Zadbajmy o zdrowe odżywanie naszych dzieci

Jeśli mamy dzieci staramy się zadbać w jak najlepszy sposób o ich prawidłowy rozwój. Pamiętajmy, że...

Więcej

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone o...

Więcej

Czy soja może nam zaszkodzić?

Od jakiegoś czasu soja stała się niezwykle popularna. Na rynku pojawiło się całe mnóstwo produktów ...

Więcej

Co należy wiedzieć na temat jajek

Jeśli mamy dzieci staramy się zadbać w jak najlepszy sposób o ich prawidłowy rozwój. Pamiętajmy, że...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Przepisy kuchenne Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo, iż na ich wyprodukowanie tracimy naprawdę dużą ilość czasu, to jednak warto go poświęcić. Mając w swojej spiżarni samodzielnie wykonane przetwory mamy pewność, że nie zawierają one żadnych sztucznych konserwantów, barwników, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Są one o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepach. W każdej chwili, kiedy tylko mamy ochotę możemy po nie sięgnąć bez wychodzenia z domu. Podając je naszym dzieciom wiemy, że nie zatruwamy ich organizmów chemią ani sztucznie modyfikowaną żywnością. Naszą spiżarnię zwykle zaopatrujemy w przetwory takie jak: dżemy, powidła, marmolady, soki, kompoty, sałatki warzywne, ogórki kiszone i korniszony, paprykę w zalewie octowej i buraczki. Dzięki temu mamy zawsze w swojej kuchni różnego rodzaju dodatki do dań obiadowych. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że w przygotowaniu przetworów nie wystarczą nam same warzywa i owoce. Pamiętać musimy o różnorodnych przyprawach i ziołach, które nadadzą im niepowtarzalny smak. W zależności od tego czy przyrządzamy coś na słodko czy nie musimy dobrać odpowiednie składniki. Podstawą jest sól i cukier, ale jak wiadomo nie tylko one trafiają razem z owocami i warzywami do słoików. Do różnego rodzaju sałatek, ogórków czy papryki dodajemy przeważnie pieprz ziarnisty, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie. Jednak, aby nadać naszym przetworom pikantny smak możemy do nich dodać na przykład papryczkę chili. Z kolei jeśli dodamy niewielką ilość kurkumy nasze przetwory nabiorą ładnego żółtawego koloru i będą się ładnie komponowały na talerzu. Jeśli chodzi o przetwory słodkie takie jak dżemy, marmolady i powidła to najczęściej używamy jedynie cukru. Możemy urozmaicić je dodając cynamon bądź różne odmiany orzechów i bakalii. Pamiętać musimy nie tylko o tym co przygotowujemy, ale także jak. Aby uzyskać oczekiwane efekty dbajmy o to, aby zalewy miały odpowiednią temperaturę i dobrze dobrane proporcje przypraw i ziół. Pamiętajmy też o ograniczonym czasie gotowania słoików. Jeśli go przekroczymy nasze przetwory mogą nie nadawać się do spożycia, gdyż będą zbyt miękkie. Może to także doprowadzić do szybszego psucia się naszych przetworów. Słoiki, w które będziemy wkładać warzywa i owoce powinniśmy uprzednio dobrze umyć, osuszyć i sprawdzić, czy nie są one nigdzie wyszczerbione. Jeśli nie dopilnujemy tego mogą one przepuszczać powietrze, a wtedy ich zawartość będzie nadawała się do wyrzucenia. Każda dobra gospodyni domowa sama przygotowuje przetwory. Szczególnie przydatne są one w okresie zimowym, kiedy nie możemy skorzystać z darów naszych ogrodów. Pyszne konfitury i tym podobne są świetnymi dodatkami do wszelkich wypieków, naleśników i gofrów. Soki z czarnego bzu i malin pomogą nam zwalczać przeziębienia, a sałatki i warzywa trzymane w odpowiednich zalewach stanowią niesamowite dodatki do obiadów. Poświęćmy latem i jesienią trochę czasu na przygotowanie różnorodnych przetworów, a docenimy ich wartość zwłaszcza w okresie zimowym.

Tagi: cukier, owoce, warzywa | Struktura strony