Zapiekanki lubimy jadać

System reklamy Test Zapiekanki to taka potrawa. Która w naszych domach gości coraz częściej. Jeszcze w poprzednim stule...

Więcej

Sosy ważne w menu

Pisaliśmy już o zupach, ale jak dotąd nie wspominaliśmy o sosach. A te przecież są równie ważne w n...

Więcej

Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

Gotuj z internetem

Zapiekanki to taka potrawa. Która w naszych domach gości coraz częściej. Jeszcze w poprzednim stule...

Więcej

Czego nie może nam zabraknąć przy robieniu przetworów

Przepisy kuchenne Latem i jesienią w naszych kuchniach trwa sezon przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Pomimo, iż na ich wyprodukowanie tracimy naprawdę dużą ilość czasu, to jednak warto go poświęcić. Mając w swojej spiżarni samodzielnie wykonane przetwory mamy pewność, że nie zawierają one żadnych sztucznych konserwantów, barwników, ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Są one o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepach. W każdej chwili, kiedy tylko mamy ochotę możemy po nie sięgnąć bez wychodzenia z domu. Podając je naszym dzieciom wiemy, że nie zatruwamy ich organizmów chemią ani sztucznie modyfikowaną żywnością. Naszą spiżarnię zwykle zaopatrujemy w przetwory takie jak: dżemy, powidła, marmolady, soki, kompoty, sałatki warzywne, ogórki kiszone i korniszony, paprykę w zalewie octowej i buraczki. Dzięki temu mamy zawsze w swojej kuchni różnego rodzaju dodatki do dań obiadowych. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że w przygotowaniu przetworów nie wystarczą nam same warzywa i owoce. Pamiętać musimy o różnorodnych przyprawach i ziołach, które nadadzą im niepowtarzalny smak. W zależności od tego czy przyrządzamy coś na słodko czy nie musimy dobrać odpowiednie składniki. Podstawą jest sól i cukier, ale jak wiadomo nie tylko one trafiają razem z owocami i warzywami do słoików. Do różnego rodzaju sałatek, ogórków czy papryki dodajemy przeważnie pieprz ziarnisty, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie. Jednak, aby nadać naszym przetworom pikantny smak możemy do nich dodać na przykład papryczkę chili. Z kolei jeśli dodamy niewielką ilość kurkumy nasze przetwory nabiorą ładnego żółtawego koloru i będą się ładnie komponowały na talerzu. Jeśli chodzi o przetwory słodkie takie jak dżemy, marmolady i powidła to najczęściej używamy jedynie cukru. Możemy urozmaicić je dodając cynamon bądź różne odmiany orzechów i bakalii. Pamiętać musimy nie tylko o tym co przygotowujemy, ale także jak. Aby uzyskać oczekiwane efekty dbajmy o to, aby zalewy miały odpowiednią temperaturę i dobrze dobrane proporcje przypraw i ziół. Pamiętajmy też o ograniczonym czasie gotowania słoików. Jeśli go przekroczymy nasze przetwory mogą nie nadawać się do spożycia, gdyż będą zbyt miękkie. Może to także doprowadzić do szybszego psucia się naszych przetworów. Słoiki, w które będziemy wkładać warzywa i owoce powinniśmy uprzednio dobrze umyć, osuszyć i sprawdzić, czy nie są one nigdzie wyszczerbione. Jeśli nie dopilnujemy tego mogą one przepuszczać powietrze, a wtedy ich zawartość będzie nadawała się do wyrzucenia. Każda dobra gospodyni domowa sama przygotowuje przetwory. Szczególnie przydatne są one w okresie zimowym, kiedy nie możemy skorzystać z darów naszych ogrodów. Pyszne konfitury i tym podobne są świetnymi dodatkami do wszelkich wypieków, naleśników i gofrów. Soki z czarnego bzu i malin pomogą nam zwalczać przeziębienia, a sałatki i warzywa trzymane w odpowiednich zalewach stanowią niesamowite dodatki do obiadów. Poświęćmy latem i jesienią trochę czasu na przygotowanie różnorodnych przetworów, a docenimy ich wartość zwłaszcza w okresie zimowym.

Tagi: cukier, owoce, warzywa | Struktura strony