Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej

Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować

Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najp...

Więcej

Kuchnia symbolem Polski

Chwielibyśmy, by świat nas postrzegał w samych superlatywach. Niestety póki co niewiele jest dziedz...

Więcej

Nasze ulubione sosy

Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej

danie

Co powinniśmy jeść na śniadanie, aby mieć sporo energii
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. W różnych kulturach wygląda on odmiennie i może składać się z rozmaitych dań. Mogą być one lekkie, bądź niezwykle sycące - wszystko to zależy przede wszystkim od tradycji narodowej i przyzwyczajeń żywieniowych danego społeczeństwa. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy kultury się przenikają może on być naprawdę odmienny wśród mieszkańców jednego państwa. Najczęściej bywa tak, że rano nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś skomplikowanego. Potrawy wymagające od nas poświęcenia większej ilości czasu, użycia rozmaitych produktów i przypraw gotujemy zazwyczaj na obiad. Pamiętajmy, że od tego jak wygląda nasze śniadanie zależy naprawdę wiele. Jeśli nie zjemy tego posiłku, to niestety, ale w ciągu dnia będziemy mieli mniej energii. Nasz umysł będzie wolniej pracował, a my będziemy ogólnie słabsi i zmęczeni. Bez odpowiedniego zastrzyku energii możemy nie poradzić sobie z zadaniami i problemami, które czekają na nas w pracy, szkole czy na uczelni. ...

Gotujemy dania na kilka obiadów
Nie jesteśmy leniwi, ale na gotowanie nie mamy czasu. W wielu domach, zwłaszcza w takich, w których oboje rodzice pracują obiady gotuje się nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem. To nie jest lekceważenie zagadnienia posiłków, ale na pewno sprawa praktyczności. Chętnie byśmy zostawali w domu i gotowali codziennie, ale niestety sytuacja finansowa naszych rodzin nie pozwala nam na to. Dlatego tez przy okazji gotowania zupy mamy do czynienia z wielkim garem, gotujemy tyle, żeby starczyło nawet na dwa, trzy obiady. Podobnie sprawa wygląda z innymi potrawami. Przepisy kuchenne umożliwiają nam zrobienie wielu dań takich, które można zamrozić i z powodzeniem odgrzewać po kilku dniach. Jakie to dania? To różnego rodzaju kotlety, bigosy, nawet niektóre sosy. Możliwości jest wiele, najważniejsze, by odpowiednio te wszystkie dania przygotować. Nie każdy bowiem produkt da się zamrozić, nie każdy rozmrożony dobrze smakuje. Ale nasza kuchnia nie powinna mieć przed nami tajemnic w tej materii. ...

Które pieczywo powinniśmy wybierać?
Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą naszego śniadania i kolacji, a dodatkowo spożywamy je między posiłkami. Raczej nie jesteśmy w stanie z niego zrezygnować. Jest ono źródłem węglowodanów, które są nam niezwykle potrzebne, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i normalnie funkcjonować. Zazwyczaj jemy chleb, bułki czy różnego rodzaju bagietki dodając do nich warzywa, sery czy wędliny i dodając różnego rodzaju przyprawy w celu poprawienia smaku. Pamiętajmy jednak, że jeśli dbamy o naszą sylwetkę i chcemy być szczupli to powinniśmy jeść ciemne pełnoziarniste pieczywo. Jeśli chodzi o chleb to na całym świecie istnieją jego rozmaite odmiany. W Polsce najpopularniejsze jego gatunki to: chleb żytni, pszenny, graham i chleb mieszany. Najzdrowsze są chleby razowe, do których należy wcześniej wspomniany graham, gdyż te gatunki zawierają dużo witamin i innych składników odżywczych. Oczywiście istnieje w Polsce wiele innych odmian cieszących się niezwykłą popularnością, takich jak chleb ...

Przewodniki kulinarne świata
Przewodniki kulinarne po restauracjach świata są bardzo modnym produktem. Modnym poza granicami naszego kraju, a jak to jest w Polsce? Takich zdecydowanie nam brakuje. Dlaczego? Nam się wydaje, że powodem jest tutaj istotna kwestia, że chwalić się nie ma czym. Nasze restauracje najczęściej przypominają jadłodajnie lub bary mleczne, a przecież chyba nie to to w tym wszystkim chodzi. Brakuje przewodnika kulinarnego w naszym kraju. Bo kuchnia w restauracjach bywa różna, jednym razem zapłacimy dużo i dostaniemy w zamian kiepskie jedzonko. Innym znów razem restauratorzy zaskoczą i w zamian za stosunkowi niewielkie pieniądze przyrządzą nam kulinarne arcydzieło. Dobrze byłoby to wszystko zebrać w jeden poradnik, byśmy my, jako turyści mieli wiedzę na temat wartych uwagi miejsc z jedzeniem. To poważny problem, bo tak musimy zdawać się na szczęście. A tak ważnych problemów, jaką jest kuchnia w restauracji nie można powierzać ślepemu losowi. ...

Rozmaite dania z ziemniakami
Ziemniaki są zwykle podstawowym składnikiem naszych obiadów i zawsze mamy je w swojej kuchni. Najczęściej po prostu je gotujemy i podajemy z różnego rodzaju mięsami, sosami, surówkami czy jajkami sadzonymi. Do smaku przyprawiamy je niezbyt dużą ilością soli. Stanowią one także jeden z dodatków do zup jarzynowych. Poza tym kojarzymy je jeszcze najczęściej z frytkami, warzywną sałatką, chipsami, kopytkami i pierogami ruskimi. A przecież to pospolite i najpopularniejsze warzywo rosnące w naszym kraju może być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Jest on naprawdę ceniony w naszym kraju i doczekał się nawet swoich pomników. Jeden z nich znajduje się w Poznaniu, drugi w Biesiekierzu. Ziemniaki najczęściej kupujemy w sklepach lub u rolników. Ich niewielkie ilości uprawiamy także na naszych działkach i ogrodach. Ziemniaków używa się także w przemyśle alkoholowym do produkcji spirytusu. Z nich pozyskiwana jest także mączka ziemniaczana. Najczęściej jednak kojarzymy ziemniaki z naszymi obiadami i tylko raz na jakiś czas zastępujemy ...

Struktura strony