Kulinarne specjały z różnych stron świata

Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystycz...

Więcej

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone o...

Więcej

Ekskluzywne przyprawy do każdej potrawy

Przygotowując rozmaite posiłki staramy się, aby smakowały one jak najlepiej. W tym celu używamy naj...

Więcej

Kurczak na wiele sposobów

Wszystkie zakątki świata mogą pochwalić się różnymi niesamowitymi potrawami. Są one charakterystycz...

Więcej

Różne rodzaje włoskiego makaronu

Przepisy kuchenne Dania, których podstawą jest makaron kojarzą się tylko i wyłącznie ze słonecznymi Włochami. Zazwyczaj znamy kilka podstawowych odmian i tak naprawdę rzadko gotujemy dania, których są one głównym składnikiem. A wybór jest tak ogromny, że czasem nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Każdy Włoch potrafi przygotować makaron na tyle samo sposobów, co Polak ziemniaki. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych i lubianych kuchni świata. Charakteryzuje się nie tylko daniami z makaronu, pizzą i specyficznymi przyprawami, ale także sposobem przyrządzania różnych potraw. W naszej kuchni niestety nie jesteśmy w stanie stworzyć niczego tak pysznego jak te potrawy, które przygotowują Włosi. Jednak warto poznać tę kuchnię bardziej i zamiast się wybierać do drogiej restauracji spróbujmy sami coś pysznego przygotować. Jednak najpierw powinniśmy poznać chociaż kilka podstawowych odmian makaronu, gdyż od niego najwięcej zależy. Nie każdy nadaje się do gotowania spaghetti, nie każdy do zrobienia zapiekanki. Dlatego zanim udamy się do sklepu, aby kupić któryś z nich, chociaż trochę je poznajmy. Będzie to dla nas ciekawym doświadczeniem i wzbogaci naszą wiedzę na temat sztuki kulinarnej. Od jakiegoś czasu popularny jest w naszych kuchniach makaron Canneloni. Są to rurki mające około 10 centymetrów długości i mniej więcej 2 centymetry średnicy. Przeznaczone są do dań zapiekanych w piekarniku. Najlepiej smakują nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem przypraw i serem, choć można także dodać do nich coś innego, na przykład jakieś warzywa. Podstawą jest też sos beszamelowy, którym zalewamy ten makaron, posypujemy go serem i wszystko to razem zapiekamy w piekarniku. Kolejną odmianą jest Lasagne, czyli prostokątne płaty ciasta liczące około 11 centymetrów. Ten makaron także zapiekamy. Tworzymy kilka warstw makaronu na przemian z mięsem mielonym. Do tego dania często dodaje się także szpinak, no i oczywiście ser. W tym wypadku także niezbędny jest sos beszamelowy. Jeśli zaś chodzi o makarony, które są dodawane do zup to także możemy wymienić kilka ich odmian, najważniejsze z nich to Anellini i Capellini. Z sosami najczęściej podaje się takie rodzaje makaronu jak: Penne, Apelli di angelo czy też Fettucine. We włoskiej kuchni makaron najczęściej jest podawany z jakimś sosem i mięsem. Jednak warto spróbować też dań, takich jak na przykład makaron z oliwą z oliwek i ziołami, bądź przyprawami. Nie sposób wymienić i opisać wszystkich odmian i sposobów podania makaronów. Jednak od czasu do czasu powinniśmy znaleźć jakiś nowy przepis i spróbować czegoś, czego nigdy wcześniej nie jedliśmy. A kuchnia włoska jest jak najbardziej odpowiednia jeśli chodzi o chęć poznania nowych dań. Potrawy z makaronem zwykle są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują zbyt wiele czasu. W dodatku są naprawdę przepyszne i można jeść je codziennie. Zapiekane, z sosem, nadziewane, gotowane – wszystkie są naprawdę pyszne i warto pokusić się o to, by w naszej kuchni królowały te włoskie specjały znane na całym świecie.

Tagi: makaron, potrawy, mięso | Struktura strony