Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Na co zwracać uwagę przy nabywaniu ziół i przypraw

Zioła i przyprawy są nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw jakie przygotowujemy zarówn...

Więcej

Naleśniki – sposób na pyszną kolację

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

olej

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie
Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęcych takich jak na przykład smalec. Nie zastanawiamy się nad tym jaki wpływ mają one na nasz organizm. W krajach śródziemnomorskich w kuchni podczas gotowania znajdziemy właściwie tylko i wyłącznie oliwę z oliwek. Jęli chcemy zadbać o kondycję naszego zdrowia, a zwłaszcza o nasze serce, także powinniśmy używać tego tłuszczu. Nie ważne czy do smażenia, czy do sałatek, ważne, że ten tłuszcz nam nie zaszkodzi, a dodatkowo może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie, a przecież ono jest dla nas najważniejsze. Także kiedy stosujemy zdrową dietę oliwa z oliwek jest jak najbardziej wskazana. Nie musimy oczywiście rezygnować z każdego innego tłuszczu, gdyż te roślinne i zwierzęce, także są potrzebne naszemu organizmowi, jednak w niezbyt dużych ilościach. One najczęściej podwyższają poziom cholesterolu, który może być obniżony właśnie dzięki oliwie z oliwek. Możemy ją stosować każdego dnia. Zarówno do dań smażonych, jak i do gotowanych. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Wystarczy dodać do niej nasze ulubione przyprawy i wymieszać z warzywami. Niestety ze względu na to, że drzewka oliwkowe rosną tylko i wyłącznie w krajach śródziemnomorskich takich jak Włochy, czy Grecja oliwa z oliwek nie jest zbyt tanim produktem. Zwykle kilkakrotnie przewyższa ceną oleje słonecznikowe czy rzepakowe. Jednak chcąc o siebie zadbać powinniśmy jej używać bez względu na cenę. Jak każdy tłuszcz zawiera mnóstwo kalorii, dlatego też do potraw powinniśmy dodawać przyprawy, które przyspieszą nasz proces trawienia i spalania kalorii. Dzięki oliwie z oliwek to co gotujemy na obiad, będzie o wiele smaczniejsze, niż to co zwykle przyrządzaliśmy na zwykłym oleju bądź smalcu. Wybierając odpowiedni jej rodzaj powinniśmy zdecydować się na ten, do wyrobu którego stosuje się świeże oliwki. Oliwa z oliwek zawiera substancje o nazwie antyoksydanty, które to są naszą tarczą obronną w walce ze stresem oksydacyjnym. Niestety, ale wpływa on niezwykle niekorzystnie na stan naszego serca. Dlatego też tak ważne jest, aby stosować oliwę z oliwek, gdyż inne tłuszcze tych substancji nam nie dostarczą, a przecież zdrowe serce to podstawa. Gotując różnego rodzaju potrawy używajmy tego dobrego tłuszczu jak najczęściej. Niech pomoże on nam zadbać o nasze zdrowie. Smażmy na nim potrawy, wymieszanego z przyprawami dodajmy do sałatek. Nasz poziom cholesterolu zwykle jest zbyt wysoki, a ten tłuszcz pomoże nam go obniżyć. Pamiętajmy jednak, że ogólnie wszystkie tłuszcze, a co za tym idzie również oliwa, są niezwykle kaloryczne, dlatego też powinniśmy starać się jak najbardziej ograniczyć ich spożywanie. Są jednak takie potrawy, które tego tłuszczu wymagają i bez niego nie jesteśmy w stanie ich przygotować. W takich sytuacjach używajmy właśnie oliwy z oliwek. Może ona jednak nie wszystkim odpowiadać i smakować, gdyż ma ona swój specyficzny smak i aromat. Dlatego jeśli go nie lubimy, to jedynym wyjściem ...

Struktura strony