maszynka do mięsa wilk

 Trudno sobie wyobrazić obiad bez mięsa – szczególnie panom. Ci mimo że twierdzą, iż lubią warzyw...

Więcej

Zioła i przyprawy, które pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów

Aby utrzymać nieskazitelną figurę, bądź pozbyć się kilku zbędnych kilogramów jesteśmy w stanie zrob...

Więcej

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej u...

Więcej

karczma białka tatrzańska

 Trudno sobie wyobrazić obiad bez mięsa – szczególnie panom. Ci mimo że twierdzą, iż lubią warzyw...

Więcej

ziemniaki

Rozmaite dania z ziemniakami
Ziemniaki są zwykle podstawowym składnikiem naszych obiadów i zawsze mamy je w swojej kuchni. Najczęściej po prostu je gotujemy i podajemy z różnego rodzaju mięsami, sosami, surówkami czy jajkami sadzonymi. Do smaku przyprawiamy je niezbyt dużą ilością soli. Stanowią one także jeden z dodatków do zup jarzynowych. Poza tym kojarzymy je jeszcze najczęściej z frytkami, warzywną sałatką, chipsami, kopytkami i pierogami ruskimi. A przecież to pospolite i najpopularniejsze warzywo rosnące w naszym kraju może być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Jest on naprawdę ceniony w naszym kraju i doczekał się nawet swoich pomników. Jeden z nich znajduje się w Poznaniu, drugi w Biesiekierzu. Ziemniaki najczęściej kupujemy w sklepach lub u rolników. Ich niewielkie ilości uprawiamy także na naszych działkach i ogrodach. Ziemniaków używa się także w przemyśle alkoholowym do produkcji spirytusu. Z nich pozyskiwana jest także mączka ziemniaczana. Najczęściej jednak kojarzymy ziemniaki z naszymi obiadami i tylko raz na jakiś czas zastępujemy je ryżem, makaronem lub kaszą. Nie zdajemy sobie czasem sprawy z tego, że ziemniaki mają bardzo mało kalorii. Jednak jeśli robimy z nich frytki, to niestety, ale aby utrzymać pożądaną wagę musimy ograniczać ich spożycie do minimum. Świetnym daniem z tego warzywa są placki ziemniaczane. Wystarczy, że kilka bulw zetrzemy na tarce, dodamy kilka przypraw i trochę mąki a później podsmażymy i gotowe. Takie placki mogą stanowić odrębne danie, bądź też być dodatkiem do zup ...

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać
Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład wchodzą głównie: bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, cząber, tymianek, szałwia, majeranek i lebiodka. Te rośliny mogą występować w różnych proporcjach i niekoniecznie wszystkie. Podstawę stanowi tymianek oraz rozmaryn i to właśnie one są tu najważniejsze. Ta niezwykła mieszanka pochodzi z Prowansji, czyli jednego z południowych regionów Francji. Charakteryzuje się specyficznym, niezwykle wonnym aromatem i już niewielka ilość tej przyprawy nadaje naszym daniom niesamowite walory smakowe. Nie powinno zabraknąć tej przyprawy w naszej kuchni, gdyż możemy jej używać do gotowania rozmaitych potraw. Jest to przyprawa, którą szeroko stosuje się w kuchni śródziemnomorskiej, więc dlaczego nie mielibyśmy stosować jej także w naszym domu. Zwykle nasza kuchnia jest wyposażona w wiele różnego rodzaju przypraw i ziół, które każdego dnia znajdują zastosowanie. Ta mieszanka powinna także na stałe zagościć w naszych domach, gdyż jest ona wspaniałym dodatkiem do przeróżnych potraw i tak naprawdę dopiero z biegiem czasu przekonamy się jakie szerokie może mieć ona zastosowanie. Podstawowymi daniami, do których możemy dodawać zioła prowansalskie są różnego rodzaju kotlety, steki, pieczenie, dania grillowanie oraz drób i ryby. Jednak nie tylko do takich potraw możemy je dodawać. Stanowią one świetny dodatek także do wszelkich zup, sosów i zapiekanek. Szczególnie polecane są do dań zawierających śmietanę, gdyż to właśnie z nią komponują się znakomicie. Potrawy gotowane, pieczone, duszone czy grillowane z dodatkiem ...

Struktura strony