Skąd czerpać informacje na temat gotowania

kolorowe włosy Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

Wiosenna kuchnia jest niezwykła

Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszeg...

Więcej

Zioła i przyprawy, które pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów

Aby utrzymać nieskazitelną figurę, bądź pozbyć się kilku zbędnych kilogramów jesteśmy w stanie zrob...

Więcej

bambusowy garnek do gotowania na parze

Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

Jakich przypraw w Twojej kuchni nie może zabraknąć

Przepisy kuchenne Przyprawy są nieodłącznym składnikiem potraw. Przygotowanie pysznych dań bez ich użycia jest właściwie niemożliwe. Nadają one smak daniom mięsnym, rybnym, sałatkom, kanapkom, sosom i zupom. Przeważnie używamy tylko kilku podstawowych przypraw i ziół, a zapominamy o innych, które sprawią, że nasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Nie musimy zaopatrywać naszej kuchni we wszystkie przyprawy z całego świata, ale warto posiadać kilka czy kilkanaście, dzięki którym nadamy jedzeniu nowy smak i aromat. Bywa tak, że gotujemy obiad i okazuje się, że jednak czegoś mu brakuje, a tym czymś może być właśnie odpowiednia przyprawa. W zależności od tego, co najczęściej gotujemy wybierzmy właśnie te przyprawy, które rzeczywiście przydadzą nam się codziennie. Jeżeli na naszym stole często pojawiają się dania mięsne dobierzmy odpowiednie zioła czy mieszanki, jeśli dania rybne – dobierzmy to, co do ryb najbardziej pasuje. Najlepiej jednak jest zaopatrzyć swoją kuchnię w takie przyprawy, które posłużą nam do przygotowania wielu różnego rodzaju potraw. Jak wiadomo sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, mielona papryka i ziele angielskie to podstawowe przyprawy, które znajdziemy w każdym polskim domu. Jeśli uzupełnimy je dosłownie kilkoma innymi, nie będzie nam już niczego brakowało i nadamy naszym daniom wyrazistszego smaku i aromatu. Po pierwsze – bazylia. Ta, pochodząca z Azji roślina, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Doskonale nadaje się jako dodatek do dań kuchni włoskiej oraz do ryb, mięs, sałatek, drobiu, potraw jarskich i do ryżu. Nadaje daniom lekko słodkawy smak i dodatkowo poprawia nasze trawienie. Kolejną przyprawą, którą powinniśmy posiadać jest curry, czyli mieszanka między innymi kurkumy, goździków, imbiru, pieprzu, kolendry i chili. Polecana w szczególności do dań z ryżu, ale także do mięs, ryb i sosów. Szersze zastosowanie ma sam imbir – możemy go dodawać zarówno do potraw z wieprzowiny, wołowiny i kurczaka, jak i różnego rodzaju deserów i kompotów oraz zup. Najmniej znana jest w naszej kuchni czubryca, czyli najczęściej stosowana przyprawa kuchni bułgarskiej. Jest doskonałym dodatkiem do mięs, zup i serów, a także do kanapek i do dań z roślin strączkowych. Nie zapomnijmy także o estragonie. Ma on równie szerokie zastosowanie jak wcześniej wspomniane przyprawy. Jednak nie nadaje się do deserów i innych słodkich potraw. Pamiętać należy o tym, że tej przyprawy nie należy gotować. Jeśli zaopatrzymy się w te kilka dodatkowych ziół i mieszanek przypraw będziemy mieć pewność, że nasze potrawy zawsze będą pyszne i odpowiednio doprawione. Gotowanie stanie się o wiele bardziej przyjemne, gdy będziemy wiedzieć, że mamy pod ręką wszystko, czego nam potrzeba. Nasze dania zawsze już będą miały wyrazisty smak i aromat, my będziemy zadowolone z uzyskanych efektów, a nasi domownicy z pysznych potraw o nowych smakach. Niech te kilka przypraw sanie się dla nas podstawą i niech zawsze będą w naszej kuchni, a gotowanie z nimi będzie o wiele przyjemniejsze.

Tagi: oliwka, papryka, pieprz | Struktura strony