Gotowanie obowiązkiem kobiet

Od lat panuje pogląd, który dyskryminuje kobiety. W kulturze patriarchatu kobiety są poniżane poprz...

Więcej

Lody robimy sami

Jak wszystko to wszystko – nasza kuchnia zmienia się z roku na rok. Kiedyś żeby zjeść pyszne lody ...

Więcej

Szerokie zastosowanie cynamonu

Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

bambusowy garnek do gotowania na parze

Od lat panuje pogląd, który dyskryminuje kobiety. W kulturze patriarchatu kobiety są poniżane poprz...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Przepisy kuchenne Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład wchodzą głównie: bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, cząber, tymianek, szałwia, majeranek i lebiodka. Te rośliny mogą występować w różnych proporcjach i niekoniecznie wszystkie. Podstawę stanowi tymianek oraz rozmaryn i to właśnie one są tu najważniejsze. Ta niezwykła mieszanka pochodzi z Prowansji, czyli jednego z południowych regionów Francji. Charakteryzuje się specyficznym, niezwykle wonnym aromatem i już niewielka ilość tej przyprawy nadaje naszym daniom niesamowite walory smakowe. Nie powinno zabraknąć tej przyprawy w naszej kuchni, gdyż możemy jej używać do gotowania rozmaitych potraw. Jest to przyprawa, którą szeroko stosuje się w kuchni śródziemnomorskiej, więc dlaczego nie mielibyśmy stosować jej także w naszym domu. Zwykle nasza kuchnia jest wyposażona w wiele różnego rodzaju przypraw i ziół, które każdego dnia znajdują zastosowanie. Ta mieszanka powinna także na stałe zagościć w naszych domach, gdyż jest ona wspaniałym dodatkiem do przeróżnych potraw i tak naprawdę dopiero z biegiem czasu przekonamy się jakie szerokie może mieć ona zastosowanie. Podstawowymi daniami, do których możemy dodawać zioła prowansalskie są różnego rodzaju kotlety, steki, pieczenie, dania grillowanie oraz drób i ryby. Jednak nie tylko do takich potraw możemy je dodawać. Stanowią one świetny dodatek także do wszelkich zup, sosów i zapiekanek. Szczególnie polecane są do dań zawierających śmietanę, gdyż to właśnie z nią komponują się znakomicie. Potrawy gotowane, pieczone, duszone czy grillowane z dodatkiem ziół prowansalskich będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle, a sam ich zapach będzie działał na nasze zmysły. Jeśli urządzamy grilla nie musimy nacierać mięs mieszanką tych różnorodnych roślin, gdyż wspaniałego aromatu możemy im dodać samym dymem. W tym wypadku należy zioła prowansalskie wysypać na rozżarzone węgle i mamy pewność, że to naprawdę wystarczy byśmy cieszyli się ich wspaniałym zapachem i smakiem. Herbes the Provence to także genialna przyprawa do różnych sałatek i surówek, zwłaszcza tych, które zawierają pomidora. Dodawać możemy je także do różnego rodzaju serów i twarogów, jaj oraz dipów. Zastosowanie tych ziół jest naprawdę szerokie. Są one również składnikami gotowych sosów i fiksów, które kupujemy w sklepach. Szczególnie znany i popularny jest wśród osób, będących na diecie bezsolnej. Są one niezwykle wonne i już sam ich zapach pobudza nasze zmysły. Wzmagają one nasz apetyt i przyspieszają procesy trawienne. Popularnością cieszą się one na całym świecie. Możemy używać ich do gotowania rozmaitych potraw – tych naprawdę wykwintnych i zwykłych prostych dań obiadowych, sałatek, przekąsek. Pamiętajmy tylko o tym, że charakteryzują się one niezwykle silnym aromatem, dlatego też nie powinniśmy przesadzić z ich ilością w naszych potrawach, aby całkowicie nie zdominowały ich smaku. Dodawać możemy je zarówno w trakcie gotowania, jak i bezpośrednio przed podaniem ich na stół.

Tagi: pikantne, kotlet, ziemniaki | Struktura strony