Na co zwracać uwagę przy nabywaniu ziół i przypraw

Zioła i przyprawy są nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw jakie przygotowujemy zarówn...

Więcej

Jakich przypraw w Twojej kuchni nie może zabraknąć

Przyprawy są nieodłącznym składnikiem potraw. Przygotowanie pysznych dań bez ich użycia jest właści...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwa...

Więcej

Trochę informacji na temat wegetarianizmu

Zioła i przyprawy są nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw jakie przygotowujemy zarówn...

Więcej

zupa

Z czego pomidorową
Zrobić zupę pomidorową można na kilka różnych sposobów. Jedni preferują tutaj przecier pomidorowy, jeszcze inni gustują w prawdziwych pomidorach i sokach domowej roboty z tego owocu. Jakkolwiek się do tego nie zabierać, to trzeba nam wiedzieć, że zupę pomidorową można zrobić na kilkadziesiąt różnych sposobów - i za każdym razem może to być zupa bardzo smaczna. Przepisy kuchenne są w tym wypadku bardzo elastyczne. Dobra pomidorową można zrobić w wielu rozmaitych postaciach. Najważniejsze, by do tego dobrze podejść. Nasza kuchnia jest tolerancyjna, ale to nie oznacza, że do gotowania czegokolwiek można podejść lekkomyślnie. Kuchnia wymaga wszak staranności i pilności. Jeśli takimi kucharzami nie jesteśmy, to może warto pomyśleć o tym, by gotowaniem zajął się ...

Jakie zupy lubimy
Jedzenie zup nie wszystkim jest w smak. Są tacy, którzy twierdza ze tym najeść się nie można. Tak czy owak zupy zajmują ważne miejsce w naszym menu i pozbyć się ich nie możemy. Jakie zupy najczęściej pojawiają się na naszym stole? Pomidorowe, ogórkowe, grochowe, pieczarkowe, barszcze, rosoły. Lubimy też poeksperymentować - serowe, brokułowe. Na pewno przepisy kuchenne dają nam możliwość licznych eksperymentów. Na pewno każdy z nas coś dla siebie wybierze. Gotowanie zup stało się niejako tradycją w naszych domach. To danie, które da się przygotować stosunkowo szybko, nie dziwne więc, że tak bardzo lubimy tego typu posiłki. Nasza kuchnia zaczyna coraz chętniej witać w swoich progach zupy różnego rodzaju. Co ciekawe, chętnie gotujemy ...

Pyszna zupa na drugie danie
Zupa stanowi najczęściej drugie danie podawane na nasze stoły w trakcie obiadów. Gotowanie tego dania nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku i czasu. Zupy dzięki temu, że zwykle zawierają sporą ilość warzyw dostarczają nam wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W dużej mierze składa się ona z wody, w której gotujemy najczęściej mięso z kurczaka, by powstał bulion. Możemy uzyskać go także wrzucając do wody kostki rosołowe. Głównymi składnikami zup są przede wszystkim warzywa. Do garnka możemy wrzucić kilkanaście rodzajów, aby uzyskać zupę jarzynową. Możemy też opierać się na jednym podstawowym warzywie, a inne traktować tylko jako dodatek. Niektóre zupy mogą zawierać tylko małe ilości marchewki i pietruszki. Tak jest w przypadku ...

Rosół klasyką niedzieli
Są takie potrawy, które jadamy często. Ba - których jadanie jest wręcz tradycją. Jednym z takich jest rosół, dla wielu świąteczne danie. Szczególnie nasze babcie zapraszając nas na niedzielny obiad zawsze mają w zanadrzu na pierwsze danie rosół, bo taka jest tradycja - w każdą niedziele rosół z kury. To niesamowite, jak bardzo bogata i tradycyjna jest nasza kuchnia. Mało kto dziś zna przepisy kuchenne pozwalają na gotowanie tradycyjnego rosołu, takiego, jakim raczyły nas mamy i babcie. Dziś kupujemy mrożonki, wrzucały kostkę bulionową, do tego kilka skrzydełek i mamy rosół. W żaden sposób taka kuchnia nie przypomina tej tradycyjnej, sprzed lat, kiedy w potrawach nie było chemii i kiedy rosół na prawdę gotowało się ...

Struktura strony