garnek do gotowania mleka z gwizdkiem

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład w...

Więcej

Nie katuj się dietami, a zrzuć zbędne kilogramy

Każda kobieta chce wyglądać pięknie. Wygląd jest niezwykle ważny, dlatego też staramy się jak najle...

Więcej

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

mięso

Bez mięsa nie ma obiadu
Trudno sobie wyobrazić obiad bez mięsa - szczególnie panom. Ci mimo że twierdzą, iż lubią warzywa, to jednak samych takich produktów ie znoszą. Jako dodatek do mięsa być może, ale nic poza tym. Inne zapatrywania na ten temat mają kobiety, ale wiadomo - paniom w dużej mierze chodzi o różnego rodzaju diety. Cokolwiek by się nie działo, czy mamy skłonności wegetariańskie, czy tylko rozmyślamy o dietach musimy wiedzieć, że od mięsa się uciec nie da. Dlaczego? Bo w mieście jest wiele składników, których w żaden sposób nasz organizm innymi sposobami sobie nie ...

Kulinarne specjały z różnych stron świata
Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystyczne tylko i wyłącznie dla niektórych krajów i kultur. Przyrządzane są na rozmaite, czasem naprawdę dziwne i niezwykłe sposoby. Jedne przygotowywane są błyskawicznie, inne wymagają sporej ilości czasu. Do ich składników należą najrozmaitsze rodzaje mięsa, warzyw, owoców, przypraw, ziół, sosów oraz tłuszczy. Bywa tak, że stosowane są produkty, o których nigdy w życiu nie słyszeliśmy. Z takich właśnie powodów interesują nas takie nieznane nam potrawy jeszcze bardziej. Jesteśmy ciekawi świata i wszystkiego chcielibyśmy spróbować. Jednak nie zawsze stać nas na to ...

Kurczak na wiele sposobów
Mięso z kurczaka jest najpopularniejsze w naszej kuchni. Z przysłowiowego kuraka można przyrządzić tysiące rozmaitych dań. Wszystko zależy, po jakie przepis kuchenne sięgniemy i jakie smaki nam najbardziej odpowiadają. Jedno w tym wszystkim jest pewne - z kurczaka gotujemy zupy, sosy, pieczemy go i przyrządzamy na grillu. Dlaczego tak bardzo cenimy kurczaka? Dlaczego nasza kuchnia opiera się na tym mięsie? To proste. Kurczak jest smaczny i pożywny, a do tego to najtańsze ze wszystkich mięs, jakie możemy kupić w sklepie spożywczym. Czy to mówimy o piersiach, korpusach, udkach, skrzydełkach - kurczak ...

Mięso na grilla trzeba peklować
Jesteśmy narodem kochającym imprezy. Oczywiście z meliniarstwem tego mylić nie można. Po prostu od czasu do czasu spotykamy się w grupie przyjaciół, pijemy winko lub piwo objadając się mięsiwem z grilla. Takie majówki" są dość popularne, toteż nie dziwne, ze coraz więcej wydawnictw szykuje nam poradniki, w których zawarte są różnego rodzaju przepisy kuchenne dotyczące peklowania mięsa. Karkówka, kiełbaska, steki, kurczak - cokolwiek chcemy upiec na grillu musimy się wcześniej postarać o to, by mięso zapeklować. Tylko takie mięsiwo, które poleży dobę w przyprawach rzeczywiście będzie miało niepowtarzalny smak dający wiele radości ...

Gotowanie na ognisku
Kiedy pada hasło "kuchnia", to mamy na myśli nasze cztery ściany pomieszczenia, w którym gotujemy. Wielu z nas w drugiej kolejności tym mianem będzie określało cały jadłospis i dania, jakie zwykliśmy przyrządzać. Niewielu z nas pomyśli za to o formie, jaką kultywuje się od lat w niewielkiej miejscowości Mierzęcin (woj. zachodniopomorskie). Tam raz do roku organizowane jest święto konia. Hodowcy z całej Polski przyjeżdżają do wspaniałego ośrodka zbudowanego na bazie pruskiego pałacyku. Jako impreza towarzysząca zawsze tej niezwykłej uroczystości towarzyszą Mistrzostwa Polski w gotowaniu na ognisku. Jak się okazuje, takie gotowanie nie ...

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań
Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej używamy gotowych "komponentów". Zupki i sosy w proszku, kostki bulionowe, mrożone warzywa, etc. Nie mniej wszyscy musimy mieć świadomość faktu, że to nie chemia świadczy o jakości potraw, ale to wszystko, co wyhodują nam rolnicy. Wbrew opinii nie jest tego mało i mimo że media głoszą upadek polskiego rolnictwa, to ona ma się całkiem dobrze i na pewno nieprędko tak naprawdę będzie przeżywało kłopoty. Oczywiście - wieś wciąż jest biedna, ale to wyniki tego, ze wielu ...

Różne rodzaje włoskiego makaronu
Dania, których podstawą jest makaron kojarzą się tylko i wyłącznie ze słonecznymi Włochami. Zazwyczaj znamy kilka podstawowych odmian i tak naprawdę rzadko gotujemy dania, których są one głównym składnikiem. A wybór jest tak ogromny, że czasem nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Każdy Włoch potrafi przygotować makaron na tyle samo sposobów, co Polak ziemniaki. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Charakteryzuje się nie tylko daniami z makaronu, pizzą i specyficznymi przyprawami, ale także sposobem przyrządzania różnych potraw. W naszej kuchni niestety nie jesteśmy w stanie stworzyć ...

Struktura strony