Czasopisma drukują wiele przepisów

Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

Dlaczego powinniśmy jeść zupy

Najczęściej jest tak, że nasz obiad składa się tylko z jednego dania. Aby było ono jak najbardziej ...

Więcej

restauracja stare miasto lublin

 Tagi:...

Więcej

Najlepsze potraw z piekarnika

Chcesz się nauczyć gotować? Nic trudnego. Świat mediów jest tutaj wielce pomocny. Niemalże każde cz...

Więcej

kotlet

Soja może pomóc w leczeniu kobiecych dolegliwości
Soja jest rośliną bogata w białko i inne rozmaite składniki mineralne, które mogą nam pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej. Z roku na rok staje się ona coraz bardziej popularna. W sklepach możemy znaleźć mnóstwo różnego rodzaju produktów stworzonych właśnie z soi. Najbardziej popularne jest chyba mleko sojowe, które możemy nabyć w różnych smakach. Do kanapek stworzony jest sojowy pasztet. A na obiad możemy zaserwować sojowe kotlety. Produkty te zwykle od razu nadają się do spożycia, bądź tak jak kotlety, wymagają uprzedniego gotowania i dodania przypraw. Soja może dobroczynnie wpłynąć na zdrowie, zwłaszcza jeśli chodzi o kobiety. Pamiętać jednak musimy o tym, że z soją nie można przesadzać i wyznaczone są dzienne dawki jej spożycia, których przekraczać nie powinniśmy, gdyż wtedy możemy bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc. Jednak od czas do czasu możemy sobie pozwolić na przygotowanie obiadu, którego głównymi składnikami będą produkty sojowe. Ich przyrządzenie nie wymaga od nas zbyt dużo czasu. Wystarczy je ugotować lub usmażyć i dodać przyprawy. Soja może pozytywnie wpłynąć na kondycję zdrowia kobiet, zwłaszcza tym, które przechodzą przez okres menopauzy. W trakcie przekwitania kobiety są dręczone przez różnego rodzaju dolegliwości. Najczęściej są to uderzania gorąca czy nadmierna potliwość. Dodatkowo kobiety przechodzące przez ten okres szybciej się denerwują. Wszystko to ma związek ze skomplikowanymi zmianami hormonalnymi i niestety nie da się uniknąć menopauzy, ale przy pomocy soi możemy złagodzić jej objawy. Podobno ...

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać
Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład wchodzą głównie: bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, cząber, tymianek, szałwia, majeranek i lebiodka. Te rośliny mogą występować w różnych proporcjach i niekoniecznie wszystkie. Podstawę stanowi tymianek oraz rozmaryn i to właśnie one są tu najważniejsze. Ta niezwykła mieszanka pochodzi z Prowansji, czyli jednego z południowych regionów Francji. Charakteryzuje się specyficznym, niezwykle wonnym aromatem i już niewielka ilość tej przyprawy nadaje naszym daniom niesamowite walory smakowe. Nie powinno zabraknąć tej przyprawy w naszej kuchni, gdyż możemy jej używać do gotowania rozmaitych potraw. Jest to przyprawa, którą szeroko stosuje się w kuchni śródziemnomorskiej, więc dlaczego nie mielibyśmy stosować jej także w naszym domu. Zwykle nasza kuchnia jest wyposażona w wiele różnego rodzaju przypraw i ziół, które każdego dnia znajdują zastosowanie. Ta mieszanka powinna także na stałe zagościć w naszych domach, gdyż jest ona wspaniałym dodatkiem do przeróżnych potraw i tak naprawdę dopiero z biegiem czasu przekonamy się jakie szerokie może mieć ona zastosowanie. Podstawowymi daniami, do których możemy dodawać zioła prowansalskie są różnego rodzaju kotlety, steki, pieczenie, dania grillowanie oraz drób i ryby. Jednak nie tylko do takich potraw możemy je dodawać. Stanowią one świetny dodatek także do wszelkich zup, sosów i zapiekanek. Szczególnie polecane są do dań zawierających śmietanę, gdyż to właśnie z nią komponują się znakomicie. Potrawy gotowane, pieczone, duszone czy grillowane z dodatkiem ...

Struktura strony