Sami przygotowujmy obiady

W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i j...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii ora...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Nasze ulubione sosy

W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i j...

Więcej

papryka

Papryka - warzywo, które kochamy
Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Jest ona częstym składnikiem różnego rodzaju sałatek, sosów i surówek. Używamy jej także jako przyprawy w postaci mielonej papryki słodkiej bądź ostrej do różnorodnych potraw. Niestety zwykle ograniczamy się tylko i wyłącznie do takiej jej postaci, a przecież jest ona składnikiem wielu innych przypraw, które urozmaicą nasz jadłospis. Papryka ma wiele odmian, a każda z nich jest niepowtarzalna i ma inne właściwości. Świeżą paprykę w kolorze czerwonym, żółtym czy zielonym możemy sami wyhodować lub po prostu kupić. Podobnie jak na przykład paprykę chili czy piri-piri. Dzięki temu, że występuje ona w różnego rodzaju kolorach wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach ...

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni świata. Najczęściej kojarzymy ją z pizzą, spaghetti i owocami morza, chociaż oferuje nam ona o wiele więcej. Właściwie każdy rejon tego słonecznego kraju może pochwalić się kulinarnymi specjałami. Podstawą tej kuchni są warzywa, owoce morza, produkty mączne i oczywiście różnego rodzaju przyprawy, bez których potrawy straciłyby swój niepowtarzalny smak. Charakterystycznym dodatkiem włoskich dań jest oczywiście parmezan. Niestety prawdą jest to, że nigdy sami nie zdołamy przygotować tych potraw tak jak Włosi, ale możemy postarać się chociaż zbliżyć do ideału. Najważniejsze to wiedzieć czego używają oni najczęściej do gotowania. A są to zwykle powszechnie dostępne produkty i nie ma najmniejszego problemu z ich nabyciem. Stwórzmy sobie ...

W jaki sposób przechowywać przyprawy
Kochamy przyprawy oraz zioła za to, że nasze potrawy z nimi smakują o wiele lepiej i nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania. Jednak nie zawsze dobrze je przechowujemy przez co tracą one nie tylko aromat, ale także nie nadają już tak intensywnego smaku. Aby zawsze pozostały świeże i nie traciły swojej wartości musimy umiejętnie je przechowywać. Jeśli odpowiednio o nie zadbamy, będziemy mieć pewność, że będą nam dobrze służyły, jednak jeśli nie zadbamy o to, możemy nie uzyskać oczekiwanych efektów i nasze potrawy nie będą już tak pyszne. Jeśli kupujemy przyprawy pakowane w papierowe woreczki to, niestety ale powinniśmy zaopatrzyć się w szklane bądź plastikowe słoiczki. Pamiętajmy też, żeby nie przechowywać ich w woreczkach foliowych, ...

Jakich przypraw w Twojej kuchni nie może zabraknąć
Przyprawy są nieodłącznym składnikiem potraw. Przygotowanie pysznych dań bez ich użycia jest właściwie niemożliwe. Nadają one smak daniom mięsnym, rybnym, sałatkom, kanapkom, sosom i zupom. Przeważnie używamy tylko kilku podstawowych przypraw i ziół, a zapominamy o innych, które sprawią, że nasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Nie musimy zaopatrywać naszej kuchni we wszystkie przyprawy z całego świata, ale warto posiadać kilka czy kilkanaście, dzięki którym nadamy jedzeniu nowy smak i aromat. Bywa tak, że gotujemy obiad i okazuje się, że jednak czegoś mu brakuje, a tym czymś może być właśnie odpowiednia przyprawa. W zależności od tego, co najczęściej gotujemy wybierzmy właśnie te przyprawy, które rzeczywiście przydadzą nam się codziennie. Jeżeli na naszym stole często pojawiają się ...

Struktura strony