Zadbajmy o zdrowe odżywanie naszych dzieci

Jeśli mamy dzieci staramy się zadbać w jak najlepszy sposób o ich prawidłowy rozwój. Pamiętajmy, że...

Więcej

Wiosenna kuchnia jest niezwykła

Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszeg...

Więcej

Ciasta nie tylko na święta

Z ciastami to ciężka sprawa – nie jest tak łatwo wiele z nich przygotować. O tym musimy wiedzieć, b...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Jeśli mamy dzieci staramy się zadbać w jak najlepszy sposób o ich prawidłowy rozwój. Pamiętajmy, że...

Więcej

hobby

Gotowanie jako hobby
Niektórym gotowanie kojarzy się tylko i wyłącznie z jednym z obowiązków, które mamy wobec naszej rodziny. Niestety gotujemy obiady, przyrządzamy śniadania i kolację tylko dlatego, że musimy. Nie sprawia nam to zwykle żadnej przyjemności, tę czerpiemy z jedzenia potraw a nie z ich przyrządzania. Jednak są osoby, dla których gotowanie jest prawdziwą pasją. Tacy ludzie lubią przygotowywać rozmaite potrawy. Znają się na rozmaitych sprawach związanych z przyrządzaniem potraw. Doskonale wiedzą jakie produkty powinniśmy spożywać, aby dostarczyć naszemu organizmowi jak najwięcej substancji odżywczych, mikroelementów i witamin, aby mógł on sprawnie i prawidłowo funkcjonować. Używają rozmaitego rodzaju warzyw, owoców, mięs i przypraw, o których mogły nie słyszeć osoby zajmujące się przygotowywaniem tylko tych najprostszych i najbardziej popularnych potraw. Wiedza takich osób obejmuje także sztukę przystrajania i odpowiedniego podania potraw. Wiedzą oni doskonale jakie produkty należy ze sobą zestawiać, a jakich połączeń należy unikać. Może wydawać się, że takie hobby może zajmować naprawdę wiele czasu. ...

Łatwe, pyszne i proste desery
Żyjąc w ciągłym biegu i pogoni za karierą odmawiamy sobie wielu przyjemności. Jesteśmy niezwykle zajętymi osobami, gdyż poza naszą pracą zawodową musimy zadbać o nasz dom i rodzinę. Do naszych obowiązków należy także gotowanie. Niestety, ale bez niego się nie obejdziemy, chyba że będziemy jeść niezdrowe i wysokokaloryczne potrawy z rozmaitych budek z Fast fordami. Wolimy jednak poświęcić trochę czasu i przygotować pożywne posiłki w naszej kuchni. Kiedy sami gotujemy mamy pewność, że podajemy naszym bliskim tylko najzdrowsze i najświeższe produkty. Pomyślmy czasami o tym, by po obiedzie podać pyszny deser. Zwykle tego nie robimy, gdyż według nas jego przygotowanie jest zbyt skomplikowane i niezwykle czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Niektóre desery są tak łatwe w zrobieniu, że wystarczy nam dosłownie kilka minut. Jeśli już zdecydujemy się sprawić taką niespodziankę i przyjemność naszym dzieciom i partnerowi, zaopatrzmy się w odpowiednie produkty i składniki, które ułatwią nam sposób przygotowania, i dzięki którym zaoszczędzimy sporą ...

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni
Czym byłaby nasza kuchnia bez przypraw? Na pewno wiele potraw dałoby się przygotować, ale niewątpliwie smakowałyby one inaczej. Przyprawy to nieodłączny element naszej kuchni i chcąc nie chcąc - musimy je podsiadać. Bez tego ani rusz. Jakich przypraw używamy w kuchnie najczęściej? Na pewno wszystko co związane z ziołami,. A więc bazylia, oregano, tymianek, majeranek, etc. Cenimy także przyprawy korzenne, czyli kurkumę, itp. Każda z tych przypraw nadaje potrawie charakterystycznego smaku i zapachu. Na pewno jeśli potrafimy umiejętnie z nich korzystać, to nasze menu prezentuje się fantastycznie. Do czego dodajemy przyprawy? Do wszystkiego. Do zup najchętniej dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, majeranek, niekiedy tymianek. Są takie potrawy zupne, do których warto dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej. Tutaj jedna rada - jeśli możemy, niech to będzie gałka niesproszkowana, nadaje smaku intensywniejszego, a i aromat jest w tym przypadku zdecydowanie okazalszy. Nieco innych ziół przypraw używamy do sosów. Tutaj przez wzgląd na charakter tej potrawy ...

Struktura strony