Lody robimy sami

Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej

garnek do gotowania mleka z gwizdkiem

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

kawa świeżo palona

 Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej...

Więcej

Łatwe, pyszne i proste desery

Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej


restauracje siedlce

Przepisy kuchenne Ziemniaki są zwykle podstawowym składnikiem naszych obiadów i zawsze mamy je w swojej kuchni. Najczęściej po prostu je gotujemy i podajemy z różnego rodzaju mięsami, sosami, surówkami czy jajkami sadzonymi. Do smaku przyprawiamy je niezbyt dużą ilością soli. Stanowią one także jeden z dodatków do zup jarzynowych. Poza tym kojarzymy je jeszcze najczęściej z frytkami, warzywną sałatką, chipsami, kopytkami i pierogami ruskimi. A przecież to pospolite i najpopularniejsze warzywo rosnące w naszym kraju może być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Jest on naprawdę ceniony w naszym kraju i doczekał się nawet swoich pomników. Jeden z nich znajduje się w Poznaniu, drugi w Biesiekierzu. Ziemniaki najczęściej kupujemy w sklepach lub u rolników. Ich niewielkie ilości uprawiamy także na naszych działkach i ogrodach. Ziemniaków używa się także w przemyśle alkoholowym do produkcji spirytusu. Z nich pozyskiwana jest także mączka ziemniaczana. Najczęściej jednak kojarzymy ziemniaki z naszymi obiadami i tylko raz na jakiś czas zastępujemy je ryżem, makaronem lub kaszą. Nie zdajemy sobie czasem sprawy z tego, że ziemniaki mają bardzo mało kalorii. Jednak jeśli robimy z nich frytki, to niestety, ale aby utrzymać pożądaną wagę musimy ograniczać ich spożycie do minimum. Świetnym daniem z tego warzywa są placki ziemniaczane. Wystarczy, że kilka bulw zetrzemy na tarce, dodamy kilka przypraw i trochę mąki a później podsmażymy i gotowe. Takie placki mogą stanowić odrębne danie, bądź też być dodatkiem do zup takich jak na przykład ogórkowa. Ziemniaki nadają się także do różnego rodzaju zapiekanek. Wystarczy pokroić je w plasterki i układać warstwami w naczyniu żaroodpornym na przemian z innymi warzywami, szynką lub mięsem mielonym i serem. Aby stworzyć taką potrawę nie potrzebujemy żadnego przepisu. Wystarczy, że użyjemy tego co najbardziej lubimy i doprawimy do smaku przyprawami. Ziemniaki smakują także wyśmienicie, gdy gotujemy je w mundurkach, a także zapiekane z dodatkiem ziół i różnego rodzaju serów. Popularne jest także puree ziemniaczane, które także możemy urozmaicić dodając do niego czosnek, cebulę, pietruszkę czy koperek. Zapiekane, podsmażane, gotowane, w mundurkach czy bez zawsze smakują wyśmienicie i ciężko by nam było odzwyczaić się od ich spożywania, choć tak naprawdę nie dostarczają nam one żadnych witamin. Pamiętajmy też o tym, że występują różnego rodzaju odmiany i nie zawsze nadają się one do różnorodnych potraw. Istnieją na przykład takie rodzaje ziemniaków, a których stworzymy rewelacyjne frytki, zaś kiedy je ugotujemy nie będą one już tak wyśmienite. Skoro i tak spożywamy je właściwie każdego dnia, to urozmaićmy sobie sposób ich gotowania. Twórzmy z nich wymyślne zapiekanki, placki, puree, talarki i tym podobne. Doprawiajmy je do smaku nie tylko solą, ale także innymi przyprawami i ziołami. Niech do naszej kuchni nie wkrada się monotonia. Wystarczy nam kilka pomysłów, które co jakiś czas będziemy modyfikować, a nasze obiady nie będą już tylko gotowanymi ziemniakami z surówką i schabowym.

Tagi: danie, ziemniaki, schabowy | Struktura strony