bambusowy garnek do gotowania na parze

http://www.kochamydzieci.pl/jak-stworzyc-bezpieczny-plac-zabaw-w-ogrodzie-przydomowym/  Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa ...

Więcej

Urządzenia w naszej kuchni

HomeHood meble do domu Kuchnia to nasz wielki skarb. Nawet jeśli nie przepadamy za gotowaniem, bądź nie mamy na to czasu, ...

Więcej

Skąd czerpać informacje na temat gotowania

http://www.pakamera.pl/moda-0-1891.htm Codziennie gotujemy rozmaite potrawy, przyrządzamy sałatki, pieczemy cista. Zwykle znamy określoną ...

Więcej

Czym ozdobić nasze potrawy

 Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa ...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

Przepisy kuchenne W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić obiadu, zadowalamy się różnego rodzaju sałatkami i przekąskami. W skład naszych potraw wchodzą różnorodne zioła, które kupujemy w sklepach, a bazarach, bądź uprawimy w naszych ogródkach i na działkach. Zwykle doceniamy wyłącznie ich walory smakowe i traktujemy je jako przyprawy. Zapominamy o tym, że stanowią one źródło wielu wartości odżywczych. Mają także zbawienny wpływ na kondycję naszego zdrowia i samopoczucia. Z tego też powodu wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym do produkcji różnego rodzaju tabletek, syropów i suplementów diety wzmacniających nasz organizm i pomagających w walce z chorobami, przeziębieniami i różnego rodzaju dolegliwościami. Dlatego też nie powinniśmy kojarzyć ich tylko i wyłącznie z gotowaniem i uważać za zwykłe przyprawy. Warto dowiedzieć się o ich leczniczych właściwościach, a wtedy na pewno zaczniemy je bardziej doceniać. Zioła mają swoje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Są składniami wielu gotowych dań, które wystarczy podgrzać by nadawały się do spożycia. Dodawane są także do różnego rodzaju pasztetów, konserw i wędlin. Stanowią istotny element przekąsek takich jak chipsy czy mrożona pizza. Inną gałęziom przemysłu jest gastronomia, gdzie są one wykorzystywane podobnie jak w naszych kuchniach. Dodaje się je do różnego rodzaju potraw. Zwykle stosuje się je świeże, ale mogą one być wczesnej suszone i zachować swoje wartości. Są składnikiem wielu mieszanek warzywnych i przyprawowych. Niektóre zioła wykazują właściwości pielęgnacyjne i mogą pomóc nam zadbać o wygląd naszego ciała i cery. Uzyskiwane z nich wyciągi wchodzą w skład różnego rodzaju kosmetyków i suplementów mających zadbać o naszą urodę. Z ziół korzysta także przemysł alkoholowy i wykorzystuje je jako dodatek w produkcji nalewek, likierów i tym podobnych. Jak widzimy zioła, które na co dzień pomagają nam w gotowaniu ulubionych przysmaków mają niezwykle szerokie zastosowanie i często nie doceniamy ich walorów. Warto pamiętać także o ziołolecznictwie. Osoby, które się tym interesują wiedzą jakie zioła pomagają leczyć różne dolegliwości i w jaki sposób powinniśmy je wykorzystywać. Jeśli zaczerpniemy trochę wiedzy z tego zakresu możemy zioła z naszego ogródka stosować także jako napary pomagające zadbać o nasze zdrowie i urodę. Jest ich całe mnóstwo i nie musimy w specjalny sposób o nie dbać, a z ich dobroczynnych właściwości możemy korzystać każdego dnia. Pomogą nam one w leczeniu przeziębienia, problemach z trawieniem czy chorobami układu oddechowego. Dlatego też nie powinniśmy przypisywać im wyłącznie roli przypraw, gdyż od wieków słynne są z szerokiego zakresu zastosowania. Jeśli nie posiadamy własnego ogródka, w którym moglibyśmy hodować te niezwykłe rośliny to kupujmy je w sklepach, ale pamiętajmy, że najlepsze są świeże. W naszym domu mogą one utrzymać się jeszcze przez pewien okres jeśli tylko będziemy pamiętać o tym by wstawić je do wody i nie trzymać w ciepłych miejscach.

Tagi: zioła, surówka, aromat | Struktura strony