Jak samodzielnie przygotować przepyszne dipy

agencja kreatywna Łódź Dip jest specjalną odmianą sosu charakteryzującą się szczególną gęstością. Służy on nam jako dodate...

Więcej

Wykorzystajmy w naszej kuchni anyż

blog przepisy kulinarne Anyż jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodnich stron Azji. Jego specjalistyczna nazwa to badi...

Więcej

restauracja stare miasto lublin

bkg.com.pl/slupy-i-palisady-granitowe  Tagi:...

Więcej

Zioła i przyprawy, które pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów

What is the latest micro cement trend in UK Dip jest specjalną odmianą sosu charakteryzującą się szczególną gęstością. Służy on nam jako dodate...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Przepisy kuchenne Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład wchodzą głównie: bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, cząber, tymianek, szałwia, majeranek i lebiodka. Te rośliny mogą występować w różnych proporcjach i niekoniecznie wszystkie. Podstawę stanowi tymianek oraz rozmaryn i to właśnie one są tu najważniejsze. Ta niezwykła mieszanka pochodzi z Prowansji, czyli jednego z południowych regionów Francji. Charakteryzuje się specyficznym, niezwykle wonnym aromatem i już niewielka ilość tej przyprawy nadaje naszym daniom niesamowite walory smakowe. Nie powinno zabraknąć tej przyprawy w naszej kuchni, gdyż możemy jej używać do gotowania rozmaitych potraw. Jest to przyprawa, którą szeroko stosuje się w kuchni śródziemnomorskiej, więc dlaczego nie mielibyśmy stosować jej także w naszym domu. Zwykle nasza kuchnia jest wyposażona w wiele różnego rodzaju przypraw i ziół, które każdego dnia znajdują zastosowanie. Ta mieszanka powinna także na stałe zagościć w naszych domach, gdyż jest ona wspaniałym dodatkiem do przeróżnych potraw i tak naprawdę dopiero z biegiem czasu przekonamy się jakie szerokie może mieć ona zastosowanie. Podstawowymi daniami, do których możemy dodawać zioła prowansalskie są różnego rodzaju kotlety, steki, pieczenie, dania grillowanie oraz drób i ryby. Jednak nie tylko do takich potraw możemy je dodawać. Stanowią one świetny dodatek także do wszelkich zup, sosów i zapiekanek. Szczególnie polecane są do dań zawierających śmietanę, gdyż to właśnie z nią komponują się znakomicie. Potrawy gotowane, pieczone, duszone czy grillowane z dodatkiem ziół prowansalskich będą jeszcze smaczniejsze niż zwykle, a sam ich zapach będzie działał na nasze zmysły. Jeśli urządzamy grilla nie musimy nacierać mięs mieszanką tych różnorodnych roślin, gdyż wspaniałego aromatu możemy im dodać samym dymem. W tym wypadku należy zioła prowansalskie wysypać na rozżarzone węgle i mamy pewność, że to naprawdę wystarczy byśmy cieszyli się ich wspaniałym zapachem i smakiem. Herbes the Provence to także genialna przyprawa do różnych sałatek i surówek, zwłaszcza tych, które zawierają pomidora. Dodawać możemy je także do różnego rodzaju serów i twarogów, jaj oraz dipów. Zastosowanie tych ziół jest naprawdę szerokie. Są one również składnikami gotowych sosów i fiksów, które kupujemy w sklepach. Szczególnie znany i popularny jest wśród osób, będących na diecie bezsolnej. Są one niezwykle wonne i już sam ich zapach pobudza nasze zmysły. Wzmagają one nasz apetyt i przyspieszają procesy trawienne. Popularnością cieszą się one na całym świecie. Możemy używać ich do gotowania rozmaitych potraw – tych naprawdę wykwintnych i zwykłych prostych dań obiadowych, sałatek, przekąsek. Pamiętajmy tylko o tym, że charakteryzują się one niezwykle silnym aromatem, dlatego też nie powinniśmy przesadzić z ich ilością w naszych potrawach, aby całkowicie nie zdominowały ich smaku. Dodawać możemy je zarówno w trakcie gotowania, jak i bezpośrednio przed podaniem ich na stół.

Tagi: pikantne, kotlet, ziemniaki | Struktura strony