garnek do gotowania mleka z gwizdkiem

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

Lody robimy sami

Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej

Gotuj z internetem

Świat kucharstwa jest światem niezwykle atrakcyjnym i... bogatym. Dziś już nasze umiejętności nie o...

Więcej

Jedzmy zdrowe przekąski

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

kanapka

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek
Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone one są jako dodatek do naszych kanapek. Rzadko zdarza się abyśmy sprawdzali na opakowaniu, co zawierają takie serki. Niestety nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że zawierają one różnego rodzaju substancje chemiczne szkodliwe dla naszego zdrowia i organizmu. Dlatego też powinniśmy się pokusić o przygotowanie podobnych specjałów w naszej kuchni. Będziemy mieć pewność, że stosujemy tylko świeże i najwyższej jakości produkty. Skoro codzienne gotowanie nie sprawia nam żadnego problemu, to przygotowanie takich dodatków do kanapek będzie dla nas bajecznie proste i poradzimy sobie z tym w kilka minut. Przede wszystkim musimy kupić twaróg, czyli mleczny produkt zaliczany do serów. Ma on białą barwę i zawiera o wiele mnie tłuszczów niż sery żółte. Zaopatrzyć powinniśmy się także w ulubione warzywa i zioła, które będziemy mieszać z białym serem. Niezbędne okażą się także przyprawy, choć te zwykle posiadamy w ...

Papryka - warzywo, które kochamy
Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Jest ona częstym składnikiem różnego rodzaju sałatek, sosów i surówek. Używamy jej także jako przyprawy w postaci mielonej papryki słodkiej bądź ostrej do różnorodnych potraw. Niestety zwykle ograniczamy się tylko i wyłącznie do takiej jej postaci, a przecież jest ona składnikiem wielu innych przypraw, które urozmaicą nasz jadłospis. Papryka ma wiele odmian, a każda z nich jest niepowtarzalna i ma inne właściwości. Świeżą paprykę w kolorze czerwonym, żółtym czy zielonym możemy sami wyhodować lub po prostu kupić. Podobnie jak na przykład paprykę chili czy piri-piri. Dzięki temu, że występuje ona w różnego rodzaju kolorach wspaniale komponuje się w różnego rodzaju sałatkach czy też w potrawach takich jak leczo. Możemy ozdabiać nią także dania przed podaniem, nie musimy tworzyć z niej specjalnych kwiatków lub czegoś podobnego. Wystarczy, że pokroimy ją w paseczki i ładnie ułożymy na talerzu obok potrawy ...

Które pieczywo powinniśmy wybierać?
Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą naszego śniadania i kolacji, a dodatkowo spożywamy je między posiłkami. Raczej nie jesteśmy w stanie z niego zrezygnować. Jest ono źródłem węglowodanów, które są nam niezwykle potrzebne, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i normalnie funkcjonować. Zazwyczaj jemy chleb, bułki czy różnego rodzaju bagietki dodając do nich warzywa, sery czy wędliny i dodając różnego rodzaju przyprawy w celu poprawienia smaku. Pamiętajmy jednak, że jeśli dbamy o naszą sylwetkę i chcemy być szczupli to powinniśmy jeść ciemne pełnoziarniste pieczywo. Jeśli chodzi o chleb to na całym świecie istnieją jego rozmaite odmiany. W Polsce najpopularniejsze jego gatunki to: chleb żytni, pszenny, graham i chleb mieszany. Najzdrowsze są chleby razowe, do których należy wcześniej wspomniany graham, gdyż te gatunki zawierają dużo witamin i innych składników odżywczych. Oczywiście istnieje w Polsce wiele innych odmian cieszących się niezwykłą popularnością, takich jak chleb ...

Struktura strony