do zup jarzynowych. Poza tym kojarzymy je jeszcze najczęściej z frytkami, warzywną sałatką, chipsami, kopytkami i pierogami ruskimi. A przecież to pospolite i najpopularniejsze warzywo rosnące w naszym kraju może być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Jest on naprawdę ceniony w naszym kraju i doczekał się nawet swoich pomników. Jeden z nich znajduje się w Poznaniu, drugi w Biesiekierzu. Ziemniaki najczęściej kupujemy w sklepach lub u rolników. Ich niewielkie ilości uprawiamy także na naszych działkach i ogrodach. Ziemniaków używa się także w przemyśle alkoholowym do produkcji spirytusu. Z nich pozyskiwana jest także mączka ziemniaczana. Najczęściej jednak kojarzymy ziemniaki z naszymi obiadami i tylko raz na jakiś czas zastępujemy je ryżem, makaronem lub kaszą. Nie zdajemy sobie czasem sprawy z tego, że ziemniaki mają bardzo mało kalorii. Jednak jeśli robimy z nich frytki, to niestety, ale aby utrzymać pożądaną wagę musimy ograniczać ich spożycie do minimum. Świetnym daniem z tego warzywa są placki ziemniaczane. Wystarczy, że kilka bulw zetrzemy na tarce, dodamy kilka przypraw i trochę mąki a później podsmażymy i gotowe. Takie placki mogą stanowić odrębne danie, bądź też być dodatkiem do zup takich jak na przykład ogórkowa. Ziemniaki nadają się także do różnego rodzaju zapiekanek. Wystarczy pokroić je w plasterki i układać warstwami w naczyniu żaroodpornym na przemian z innymi warzywami, szynką lub mięsem mielonym i serem. Aby stworzyć taką potrawę nie potrzebujemy żadnego przepisu. Wystarczy, że użyjemy tego co najbardziej lubimy i doprawimy do smaku przyprawami. Ziemniaki smakują także wyśmienicie, gdy gotujemy je w mundurkach, a także zapiekane z dodatkiem ziół i różnego rodzaju serów. Popularne jest także puree ziemniaczane, które także możemy urozmaicić dodając do niego czosnek, cebulę, pietruszkę czy koperek. Zapiekane, podsmażane, gotowane, w mundurkach czy bez zawsze smakują wyśmienicie i ciężko by nam było odzwyczaić się od ich spożywania, choć tak naprawdę nie dostarczają nam one żadnych witamin. Pamiętajmy też o tym, że występują różnego rodzaju odmiany i nie zawsze nadają się one do różnorodnych potraw. Istnieją na przykład takie rodzaje ziemniaków, a których stworzymy rewelacyjne frytki, zaś kiedy je ugotujemy nie będą one już tak wyśmienite. Skoro i tak spożywamy je właściwie każdego dnia, to urozmaićmy sobie sposób ich gotowania. Twórzmy z nich wymyślne zapiekanki, placki, puree, talarki i tym podobne. Doprawiajmy je do smaku nie tylko solą, ale także innymi przyprawami i ziołami. Niech do naszej kuchni nie wkrada się monotonia. Wystarczy nam kilka pomysłów, które co jakiś czas będziemy modyfikować, a nasze obiady nie będą już tylko gotowanymi ziemniakami z surówką i schabowym.

Tagi: danie, ziemniaki, schabowy | Struktura strony