Jak sobie poradzić, gdy niespodziewanie zawitają goście

Zwykle umawiając się z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną na różne spotkania ustalamy datę i godzinę...

Więcej

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej

Ekskluzywne przyprawy do każdej potrawy

Przygotowując rozmaite posiłki staramy się, aby smakowały one jak najlepiej. W tym celu używamy naj...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Zwykle umawiając się z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną na różne spotkania ustalamy datę i godzinę...

Więcej

Gotuj pysznie i zdrowo

Przepisy kuchenne Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrowa. Liczy się tylko smak. Wychodzimy z założenia, że to co pyszne, nie jest zdrowe, a to co dostarczy nam witamin i mikroelementów nie dostarczy nam przyjemności z jedzenia. Jesteśmy w błędzie, gdyż możemy gotować pyszne i zdrowe potrawy. Nie będzie nas to kosztowało zbyt wiele wysiłku, a przy okazji zadbamy o nasze zdrowie i organizm. Wystarczy kilka najważniejszych produktów, przypraw, czasu i co najważniejsze, chęci, by nasz zwykły codzienny obiad zamienił się w zdrową, pyszną i pożywną ucztę. I wcale nie musimy być mistrzami w gotowaniu, by stworzyć naprawdę dobre potrawy. Wystarczy nam podstawowa wiedza z tego zakresu i zastosowanie się do kilku wskazówek, które pomogą nam w kuchni. Postawmy na gotowanie na parze. Zamiast smażonych potraw jedzmy te przyrządzone właśnie w taki sposób. Nie tracą one wartości odżywczych i witamin. Poza tym warzywa tak przygotowane mają piękny kolor. W urządzeniach do gotowania na parze możemy przyrządzić dosłownie wszystko: warzywa, ryby, mięsa, drób, jajka, ryż i makaron. Wszystko to bez tłuszczu i zbędnych kalorii. Potrawy wystarczy posypać odpowiednimi przyprawami i mamy pyszne, a co ważniejsze, bogate w witaminy, dania. Aby jeść zdrowo powinniśmy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożywania soli. Jeśli stosujemy ją w małych ilościach, nie stanowi ona dla nas zagrożenia. Jednak nadmiar soli może negatywnie wpływać na nasz stan zdrowia i wyglądu. Zbyt duża ilość tej przyprawy powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, czego skutkiem może być nadciśnienie tętnicze, bądź różnego rodzaju obrzęki. Jeśli zdecydujemy się całkowicie zrezygnować ze spożywania soli, zastąpmy ją innymi przyprawami, na przykład bazylią lub tymiankiem. Aby dostarczać organizmowi mniej tłuszczu i przy okazji zadbać o figurę zrezygnujmy z jedzenia żółtych serów. Zastąpmy je białymi serami. Są one zdrowsze, mają mniejszą zawartość tłuszczów, co oznacza mniej zbędnych kalorii. Zadbajmy też o to, by do każdego obiadu przygotować surówkę. Nie ważne czy będzie ona składała się z wielu warzyw, czy będzie to po prostu marchew, groszek, bądź buraczki. Ważne, że dostarczymy organizmowi sporej ilości witamin i mikroelementów, których raczej nie dostarczą nam sałatki kupione w sklepie, bądź te ze słoika. Aby przygotować surówkę potrzeba nam tylko kilku minut, więc nie jest to czasochłonna praca, a mamy pewność, że dbamy o swoje zdrowie i urodę. Starajmy się jeść zdrowo każdego dnia. Dzięki temu poprawimy nie tylko kondycję naszego organizmu, ale zadbamy także o naszą figurę. Przygotowanie zdrowych i zarazem pysznych dań nie jest niczym trudnym i nie wymaga od nas zbyt wiele czasu. Niech podstawą naszego żywienia staną się potrawy przygotowane na parze, bez zbędnych ilości niezdrowego tłuszczu. Odżywiając się w taki sposób zmniejszymy nasze problemy z chorobami, poprawimy nasz wygląd i zyskamy lepsze samopoczucie. Zmieńmy nasze nawyki żywieniowe i zacznijmy dbać o siebie.

Tagi: para, witaminy, tłuszcz | Struktura strony