restauracja stare miasto lublin

Wino czerwone słodkie  Tagi:...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład w...

Więcej

Szczypta smaku do napojów alkoholowych

Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Z...

Więcej

Sprzedaj swój przepis

 Tagi:...

Więcej

owoce

Owoce morza na naszych stołach
Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jeszcze do niedawna w naszym kraju naprawdę trudno było je dostać i stanowiły prawdziwy rarytas. Jednak wraz z nadejściem mody na potrawy pochodzące z różnych stron świata owoce morza stały się niezwykle popularne i powszechnie dostępne. Mianem frutti di mare nazywamy różnego rodzaju zwierzęta morskie. Przede wszystkim są to skorupiaki, mięczaki i głowonogi. Ich odmian i gatunków jest naprawdę mnóstwo i prawdopodobnie o niektórych nawet nie słyszeliśmy. Najpopularniejsze są kraby, homary, krewetki, langusty, małże, ośmiornice, ostrygi, kałamarnice i ślimaki. Do owoców ...

Jedzmy zdrowe przekąski
W ciągu całego dnia jemy trzy podstawowe posiłki - śniadanie, obiad i kolację. Jednak najczęściej nie zaspokaja to naszych potrzeb i zwykle podjadamy. Najczęściej nie jest to nic zdrowego, a raczej zawierającego puste kalorie. W dzisiejszych czasach pogoni za karierą i pieniędzmi nie zastanawiamy się nad naszym zdrowiem i staramy się zjeść coś jak najszybciej. Zamiast przekąsić coś zdrowego i dostarczającego naszemu organizmowi witamin oraz niezbędnych mikroelementów, my zajadamy się batonikami, wafelkami, chipsami, cukierkami i tym podobnymi. Najczęściej jest tak, że zasiadamy przed komputerem, bądź telewizorem z miską chipsów, paluszkami czy krakersami ...

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów
Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo, iż na ich wyprodukowanie tracimy naprawdę dużą ilość czasu, to jednak warto go poświęcić. Mając w swojej spiżarni samodzielnie wykonane przetwory mamy pewność, że nie zawierają one żadnych sztucznych konserwantów, barwników, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Są one o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepach. W każdej chwili, kiedy tylko mamy ochotę możemy po nie sięgnąć bez wychodzenia z domu. Podając je naszym dzieciom wiemy, że nie zatruwamy ich organizmów chemią ani sztucznie modyfikowaną żywnością. ...

Jak najczęściej jedzmy surówki i sałatki
Aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować musimy dostarczać mu różnorodnych witamin, dobroczynnych pierwiastków i składników mineralnych. Najczęściej bywa tak, że nie zastanawiamy się czy to co gotujemy i jemy zawiera wszystko to, co potrzebne nam, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Zwykle jemy potrawy gotowane, bądź smażone, a zapominamy o pysznych sałatkach i surówkach. Nawet jeśli stanowią one dodatek do obiadu, to zwykle jemy ciągle te same, a nie pomyślimy o tym, że możemy każdego dnia przygotować coś innego. Używając w tym celu rozmaitych produktów, warzyw, owoców i przypraw uda nam się stworzyć ...

Suszone warzywa i owoce urozmaicą nasze potrawy
W naszej kuchni codziennie goszczą różnego rodzaju owoce i warzywa. Stanowią one zawsze podstawę naszego obiadu. Ziemniaki, cebula, czosnek, papryka, pomidory, ogórki, kapusta, sałata - wymieniać można bez końca. Przyrządzamy z nich sałatki i surówki, gotujemy zupy, bądź po prostu dodajemy do kanapek. Bez warzyw i owoców właściwie nie wyobrażamy sobie życia. Dostarczają nam one p0rzecież sporych ilości witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i utrzymania dobrej kondycji zdrowia. Poprawiają nasz wygląd i samopoczucie. Niektóre z nich pomagają w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości i wspomagają naszą pamięć. Warzyw takich ...

Trochę informacji na temat wegetarianizmu
Wegetarianizm jest pewnego rodzaju dietą, a właściwie mianem tym określa się kilka odmian diety. Polega on przede wszystkim na wyeliminowaniu ze swojego jadłospisu mięsa, a czasami także jaj lub produktów mlecznych i wszelkiego rodzaju nabiału. Wszystkie te produkty wegetarianie zastępują różnego rodzaju warzywami, owocami, przyprawami, zbożami czy innymi roślinami. Ta dieta jest niezwykle popularna na całym świecie i ludzie decydują się na nią z różnych powodów. Najczęściej wpływ na to ma religia, poglądy czy chęć zadbania o swoje zdrowie. Wegetarianami są także przede wszystkim osoby walczące o prawa zwierząt. Gotują oni różnego ...

Wiosenna kuchnia jest niezwykła
Mamy cztery pory roku, każda z nich cechuje się pewną specyfiką jeśli chodzi o konstruowanie naszego menu. Wiadomo, że w sezonie ogórkowym często jadamy mizerie jako dodatek do obiadu, wiosną truskawki ze śmietaną, sezonie fasolowym... no właśnie. Każdy okres warunkuje niemal to wszystko, co przyrządzamy sobie do jedzenia. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem zimą trudno o smakowitą fasolkę, czy truskawki. A jeśli już się nadarzy okazja kupienia takiej, to zazwyczaj ceny są horrendalnie wysokie i nie bardzo nas na to stać. Jaka kuchnia, jakie potrawy smakują nam najlepiej? Oczywiście wszystko ...

Struktura strony