Rozmaite mieszanki ziół i przypraw, które przydadzą się w naszej kuchni

Przyprawy i zioła stanowią nieodłączny składnik różnego rodzaju potraw. Znajdziemy je dosłownie w k...

Więcej

garnek do gotowania mleka z gwizdkiem

 Gotowanie sprawie wielu z nas ogromny problem. I bynajmniej nie chodzi wcale o to, że nie potraf...

Więcej

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek

Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone o...

Więcej

Wpływ soli kuchennej na nasze zdrowie

Przyprawy i zioła stanowią nieodłączny składnik różnego rodzaju potraw. Znajdziemy je dosłownie w k...

Więcej

Jak najczęściej jedzmy surówki i sałatki

Przepisy kuchenne Aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować musimy dostarczać mu różnorodnych witamin, dobroczynnych pierwiastków i składników mineralnych. Najczęściej bywa tak, że nie zastanawiamy się czy to co gotujemy i jemy zawiera wszystko to, co potrzebne nam, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Zwykle jemy potrawy gotowane, bądź smażone, a zapominamy o pysznych sałatkach i surówkach. Nawet jeśli stanowią one dodatek do obiadu, to zwykle jemy ciągle te same, a nie pomyślimy o tym, że możemy każdego dnia przygotować coś innego. Używając w tym celu rozmaitych produktów, warzyw, owoców i przypraw uda nam się stworzyć sałatki i surówki, które dostarczą naszemu organizmowi wszystkiego, czego mu tylko potrzeba. A przy tym nie napracujemy się zbyt dużo i nie stracimy na to zbyt wiele czasu, gdyż najrozmaitsze sałatki i surówki są niezwykle proste w przygotowaniu. Dostarczą nam sporo witamin, błonnika, wartości odżywczych i składników mineralnych, dzięki czemu nasz organizm dostanie dużą dawkę dobroczynnych składników, a my będziemy cieszyć się dobrą kondycją naszego zdrowia, a przecież ono jest dla nas najważniejsze. Aby stworzyć coś zarówno pysznego i zdrowego potrzeba nam naprawdę niewielu składników. Przede wszystkim powinny to być warzywa, owoce i różnego rodzaju przyprawy. Jednak jak dobrze wiemy do sałatek możemy dodawać również różnego rodzaju mięsa i wędliny, a także ryż, makaron czy kaszę. Wszystkie te produkty zawierają w sobie mniejsze lub większe ilości różnorodnych składników mineralnych i witamin, dlatego też powinniśmy urozmaicać nasze gotowanie i tworzyć różnorodne sałatki i surówki. Będą one nie tylko wspaniałymi dodatkami to obiadów, ale także pysznymi przekąskami. A co najważniejsze zawierają one bardzo mało kalorii, więc możemy je jeść nie martwiąc się o naszą figurę. Oczywiście warzywa dodajemy gotując na przykład zupę, ale jak wiadomo najlepsze są surowe, dlatego też takie powinniśmy najczęściej spożywać. Aby zrobić sałatkę bądź surówkę, wystarczy nam kilka warzyw, bądź owoców i ulubione przyprawy. Dodajmy jednak do nich także gotowaną kaszę, ryż czy makaron, gdyż te produkty bogate są między innymi w białko, a jak wiemy ono jest niezwykle potrzebne naszemu organizmowi. Dodatkowo możemy nasze dania wzbogacać mięsem. Może to być mięso gotowane, lub smażone, ale do tego typu potraw odpowiednie są również różnego rodzaju wędliny. Wszystko to zmieszane razem, z naszymi ulubionymi przyprawami oraz sosami tworzy pyszne danie, które może być dodatkiem do obiadów, bądź po prostu zdrową przekąską. Gotując obiad nie zapominajmy o tym, by wzbogacić go o surówkę czy sałatkę. Nasz organizm potrzebuje naprawdę sporej ilości rozmaitych substancji odżywczych, a dzięki tym potrawą możemy uzupełnić niedobory różnego rodzaju witamin i pierwiastków. Pamiętajmy, żeby dbać o siebie i jak najczęściej jeść coś zdrowego. Potrzeba nam jedynie trochę czasu i kilka produktów i przypraw by stworzyć coś pysznego, sycącego i bogatego w witaminy, związki i składniki mineralne.

Tagi: warzywa, owoce, witaminy | Struktura strony