Gotowanie jako hobby

System reklamy Test Niektórym gotowanie kojarzy się tylko i wyłącznie z jednym z obowiązków, które mamy wobec naszej ro...

Więcej

Dodatki do sałatek i kanapek

Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Na...

Więcej

Szczypta smaku do napojów alkoholowych

Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Z...

Więcej

Kuchnia symbolem Polski

Niektórym gotowanie kojarzy się tylko i wyłącznie z jednym z obowiązków, które mamy wobec naszej ro...

Więcej

Podstawy kuchni włoskiej

Przepisy kuchenne Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni świata. Najczęściej kojarzymy ją z pizzą, spaghetti i owocami morza, chociaż oferuje nam ona o wiele więcej. Właściwie każdy rejon tego słonecznego kraju może pochwalić się kulinarnymi specjałami. Podstawą tej kuchni są warzywa, owoce morza, produkty mączne i oczywiście różnego rodzaju przyprawy, bez których potrawy straciłyby swój niepowtarzalny smak. Charakterystycznym dodatkiem włoskich dań jest oczywiście parmezan. Niestety prawdą jest to, że nigdy sami nie zdołamy przygotować tych potraw tak jak Włosi, ale możemy postarać się chociaż zbliżyć do ideału. Najważniejsze to wiedzieć czego używają oni najczęściej do gotowania. A są to zwykle powszechnie dostępne produkty i nie ma najmniejszego problemu z ich nabyciem. Stwórzmy sobie choć raz na jakiś czas włoską ucztę we własnej kuchni. I nie zapominajmy, że włoskie specjały to nie tylko potrawy takie jak risotto czy lasagne, ale także wyśmienite desery. Jak na śródziemnomorski kraj przystało Włosi w swojej kuchni szeroko stosują oliwki. Dodają je do pizzy, sałatek oraz wielu innych dań. W każdym włoskim domu znajdziemy też oliwę z oliwek, która jest o wiele zdrowsza niż oleje słonecznikowe czy rzepakowe. Jednak z zastosowaniem tych owoców musimy być ostrożni, zwłaszcza gdy dbamy o swoją wagę. Oliwki zawierają bardzo dużą ilość kalorii, choć są także bogate w witaminy i związki mineralne. Czosnek, cebula i pomidory to także nieodłączne elementy większości potraw włoskich, podobnie jak ser parmezan. Nie zapominajmy, że w tym słonecznym kraju króluje nie tylko makaron, pizza i owoce morza. Posiłki bogate są także w ryż oraz ryby. Używa się też mięsa wieprzowego, wołowego cielęciny i drobiu. Specjałem niektórych rejonów są faszerowane pierożki, czyli ravioli. Najczęściej nadziewa się je szpinakiem, który także stanowi czasami składnik lasagne. Aby jednak wszystkim tym potrawom nadać odpowiedni smak i aromat, Włosi stosują całą gamę ziół i przypraw. Najczęściej jest to oregano, bazylia, tymianek i estragon, a także pieprz oraz rozmaryn. Z ich nabyciem nie mamy problemu, gdyż są one dostępne niemal w każdym większym sklepie. Oprócz przypraw Włosi do gotowania używają różnego rodzaju serów. Oczywiście podstawę stanowi tu parmezan, jednak warto pamiętać także o takich jak: gorgonzola, risotta czy mozzarella. Od nich także zależy w ogromnym stopniu smak potraw, jeśli użyjemy do jakiegoś dania nieodpowiedniego rodzaju sera, nie uzyskamy oczekiwanych efektów. Stwórzmy sobie namiastkę Włoch w naszej kuchni i spróbujmy sami przygotować potrawy z ich szerokiego menu. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiednie produkty nie będziemy mieć problemu ze stworzeniem pysznych włoskich dań. Gotowanie takich potraw nie jest niczym trudnym, a są one pyszne i czasami warto zrezygnować z codziennych prostych dań na rzecz śródziemnomorskich specjałów. Wystarczy, że znajdziemy przepis na potrawę, którą chcielibyśmy przygotować, zaopatrzymy naszą kuchnię w odpowiednie produkty, a gotowanie będzie już dla nas czystą przyjemnością.

Tagi: pizza, chili, papryka | Struktura strony