restauracja białka tatrzańska

 Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, ż...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Zioła prowansalskie, czyli Herbes the Provence, są mieszanką kilku różnych przypraw. W ich skład w...

Więcej

Kasza pomoże naszemu zdrowiu

Istnieje wiele odmian kaszy, którą produkuje się z różnych zbóż. Na naszych stołach gości ona niest...

Więcej

Czy soja może nam zaszkodzić?

 Polska kuchnia podbija świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. Okazuje się, ż...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Przepisy kuchenne Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii oraz siły do pracy. Zwykle gotujemy to co lubimy i na co mamy ochotę. Jeśli chodzi o kanapki, to zwykle jemy je z jakimiś wędlinami, na obiad także zwykle pojawia się mięso. Uzupełnieniem tego wszystkiego są warzywa, owoce, różnego rodzaju produkty mączne, przyprawy i sosy. Faktycznie wszystko to dostarcza nam wielu składników odżywczych oraz witamin i jak najbardziej wskazane jest spożywanie tego wszystkiego. Jednak nie zapominamy o tym, że istnieją jeszcze różnorodne produkty mleczne, które także powinny się znajdować w naszym codziennym jadłospisie. Są one dla nas naprawdę niezwykle ważne, a często brakuje ich naszemu organizmowi. Stanowią one główne źródło potrzebnego nam białka oraz wapnia wzmacniającego nasze kości. Produkty mleczne pomagają nam także w regulowaniu funkcji trawiennych i zapewniają równowagę i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego nie tylko my powinniśmy je jeść, ale przede wszystkim zadbać o to, by jak najwięcej spożywały ich nasze dzieci. Pamiętajmy, ze z mleka powstaje cała gama różnego rodzaju produktów. Przede wszystkim są to rozmaite sery, zarówno żółte jak i białe. Możemy je jeść jako dodatek do kanapek, bądź do dań głównych, takich jak różnego rodzaju zapiekanki. Osoby dbające o swą figurę powinny zdecydować się na sery białe. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, niż sery żółte. Możemy kupić różnego rodzaju twarożki naturalne, ale także takie z dodatkiem warzyw, czy przypraw. Są one nie tylko małokaloryczne i zdrowe, ale także przepyszne. Oprócz serów powinniśmy jeść różnorodne jogurty, serki homogenizowane, kefiry i maślanki. Do nich chyba najłatwiej będzie przekonać nasze dzieci, więc kupujmy im jogurty o rozmaitych smakach. Będą one je z chęcią jadły, a my będziemy mieć pewność, że odpowiednio o nie dbamy. Gotując rozmaite zupy czy sosy dodajemy do nich rozmaite przyprawy, a na sam koniec zaprawiamy je mąką. Zamiast niej możemy użyć śmietany, bądź jogurtu naturalnego. Świetnie nadają się one również do rozmaitych sałatek obiadowych, zwłaszcza w okresie letnim. Wtedy wystarczy nam sałata, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, trochę przypraw oraz śmietany i mamy doskonały dodatek nie tylko do obiadu, ale także do potraw z grilla. Twaróg także powinien jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Możemy sami przygotować z niego wyśmienitą pastę do kanapek. Wystarczy, ze wymieszamy go z ulubionymi warzywami i przyprawami. Jeśli naprawdę nie jesteśmy w stanie zjeść codziennie chociaż jednego jogurtu, kilku plasterków sera i tym podobnych produktów, to starajmy się chociaż wypijać jedną szklankę mleka. Nie rezygnujmy z produktów mlecznych. Nie zapominajmy o nich kiedy gotujemy obiady. Są one niezwykle potrzebne naszemu organizmowi. Jeśli chcemy zachować jego równowagę i mieć zdrowe mocne kości to musimy zadbać, aby nasza dieta była bogata w nabiał. Jedzmy serki, jogurty i pijmy mleko, a dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednie ilości białka i wapnia.

Tagi: mleko, błonnik, odżywczy | Struktura strony