bambusowy garnek do gotowania na parze

System reklamy Test  Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa ...

Więcej

kawa świeżo palona

 Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej...

Więcej

Nie katuj się dietami, a zrzuć zbędne kilogramy

Każda kobieta chce wyglądać pięknie. Wygląd jest niezwykle ważny, dlatego też staramy się jak najle...

Więcej

Polscy rolnicy stanowią o smaku dań

 Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa ...

Więcej

Dlaczego warto jeść soję?

Przepisy kuchenne Słyszymy o niej od pewnego czasu coraz więcej. Pojawiło się mnóstwo produktów zawierających soję i najczęściej jedzą ją osoby będące wegetarianami. Pozwala im ona dostarczyć swojemu organizmowi białka niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. Takie białko zwykle zawarte jest w mięsie oraz w produktach mlecznych. Wegetarianie z tego rezygnują i dlatego też jedzą soję. Dodatkowo dostarczają one o wiele mniejsze ilości tłuszczu niż różnego rodzaju mięsa. Soja ma kilka swoich wad, ale ma także mnóstwo zalet. Nie wszystkim odpowiada smak soi i właściwie nie ma konieczności, aby ją jeść. Jeśli jednak nam ona smakuje, to dzięki niej możemy zadbać o nasze zdrowie i kondycję organizmu. Nie musimy się męczyć z gotowaniem soi, ponieważ w sklepach znajdziemy Mnóstwo gotowych produktów, które albo od razu nadają się do spożycia, albo wystarczy nadać im odpowiedni smak przyprawami i ugotować, bądź usmażyć. Tak jest w przypadku sojowych kotletów, zarówno tych „schabowych”, jak i „mielonych”. Zanim jednak zdecydujemy się na wprowadzenie do naszego jadłospisu soi, warto wiedzieć w czym może ona nam pomóc i dlaczego jest uważana za niezwykle zdrową. Soja, jak już wcześniej było wspomniane, zawiera duże ilości białka. Właściwie są one zbliżone do tych zawartych w mięsie, a dodatkowo soja nie dostarcza nam tłuszczów. Spożywanie soi może obniżyć nasze ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest ona także bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E. zawiera ona także potas, wapń i fosfor, a jak wiemy one także są niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, podobnie jak kwas foliowy. Soję możemy jeść pod różnymi postaciami. Produkuje się z niej serki, mleko, pasztety, wspomniane wyżej kotlety i wiele innych towarów. Są świetnym sposobem na szybkie ugotowanie obiadu, gdyż na przykład kotlety wystarczy wcześniej ugotować, dodać do nich przyprawy i usmażyć. Pamiętajmy jednak o tym, że jest wyznaczona dzienna dawka soi, jaką możemy bez przeszkód spożywać. Jeśli jednak będziemy jedli ją zbyt często może ona nam zaszkodzić. Soja zalecana jest także kobietą będącym w okresie menopauzy, gdyż zawarte w niej substancje mogą łagodzić niektóre dolegliwości, takie jak na przykład uderzenia gorąca. W naszym menu powinna znaleźć się soja. Jedzmy produkty ją zawierające, gdyż dostarczą nam one odpowiednich witamin, związków mineralnych, dobroczynnych pierwiastków oraz substancji odżywczych. Gotujmy ją na obiad chociaż raz w tygodniu. Nie musi to być zwykła soja, gdyż jej gotowanie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiednie produkty, dodamy do nich przyprawy, ugotujemy, bądź usmażymy i właściwie w kilka minut mamy gotowe danie. Jeśli nigdy wcześniej jej nie jedliśmy, wprowadzajmy ją do naszej diety stopniowo i w niewielkich ilościach, aby nasz organizm mógł się do niej przyzwyczaić. Dzięki niej zmniejszymy ryzyko zachorowania na tarczycę czy raka, a także obniżymy poziom złego cholesterolu. Dlatego też warto jest chociaż od czasu do czasu jadać produkty sojowe.

Tagi: zdrowe, przyprawy, gotować | Struktura strony