Pyszna zupa na drugie danie
Zupa stanowi najczęściej drugie danie podawane na nasze stoły w trakcie obiadów. Gotowanie tego dania nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku i czasu. Zupy dzięki temu, że zwykle zawierają sporą ilość warzyw dostarczają nam wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W dużej mierze składa się ona z wody, w której gotujemy najczęściej mięso z kurczaka, by powstał bulion. Możemy uzyskać go także wrzucając do wody kostki rosołowe. Głównymi składnikami zup są przede wszystkim warzywa. Do garnka możemy wrzucić kilkanaście rodzajów, aby uzyskać zupę jarzynową. Możemy też opierać się na jednym podstawowym warzywie, a inne traktować tylko jako dodatek. Niektóre zupy mogą zawierać tylko małe ilości marchewki i pietruszki. Tak jest w przypadku zupy pomidorowej. Zamiast całej gamy warzyw stosujemy makarony, kasze bądź ryż. Niezwykle ważnym elementem gotowania tego typu dań jest ich odpowiednie przyprawienie. W tym celu możemy użyć gotowych mieszanek przeznaczonych właśnie do tego typu potraw, bądź stosować te, które zawsze mamy pod ręką, i które najbardziej cenimy. Czasami wystarcza nam tylko sól i pieprz, aby nasze zupy nabrały niepowtarzalnego smaku. Jednak nie są to jedyne przyprawy i właściwie możemy stosować prawie wszystkie znane nam zioła. Wszystko uzależnione jest od tego, co kto lubi. Pamiętać musimy o kolejności dodawania różnych odmian warzyw. Nie wrzucajmy wszystkich razem w jednym czasie, gdyż różne warzywa wymagają określonych ilości czasu, aby stały się miękkie i gotowe do spożycia. Nie dopuśćmy do sytuacji, kiedy to jedne będą już rozgotowane, a inne nadal surowe. Dobrym sposobem na uniknięcie takich przykrych zdarzeń jest stosowanie mrożonek, zamiast świeżych warzyw. One bowiem są już w pewien sposób wcześniej przygotowane i nie musimy martwić się o to ile czasu mamy je gotować, gdyż taka informacja zwykle znajduje się na opakowaniu. Pamiętajmy też o tym, aby w końcowej fazie gotowania zagęścić nasze zupy śmietaną, bądź mąką. Na ciepłe dni polecane są chłodniki, czyli zupy podane na zimno. Latem zwykle są to zupy szczawiowe, z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka. Znane i lubiane na całym świecie są także zupy owocowe, które najczęściej także podawane są w ciepłych porach roku, kiedy to nasze ogrody obfitują w rozmaite owoce. Do przygotowania takiej zupy na słodko możemy użyć wiśni, agrestu i porzeczek. Do smaku możemy doprawić ją cukrem, bądź takimi przyprawami jak cynamon i wanilia. Najlepiej smakują podane z makaronami. Zupy są niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie zajmują nam sporej ilości czasu. Dzięki warzywom dostarczają nam witamin i odżywczych substancji. Są potrawami o niskiej zawartości kalorii, więc spożywając je nie musimy martwić się o naszą figurę i wygląd. Tajemnica ich smaku tkwi najczęściej w przyprawach, których do nich dodajemy. Postarajmy się, aby na naszych stołach jak najczęściej gościła zupa. Jest tak wiele rodzajów tej potrawy, że właściwie każdego dnia możemy zaserwować coś nowego i pysznego, a przede wszystkim zdrowego i małokalorycznego.Tagi: zupa, gotowanie, witaminy | Struktura strony