Najpopularniejsze przyprawy w kuchni

System reklamy Test Czym byłaby nasza kuchnia bez przypraw? Na pewno wiele potraw dałoby się przygotować, ale niewątpli...

Więcej

odżywki białkowe

 Każdego dnia spożywamy przynajmniej trzy podstawowe posiłki i zwykle jeszcze coś między nimi. Rz...

Więcej

Owoce morza na naszych stołach

Owoce morza są charakterystyczne dla dań kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej oraz indyjskiej. Jesz...

Więcej

mieszanki przyprawowe do wędlin

Czym byłaby nasza kuchnia bez przypraw? Na pewno wiele potraw dałoby się przygotować, ale niewątpli...

Więcej

Różne rodzaje kaszy na naszych stołach

Przepisy kuchenne Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych. W pozytywny sposób wpływa nie tylko na nasz organizm i zdrowie, ale także urodę, gdyż dzięki niej możemy zadbać o naszą figurę. Jest ona o wiele mniej kaloryczna niż na przykład makarony. Znamy różne rodzaje kaszy i możemy przygotowywać ją na rozmaite sposoby. Z dodatkiem sosów, odpowiednich przypraw, mięs i warzyw jest naprawdę wyśmienita. Niektóre rodzaje są także świetnym pomysłem na prosty, sycący deser, polecany zwłaszcza dzieciom. Kasza nie wymaga od nas zbyt długiego gotowania. Podobnie jak w wypadku ryżu, potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut. Kasza ze względu na swe składniki odżywcze polecana jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Zawiera ona sporą ilość białka, jednak nie jest ono tak dobrze przyswajalne jak białko zwierzęce, dlatego też poleca się jeść kaszę w połączeniu z mięsem. Może to być mięso smażone czy pieczone, lub na przykład gulasz – wszystko będzie pyszne jeśli tylko doprawimy to do smaku odpowiednimi przyprawami. Kasza ma różne odmiany i o niektórych czasami niestety zapominamy. Najbardziej znana jest chyba kasza manna, czyli grysik. Pozyskuje się ją z pszenicy. Najlepszym pomysłem na jej przyrządzenie jest gotowanie na gęsto. Z niej możemy zrobić wiele kremów, a także podawać ją do zup jako zastępstwo makaronów czy ryżu. Kolejna to kasza kuskus. Ona także jest niezwykle drobna i pozyskiwana z pewnej odmiany pszenicy, a mianowicie z durum. Tej odmiany nie musimy w ogóle gotować, wystarczy tylko, że zalejemy ją wrzątkiem i odstawimy na kilka bądź kilkanaście minut. Ten rodzaj świetnie komponuje się w różnych sałatkach i surówkach. Najczęściej w naszych domach gości chyba kasza gryczana. Z niej chyba możemy stworzyć największą ilość rozmaitych dań. Dodatkowo uważana jest za najzdrowszą odmianę wśród kasz. Przygotowując na obiad krupnik nie możemy zapomnieć o kaszy jęczmiennej. Ją także możemy dodawać do wielu przeróżnych dań. Tę kaszę możemy także podzielić na różne odmiany. Najczęściej spotykane to: perłowa i pęczak. Najrzadziej gości w naszej kuchni i na naszych stołach kasza kukurydziana i jaglana. Ta pierwsza szeroko stosowana jest w krajach latynoamerykańskich. Obie także najlepiej smakują z mięsem i warzywami. Możemy je przyrządzić również na słodko, na przykład z owocami. Nie zapominajmy o tych wszystkich odmianach kaszy. Każda z nich ma w sobie mnóstwo substancji odżywczych i witamin, które w dobroczynny sposób działają na nasz organizm. Z przygotowaniem potraw z kaszą nie będziemy mieć problemów, ponieważ wystarczy nam trochę mięsa, przypraw i warzyw. Niektóre jej rodzaje świetnie nadają się do sporządzenia deserów. W tym wypadku odpowiednie są różnego rodzaju owoce lub też gęste soki. Takie gatunki jak na przykład kasza manna mogą nam posłużyć jako jeden ze składników rozmaitych kremów do ciast. Gotujmy kaszę na obiad chociaż raz w tygodniu, aby urozmaicić nasz jadłospis i dostarczyć organizmowi ważnych składników pokarmowych.

Tagi: kasza, warzywa, pszenica | Struktura strony