Które pieczywo powinniśmy wybierać?

Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą n...

Więcej

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

Jaki wpływ ma rolnictwo na jakość potraw? Z pozoru niewielka, bo przecież teraz i tak najczęściej u...

Więcej

kuchnie na wymiar rybnik

 Kuchnie mają dla nas ogromnie ważne znaczenie. Nie ma się co dziwić, wszak w kuchnie spędzamy do...

Więcej

Lubimy kuchnię włoską

Każdego dnia jemy pieczywo i zwykle w sporych ilościach. Najczęściej to właśnie ono jest podstawą n...

Więcej

Soja może pomóc w leczeniu kobiecych dolegliwości

Przepisy kuchenne Soja jest rośliną bogata w białko i inne rozmaite składniki mineralne, które mogą nam pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej. Z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna. W sklepach możemy znaleźć mnóstwo różnego rodzaju produktów stworzonych właśnie z soi. Najbardziej popularne jest chyba mleko sojowe, które możemy nabyć w różnych smakach. Do kanapek stworzony jest sojowy pasztet. A na obiad możemy zaserwować sojowe kotlety. Produkty te zwykle od razu nadają się do spożycia, bądź tak jak kotlety, wymagają uprzedniego gotowania i dodania przypraw. Soja może dobroczynnie wpłynąć na zdrowie, zwłaszcza jeśli chodzi o kobiety. Pamiętać jednak musimy o tym, że z soją nie można przesadzać i wyznaczone są dzienne dawki jej spożycia, których przekraczać nie powinniśmy, gdyż wtedy możemy bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc. Jednak od czas do czasu możemy sobie pozwolić na przygotowanie obiadu, którego głównymi składnikami będą produkty sojowe. Ich przyrządzenie nie wymaga od nas zbyt dużo czasu. Wystarczy je ugotować lub usmażyć i dodać przyprawy. Soja może pozytywnie wpłynąć na kondycję zdrowia kobiet, zwłaszcza tym, które przechodzą przez okres menopauzy. W trakcie przekwitania kobiety są dręczone przez różnego rodzaju dolegliwości. Najczęściej są to uderzania gorąca czy nadmierna potliwość. Dodatkowo kobiety przechodzące przez ten okres szybciej się denerwują. Wszystko to ma związek ze skomplikowanymi zmianami hormonalnymi i niestety nie da się uniknąć menopauzy, ale przy pomocy soi możemy złagodzić jej objawy. Podobno regularne jedzenie soi zmniejsza u kobiet zachorowanie na nowotwór. Chodzi tu zwłaszcza o raka piersi, ale także nowotwór szyjki macicy czy jajników. Jeśli chcemy w ten sposób o siebie zadbać, to pamiętajmy, że zalecane jest regularne spożywanie soi, ale w dawkach nie przekraczających 50 gramów dziennie. Nie myślmy, że im więcej i częściej będziemy ją gotować i jeść, to bardziej nam ona pomoże, ponieważ wcale tak nie jest i tak naprawdę możemy sobie zaszkodzić i zachorować na przykład na tarczycę. Dlatego jedzmy soję i produkty ją zawierające, ale w odpowiednich ilościach. Z nabyciem soi i produktów sojowych nie będziemy mieć najmniejszych problemów, gdyż na przykład w dużych marketach są stworzone całe działy z tego typu towarami. Są one świetnym pomysłem na szybkie przygotowanie obiadu. Pamiętajmy, że smak soi możemy poprawić naszymi ulubionymi przyprawami. Niech soja na stałe zagości w naszej kuchni i niech wzbogaci nasz jadłospis, jednak oczywiście nie jedzmy jej codziennie. Jeśli ograniczymy jedzenie innych produktów, warzyw i tym podobnych na rzecz soi i produktów sojowych, to nie wpłynie to pozytywnie na nasz organizm. Pamiętajmy, że potrzebujemy różnorodnych składników odżywczych i witamin, a sama soja nam tego niestety nie zapewni. Dlatego jedzmy ją regularnie, ale z umiarem, aby sobie pomóc, a nie zaszkodzić. Wprowadzajmy ją do naszej diety stopniowo i w małych ilościach, aby nasz organizm mógł się do niej przyzwyczaić.

Tagi: kobieta, soja, kotlet | Struktura strony