Wiosenna kuchnia jest niezwykła

Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszeg...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo,...

Więcej

bambusowy garnek do gotowania na parze

 Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa ...

Więcej

Rozmaite mieszanki ziół i przypraw, które przydadzą się w naszej kuchni

Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszeg...

Więcej

para

Wszystko, co należy wiedzieć o gotowaniu na parze
Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa zwykle gotujemy, zaś mięsa, drób i ryby smażymy bądź zapiekamy w piekarniku. Przy pomocy wody przyrządzamy także ryż, wszelkie odmiany kaszy, czy różnego rodzaju makarony. Wszystkie te produkty podczas gotowania, smażenia czy pieczenia tracą swoje wartości odżywcze, nie dostarczają nam tylu witamin i mikroelementów ilu powinny. Dodajemy do nich wiele różnorodnych przypraw, aby nadać im pożądany smak i aromat, ponieważ niestety, ale to także częściowo tracą. Jedzenie każdego dnia potraw smażonych jest bardzo niezdrowe i niekorzystnie wpływa na nasz organizm i samopoczucie, a także wygląd. Takie dania zwiększają nasz poziom cholesterolu i są prawdziwymi bombami kalorycznymi. Bywa także tak, że odgrzewamy potrawy w kuchence mikrofalowej. Nie dość, że nie smakują one już tak dobrze, to tracą wszelkie wartości odżywcze. Nie wiadomo jeszcze jaki będzie skutek ich promieniowania na nasze zdrowie, gdyż jak do tej pory nie ma co do tego ...

Nie katuj się dietami, a zrzuć zbędne kilogramy
Każda kobieta chce wyglądać pięknie. Wygląd jest niezwykle ważny, dlatego też staramy się jak najlepiej o siebie dbać. Najczęściej bywa tak, że nie jesteśmy zadowolone ze swojej figury i robimy wszystko, żeby osiągnąć ideał. Katujemy się rozmaitymi dietami, które zwykle nie przynoszą oczekiwanych efektów, lub po pewnym czasie wracamy do swojej poprzedniej wagi. Chwilami wydaje się nam, że niestety, ale nie uda nam się osiągnąć tego o czym marzymy. Dobrze wiemy, że stosowanie radykalnych diet raczej nic nam nie da. Kiedy je stosujemy, rzeczywiście tracimy zbędne kilogramy, ale kiedy tylko z nich zrezygnujemy, pojawia się efekt jo-jo. Dlatego też nie warto się katować, a po prostu wiedzieć co możemy jeść, by osiągnąć wymarzoną figurę bez wielu wyrzeczeń. Każdego dnia gotujemy obiady dla nas i naszej rodziny. Jeśli akurat jesteśmy na diecie, to zwykle dla siebie przygotowujemy coś innego do jedzenia. Zajmuje nam to o wiele więcej czasu. Warto wiedzieć co i jak ...

Gotuj pysznie i zdrowo
Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrowa. Liczy się tylko smak. Wychodzimy z założenia, że to co pyszne, nie jest zdrowe, a to co dostarczy nam witamin i mikroelementów nie dostarczy nam przyjemności z jedzenia. Jesteśmy w błędzie, gdyż możemy gotować pyszne i zdrowe potrawy. Nie będzie nas to kosztowało zbyt wiele wysiłku, a przy okazji zadbamy o nasze zdrowie i organizm. Wystarczy kilka najważniejszych produktów, przypraw, czasu i co najważniejsze, chęci, by nasz zwykły codzienny obiad zamienił się w zdrową, pyszną i pożywną ucztę. I wcale nie musimy być mistrzami w gotowaniu, by stworzyć naprawdę dobre potrawy. Wystarczy nam podstawowa wiedza z tego zakresu i zastosowanie się do kilku wskazówek, które pomogą nam w kuchni. Postawmy na gotowanie na parze. Zamiast smażonych potraw jedzmy te przyrządzone właśnie w taki sposób. Nie tracą one wartości odżywczych i witamin. Poza tym warzywa tak ...

Struktura strony