Dodatki do sałatek i kanapek

Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Na...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Papryka – warzywo, które kochamy

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

Ciasta nie tylko na święta

Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Na...

Więcej

tłuszcz

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie
Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęcych takich jak na przykład smalec. Nie zastanawiamy się nad tym jaki wpływ mają one na nasz organizm. W krajach śródziemnomorskich w kuchni podczas gotowania znajdziemy właściwie tylko i wyłącznie oliwę z oliwek. Jęli chcemy zadbać o kondycję naszego zdrowia, a zwłaszcza o nasze serce, także powinniśmy używać tego tłuszczu. Nie ważne czy do smażenia, czy do sałatek, ważne, że ten tłuszcz nam nie zaszkodzi, a dodatkowo może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie, a przecież ono jest dla nas najważniejsze. Także kiedy stosujemy zdrową dietę oliwa z oliwek jest jak najbardziej wskazana. Nie musimy oczywiście rezygnować z każdego innego tłuszczu, gdyż te roślinne i zwierzęce, także są potrzebne naszemu organizmowi, jednak w niezbyt dużych ilościach. One najczęściej podwyższają poziom cholesterolu, który może być obniżony właśnie dzięki oliwie z oliwek. Możemy ją stosować każdego dnia. Zarówno do dań smażonych, jak i do gotowanych. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Wystarczy dodać do niej nasze ulubione przyprawy i wymieszać z warzywami. Niestety ze względu na to, że drzewka oliwkowe rosną tylko i wyłącznie w krajach śródziemnomorskich takich jak Włochy, czy Grecja oliwa z oliwek nie jest zbyt tanim produktem. Zwykle kilkakrotnie przewyższa ceną oleje słonecznikowe czy rzepakowe. Jednak chcąc o siebie zadbać powinniśmy jej używać bez względu na cenę. Jak każdy tłuszcz zawiera mnóstwo ...

Gotuj pysznie i zdrowo
Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrowa. Liczy się tylko smak. Wychodzimy z założenia, że to co pyszne, nie jest zdrowe, a to co dostarczy nam witamin i mikroelementów nie dostarczy nam przyjemności z jedzenia. Jesteśmy w błędzie, gdyż możemy gotować pyszne i zdrowe potrawy. Nie będzie nas to kosztowało zbyt wiele wysiłku, a przy okazji zadbamy o nasze zdrowie i organizm. Wystarczy kilka najważniejszych produktów, przypraw, czasu i co najważniejsze, chęci, by nasz zwykły codzienny obiad zamienił się w zdrową, pyszną i pożywną ucztę. I wcale nie musimy być mistrzami w gotowaniu, by stworzyć naprawdę dobre potrawy. Wystarczy nam podstawowa wiedza z tego zakresu i zastosowanie się do kilku wskazówek, które pomogą nam w kuchni. Postawmy na gotowanie na parze. Zamiast smażonych potraw jedzmy te przyrządzone właśnie w taki sposób. Nie tracą one wartości odżywczych i witamin. Poza tym warzywa tak przygotowane mają piękny kolor. W urządzeniach do gotowania na parze możemy przyrządzić dosłownie wszystko: warzywa, ryby, mięsa, drób, jajka, ryż i makaron. Wszystko to bez tłuszczu i zbędnych kalorii. Potrawy wystarczy posypać odpowiednimi przyprawami i mamy pyszne, a co ważniejsze, bogate w witaminy, dania. Aby jeść zdrowo powinniśmy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożywania soli. Jeśli stosujemy ją w małych ilościach, nie stanowi ona dla nas zagrożenia. Jednak nadmiar soli może negatywnie wpływać na nasz ...

Struktura strony