Jedzmy zdrowe przekąski

W ciągu całego dnia jemy trzy podstawowe posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Jednak najczęściej n...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo,...

Więcej

Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

restauracje w kaliszu

W ciągu całego dnia jemy trzy podstawowe posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Jednak najczęściej n...

Więcej

egzotyka

Gotuj egzotyczne potrawy
To wielka zagadka naszych kulinarnych doświadczeń. Z jednej stron bowiem uwielbiamy egzotyczną kuchnię, a z drugiej natomiast sami tak gotować nie lubimy. Dlaczego? Trudno to wytłumaczyć. Specjaliści w branży uważają, że gotowanie egzotycznych potraw nie jest skomplikowane i prawdopodobnie nasza niechęć wynika z lenistwa i lekkiej obawy przed tym, że takie dania mogą się nam nie udać. Dlatego skupiamy się na naszych tradycyjnych potrawach i gotujemy to, czego nauczyli nas dziadkowie i rodzice. Nasza kuchnia jest bardzo tolerancyjna, żyjemy w świecie, w którym można kupić wiele wartościowych produktów spożywczych. Wiele z nich to półprodukty, przygotowane już pod konkretne potrawy, tak, że wystarczy je tylko odpowiednio przyrządzić, tudzież przyprawić. Nasza kuchnia lubi takie rozwiązania, bo mamy coraz mniej czasu na przesiadywanie w kuchni, nasza praca często na nam na to nie pozwala. Gotuj egzotyczne potrawy - łatwo powiedzieć, ale czy równie łatwo jest to zrobić? Chyba tak, bowiem współczesne poradniki kucharskie prezentują nam wiele prostych sposobów na przyrządzenie dań typowych dla kuchni tureckiej, chińskiej, japońskiej, meksykańskiej, francuskiej, włoskiej, greckiej i... jakiej tylko zapragniemy. Niekiedy trzeba będzie nam kupić kilka rzadziej spotykanych produktów spożywczych i kilka innych przypraw, ale nie ma się czego obawiać - sklepy wielkopowierzchniowe mają wszystko to, czego nasza kuchnia będzie potrzebowała. My ze swojej strony proponujemy kuchnie japońska i legendarne sushi. Na początku tego dania trzeba się trochę pouczyć, ale na pewno umiejętność jego przyrządzania ...

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni
Czym byłaby nasza kuchnia bez przypraw? Na pewno wiele potraw dałoby się przygotować, ale niewątpliwie smakowałyby one inaczej. Przyprawy to nieodłączny element naszej kuchni i chcąc nie chcąc - musimy je podsiadać. Bez tego ani rusz. Jakich przypraw używamy w kuchnie najczęściej? Na pewno wszystko co związane z ziołami,. A więc bazylia, oregano, tymianek, majeranek, etc. Cenimy także przyprawy korzenne, czyli kurkumę, itp. Każda z tych przypraw nadaje potrawie charakterystycznego smaku i zapachu. Na pewno jeśli potrafimy umiejętnie z nich korzystać, to nasze menu prezentuje się fantastycznie. Do czego dodajemy przyprawy? Do wszystkiego. Do zup najchętniej dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, majeranek, niekiedy tymianek. Są takie potrawy zupne, do których warto dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej. Tutaj jedna rada - jeśli możemy, niech to będzie gałka niesproszkowana, nadaje smaku intensywniejszego, a i aromat jest w tym przypadku zdecydowanie okazalszy. Nieco innych ziół przypraw używamy do sosów. Tutaj przez wzgląd na charakter tej potrawy dochodzą przede wszystkim przyprawy korzenne, takie jak tymianek, szafran, kurkuma. Przyprawy korzenne nadają specyficznego smaku, lekko gorzkawe, ale... wciąż jednak bardzo smaczne. To co szalenie ważne w kuchni, to umiejętność stosowania takich przypraw. Bowie jeśli źle dobierzemy proporcje, lub źle wybierzemy dany smak do konkretnej potrawy, to skutki mogą być opłakane. Nie możemy się jednak lękać, zazwyczaj dobrzy producenci na opakowaniach przypraw wymieniają rodzaje potraw, do których daną przyprawę można użyć. Jakby osobnym problemem jest ...

Struktura strony