tłuszcz
Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowieCzęsto jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęcych takich jak na przykład smalec. Nie zastanawiamy się nad tym jaki wpływ mają one na nasz organizm. W krajach śródziemnomorskich w kuchni podczas gotowania znajdziemy właściwie tylko i wyłącznie oliwę z oliwek. Jęli chcemy zadbać o kondycję naszego zdrowia, a zwłaszcza o nasze serce, także powinniśmy używać tego tłuszczu. Nie ważne czy do smażenia, czy do sałatek, ważne, że ten tłuszcz nam nie zaszkodzi, a dodatkowo może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie, a przecież ono jest dla nas najważniejsze. Także kiedy stosujemy zdrową dietę oliwa z oliwek jest jak najbardziej wskazana. Nie musimy oczywiście rezygnować z każdego innego tłuszczu, gdyż te roślinne i zwierzęce, także są potrzebne naszemu organizmowi, jednak w niezbyt dużych ilościach. One najczęściej podwyższają poziom cholesterolu, który może być obniżony właśnie dzięki oliwie z oliwek. Możemy ją stosować każdego dnia. Zarówno do dań smażonych, jak i do gotowanych. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Wystarczy dodać do niej nasze ulubione przyprawy i wymieszać z warzywami. Niestety ze względu na to, że drzewka oliwkowe rosną tylko i wyłącznie w krajach śródziemnomorskich takich jak Włochy, czy Grecja oliwa z oliwek nie jest zbyt tanim produktem. Zwykle kilkakrotnie przewyższa ceną oleje słonecznikowe czy rzepakowe. Jednak chcąc o siebie zadbać powinniśmy jej używać bez względu na cenę. Jak każdy tłuszcz zawiera mnóstwo ...
Gotuj pysznie i zdrowo
Najczęściej jest tak, że jemy w pośpiechu i zwykle nie zastanawiamy się czy dana potrawa jest zdrowa. Liczy się tylko smak. Wychodzimy z założenia, że to co pyszne, nie jest zdrowe, a to co dostarczy nam witamin i mikroelementów nie dostarczy nam przyjemności z jedzenia. Jesteśmy w błędzie, gdyż możemy gotować pyszne i zdrowe potrawy. Nie będzie nas to kosztowało zbyt wiele wysiłku, a przy okazji zadbamy o nasze zdrowie i organizm. Wystarczy kilka najważniejszych produktów, przypraw, czasu i co najważniejsze, chęci, by nasz zwykły codzienny obiad zamienił się w zdrową, pyszną i pożywną ucztę. I wcale nie musimy być mistrzami w gotowaniu, by stworzyć naprawdę dobre potrawy. Wystarczy nam podstawowa wiedza z tego zakresu i zastosowanie się do kilku wskazówek, które pomogą nam w kuchni. Postawmy na gotowanie na parze. Zamiast smażonych potraw jedzmy te przyrządzone właśnie w taki sposób. Nie tracą one wartości odżywczych i witamin. Poza tym warzywa tak przygotowane mają piękny kolor. W urządzeniach do gotowania na parze możemy przyrządzić dosłownie wszystko: warzywa, ryby, mięsa, drób, jajka, ryż i makaron. Wszystko to bez tłuszczu i zbędnych kalorii. Potrawy wystarczy posypać odpowiednimi przyprawami i mamy pyszne, a co ważniejsze, bogate w witaminy, dania. Aby jeść zdrowo powinniśmy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożywania soli. Jeśli stosujemy ją w małych ilościach, nie stanowi ona dla nas zagrożenia. Jednak nadmiar soli może negatywnie wpływać na nasz ...
Struktura strony