Uczyć się z telewizji

System reklamy Test Nauka gotowania jest jest zagadnieniem prostym. Mało tego – uczyć się jednak trzeba. Ten, kto nie p...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwa...

Więcej

Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej

Smażalnia ryb Poznań

Nauka gotowania jest jest zagadnieniem prostym. Mało tego – uczyć się jednak trzeba. Ten, kto nie p...

Więcej

Kardamon – zastosowanie i właściwości

Przepisy kuchenne Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, w Chinach, a także w Ameryce Środkowej. Nasiona tej rośliny należą do grona najdroższych i najbardziej cenionych przypraw. Stosowane są w ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach jako dodatek do różnorodnych potraw i napojów. Kardamon jest tak bardzo ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, że zyskał miano królowej przypraw. Droższy od niego jest już chyba tylko szafran i wanilia. Znany był już nawet w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go do produkcji perfum. W krajach arabskich kardamon stanowi podstawowy składnik kawy i ponad połowa jego produkcji trafia właśnie do tych krajów. Zastosowanie kardamonu jest niezwykle szerokie. Nie jest on tylko przyprawą stosowana w gospodarstwie domowym. Korzystają z niego również producenci alkoholu i kosmetyków. Przyprawa ta charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Warto zapłacić każdą cenę, aby mieć kardamon w swojej kuchni. Jest to ekskluzywna przyprawa i jej zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Pomoże on nam nadać gotowanym przez nas potrawom intensywny smak i łagodny aromat. Jako dodatek nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Szeroko stosowany w kuchni indyjskiej, jest także jednym ze składników curry. Możemy przyprawiać nim mięsa i sałatki. Dodawać go do różnego rodzaju wypieków, kompotów i alkoholi, a także kremów. Kardamon przejawia także pewnie właściwości lecznicze. Pomaga on przyspieszyć przemianę materii, co oznacza, że może okazać się pomocny w walce ze zbędnymi kilogramami. Jest także świetnym sposobem na odświeżenie naszego oddechu. Znalazł on swoje zastosowanie również w jednym z systemów medycyny indyjskiej jakim jest ajurweda. Wedle niej kardamon ma zbawienny wpływ na nasze drogi oddechowe i pomaga leczyć choroby z nim związane takie jak na przykład astma, czy zapalenie oskrzeli. Podobno wzmaga on także apetyt i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. Przez wiele osób uważany jest za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Dlatego też kardamon stosowany jest do produkcji różnego rodzaju olejków eterycznych używanych do masażów, aromatycznych świec i kadzidełek. Uważa się, że jako afrodyzjak najlepiej działa podany z kawą bądź gorącą czekoladą. Jak widać roślina ta jest nie tylko wspaniałą przyprawą, której możemy używać do gotowania, pieczenia i smażenia. Jej zastosowanie jest niezwykle szerokie i znane już od wieków. Kardamon nie na darmo nosi miano królowej wszystkich przypraw. Jest rośliną naprawdę wyjątkową, a dodatkowo także stawia przed nami także spore wymagania uprawne. Pamiętajmy, że jest on niezwykle delikatną przyprawą. Powinniśmy kupować ją w całości i dopiero bezpośrednio przed podaniem rozłupywać ziarna. W przeciwnym wypadku szybko stracimy jego wszelkie właściwości aromatyczne. Niech ta przyprawa znana i stosowana na całym w świecie w najlepszych restauracjach i przez mistrzów sztuki kulinarnej stanie się także niezbędnym składnikiem naszych dań.

Tagi: zioła, żywność, białko | Struktura strony