Niedoceniona i niekiedy zapomniana gorczyca

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

Rosół klasyką niedzieli

Są takie potrawy, które jadamy często. Ba – których jadanie jest wręcz tradycją. Jednym z takich je...

Więcej

Rozmaite mieszanki ziół i przypraw, które przydadzą się w naszej kuchni

Przyprawy i zioła stanowią nieodłączny składnik różnego rodzaju potraw. Znajdziemy je dosłownie w k...

Więcej

Gotuj pysznie i zdrowo

Na całym świecie coraz bardziej popularne stają się przyprawy charakterystyczne dla różnych zakątkó...

Więcej

W jaki sposób przechowywać przyprawy

Przepisy kuchenne Kochamy przyprawy oraz zioła za to, że nasze potrawy z nimi smakują o wiele lepiej i nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania. Jednak nie zawsze dobrze je przechowujemy przez co tracą one nie tylko aromat, ale także nie nadają już tak intensywnego smaku. Aby zawsze pozostały świeże i nie traciły swojej wartości musimy umiejętnie je przechowywać. Jeśli odpowiednio o nie zadbamy, będziemy mieć pewność, że będą nam dobrze służyły, jednak jeśli nie zadbamy o to, możemy nie uzyskać oczekiwanych efektów i nasze potrawy nie będą już tak pyszne. Jeśli kupujemy przyprawy pakowane w papierowe woreczki to, niestety ale powinniśmy zaopatrzyć się w szklane bądź plastikowe słoiczki. Pamiętajmy też, żeby nie przechowywać ich w woreczkach foliowych, ponieważ szybko mogą się zepsuć. Przesypujmy je w szczelnie zamykane pojemniczki, najlepiej ze szkła. Mamy pewność, że nie wywietrzeją, a także unikną wszelkiego kontaktu z wilgocią, która ma na nie niekorzystny wpływ. Miejsce, w którym będą one stały powinno być zaciemnione i najlepiej jeśli będzie to jakaś szafka, bądź szuflada. Omijajmy również miejsca, gdzie na nasze przyprawy może działać zbyt wysoka temperatura. Jeśli kupujemy świeże zioła, a nie chcemy by się zmarnowały także możemy je odpowiednio przechowywać przez dłuższy czas. Wystarczy sparzyć je wrzątkiem i zamrozić. Najlepiej jeśli podzielimy je sobie na małe porcje. Wtedy w każdej chwili, gdy tylko będą nam potrzebne, możemy je wyjąć i odmrozić. najważniejsze jest to, że zamrażane zioła i przyprawy nie tracą swojego smaku i aromatu. Możemy każdą przyprawę zamrozić osobno, lub stworzyć sobie swoje własne mieszanki. Świetnym sposobem jest zamrażanie ich w opakowaniu przeznaczonym do zamrażania lodu. Dzięki niemu będziemy mieć własne kostki przyprawowe. Jeśli kupujemy przyprawy w ziarnach zmielmy je bezpośrednio przed użyciem. Jak najdłużej trzymajmy je w postaci ziaren, gdyż wtedy wolniej tracą one aromat. Największym błędem jaki popełniamy jest trzymanie przypraw w okolicach kuchenki. Faktycznie, jest to wygodne, gdyż podczas gotowania mamy je wszystkie pod ręką. Ale niestety działa na nie wtedy nie tylko wysoka temperatura, ale także wilgoć. Tracą one swoje właściwości i nie będą nam służyły tak jak powinny. Jeśli kupujemy przyprawy w słoiczkach ze specjalnymi oczkami musimy pamiętać, aby co jakiś czas oczyszczać otwory. Po pewnym okresie użytkowania, przyprawy będą osadzały się na powierzchni, przez co nie będziemy mogły dobrze zamknąć słoiczka. Jeśli nie zadbamy o to, nasze przyprawy będą traciły na wartości i nie będą służyły nam tak jak powinny. Przyprawy są niezwykle delikatne i jeśli chcemy się jak najdłużej nimi cieszyć, musimy zadbać o to by trzymać je w odpowiednich pojemnikach i odpowiednich miejscach. Pamiętajmy o tych kilku sposobach, zwłaszcza jeśli chodzi o przyprawy, których używamy raz na jakiś czas. Musimy zapewnić im miejsce, w którym nie będzie wilgoci, zbyt zimnej lub zbyt wysokiej temperatury i światła.

Tagi: zioła, przyprawy, papryka | Struktura strony