Sami przygotowujmy obiady

System reklamy Test W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i j...

Więcej

Każda kasza wymaga innego gotowania

Istnieje wiele odmian kaszy. Różnią się one między sobą nie tylko grubością, ale także są pozyskiwa...

Więcej

kawa świeżo palona

 Kawę pijemy właściwie każdego dnia. Zwykle rano, aby nas pobudziła i dodała energii. Najczęściej...

Więcej

Suszone warzywa i owoce urozmaicą nasze potrawy

W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i j...

Więcej

curry

Curry to nie tylko mieszanka przypraw
Mianem curry określamy pewną gałąź potraw kuchni indyjskiej. Najczęściej takie miano noszą potrawy z ryb, warzyw, kurczaka i ryżu podawane w pikantnym sosie. Ma on zwykle pomarańczową, bądź czerwoną barwę, jednak istnieje także jego zielona odmiana. Curry to także nazwa mieszanki różnego rodzaju przypraw. Najczęściej w jej skład wchodzi najczęściej kurkuma, chili, imbir, kolendra, kminek, pieprz i gorczyca. Możemy spotkać także takie z dodatkiem cynamonu, soli, gałki muszkatołowej, goździków, czosnku czy nawet kardamonu. Proporcje w jakich dobierane są zioła i przyprawy nie są ściśle określone. Warto wiedzieć, że ta mieszanka przypraw jest niezwykle delikatna i przechowując ją w nieodpowiedni sposób stracimy jej wszelkie wartości. Nie jest ona domeną tylko i wyłącznie kuchni indyjskiej. Możemy używać jej podczas gotowania naszych ulubionych potraw. Curry polecana jest osobą chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż wykazuje ono pewne właściwości, które sprawiają, że nie przybieramy na wadze. Przyprawa ta znana jest od wieków, a jej skład niejednokrotnie ...

Kurczak na wiele sposobów
Mięso z kurczaka jest najpopularniejsze w naszej kuchni. Z przysłowiowego kuraka można przyrządzić tysiące rozmaitych dań. Wszystko zależy, po jakie przepis kuchenne sięgniemy i jakie smaki nam najbardziej odpowiadają. Jedno w tym wszystkim jest pewne - z kurczaka gotujemy zupy, sosy, pieczemy go i przyrządzamy na grillu. Dlaczego tak bardzo cenimy kurczaka? Dlaczego nasza kuchnia opiera się na tym mięsie? To proste. Kurczak jest smaczny i pożywny, a do tego to najtańsze ze wszystkich mięs, jakie możemy kupić w sklepie spożywczym. Czy to mówimy o piersiach, korpusach, udkach, skrzydełkach - kurczak jest tani. A jeśli to dobrze przyrządzić, to i niezwykle smaczny. Z samym gotowaniem i pichceniem problemów większych nie ma, bo różne przepisy kuchenne znajdziemy w książkach kucharskich i na łamach wielu stron internetowych. Na forach poczytamy liczne rady specjalistów, którzy w kuchni spędzają wiele czasu i wiedzą, jak zrobić dobry posiłek, taki, który będzie godny naszej uwagi. ...

Rozmaite mieszanki ziół i przypraw, które przydadzą się w naszej kuchni
Przyprawy i zioła stanowią nieodłączny składnik różnego rodzaju potraw. Znajdziemy je dosłownie w każdej kuchni, gdyż trudno jest sobie wyobrazić gotowanie bez ich użycia. Dostępna jest naprawdę ogromna ilość tych substancji nadających niesamowity smak i aromat naszemu jedzeniu. Bez nich nie mielibyśmy aż tak ogromnej przyjemności ze spożywania różnorodnych pieczeni, sałatek, zup, sosów, zapiekanek, makaronów czy nawet zwykłych kanapek. Dodajemy je także do niektórych ciast, napojów, koktajli, a nawet drinków. Jednak zwykle używamy przypraw składających się z jednego konkretnego składnika, a przecież istnieje ogromna ilość różnego rodzaju mieszanek, które mogą w znacznym stopniu ułatwić nam gotowanie naszych ulubionych potraw. Takie specjalnie dobrane i wymieszane z sobą zioła i warzywa mają swoje zastosowanie w wielu różnorodnych kuchniach świata i do różnorakich specjałów. Zwykle są to przyprawy pochodzące z konkretnych zakątków świata i charakterystyczne dla potraw poszczególnych krajów. Jednak bez problemu mogą one służyć nam na co dzień w naszej kuchni do przyrządzania najprostszych ...

Struktura strony