Szerokie zastosowanie cynamonu

blog kulinarny Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

wino bezalkoholowe

usługi kominiarskie warszawa  Różnego rodzaju alkohole mają szerokie zastosowanie w restauracjach, cukierniach a także w zwykł...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Kotlety – ulubiony dodatek mężczyzn

Cynamon uzyskiwany jest z wysuszonej kory drzew zwanych cynamonowcami. Najczęściej kojarzymy go z p...

Więcej

Jak samodzielnie przygotować przepyszne dipy

Przepisy kuchenne Dip jest specjalną odmianą sosu charakteryzującą się szczególną gęstością. Służy on nam jako dodatek to różnego rodzaju przekąsek. Zamaczamy w nim wafle ryżowe, chipsy, warzywa, czy też nachosy. Stanowią także wspaniały dodatek do tortilli. Dipy stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne. Ich zastosowanie także się rozszerza i stają się one częstym dodatkiem do dań z grilla. Gotowe dipy możemy kupić w większości sklepów spożywczych, jednak bez żadnych przeszkód sami jesteśmy w stanie przygotować taki sos. Do jego sporządzenia potrzebujemy naprawdę niewielu niedrogich produktów i dosłownie kilku minut wolnego czasu. Jeśli będzie to nasze pierwsze doświadczenie kulinarne tego typu, to stwórzmy nasz pierwszy dip na podstawie gotowego przepisu, w którym krok po kroku wyjaśnione będzie co i w jakich proporcjach ze sobą wymieszać. Jeśli już będziemy mieć pewien ogląd możemy sami wymyślać nowe przepisy i stwarzać dipy, które będą zawierały to, co lubimy najbardziej. Podstawowym składnikiem tego rodzaju sosów jest jogurt naturalny, majonez, śmietana, ketchup, twarożek oraz serki homogenizowane. Oczywiście nie chodzi o to, aby wymieszać wszystkie te produkty ze sobą. Wybierzmy jeden albo dwa, aby stanowiły one podstawę do dalszego gotowania. Do urozmaicenia naszych sosów możemy użyć wszelkiego rodzaju warzyw. Wybierajmy te, które najbardziej lubimy. Najczęściej stosuje się ogórka, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę. Przed zmieszaniem ich ze śmietaną czy jogurtem musimy pamiętać o ich dokładnym umyciu i pozbyciu się zbędnej skórki bądź ziaren. Następnie staramy się je pokroić na jak najdrobniejsze kawałeczki lub możemy skorzystać z pomocy miksera i stworzyć z nich gładką konsystencję. Teraz wystarczy już tylko dodać je do wcześniej przygotowanego majonezu, twarożku czy też serka homogenizowanego i dokładnie wymieszać. Do dipów dodajemy także różnego rodzaju przyprawy. Z nimi nie mamy najmniejszego problemu, bo przecież towarzyszą nam one na co dzień podczas gotowania. Starajmy się wybierać te, które nam najbardziej odpowiadają. Jeśli chcemy, aby nasz dip był lekki i delikatny pomińmy ostre przyprawy sięgając po te łagodniejsze. Jeśli już wszystkie składniki są ze sobą dokładnie wymieszany i uzyskaliśmy dosyć gęstą konsystencję, zakryjmy naczynie z naszym sosem folią spożywczą, a następnie odstawmy dip do lodówki przynajmniej na pół godziny. Dzięki temu polepszymy jego smak i będzie on naprawdę pyszny. Sosy z reguły bywają niezwykle kaloryczne, więc jeśli dbamy o swoją wagę starajmy się przygotowywać je z produktów, które zawierają jak najmniej kalorii. Odmówmy sobie majonezów, a stosujmy tylko i wyłącznie jogurty naturalne. Co do warzyw, to nie powinniśmy sobie ich odmawiać, ale pamiętajmy by nie solić naszych sosów, a stosować inne przyprawy. Każdego dnia gotujemy najrozmaitsze potrawy, więc ze stworzeniem tych jakże prostych sosów nie będziemy mieć najmniejszego problemu. Będą one stanowiły wspaniały dodatek do różnego rodzaju przekąsek i dań.

Tagi: energia, sos, posiłek | Struktura strony