Używaj warzyw

Warzywa to ważny składnik naszych potraw. Czy to mówimy o posiłkach mięsnych, czy jakichkolwiek inn...

Więcej

Najpopularniejsze przyprawy w kuchni

Czym byłaby nasza kuchnia bez przypraw? Na pewno wiele potraw dałoby się przygotować, ale niewątpli...

Więcej

Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować

Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najp...

Więcej

maszynka do mięsa wilk

Warzywa to ważny składnik naszych potraw. Czy to mówimy o posiłkach mięsnych, czy jakichkolwiek inn...

Więcej

Nie zapominajmy o produktach mlecznych

Przepisy kuchenne Każdego dnia jemy co najmniej trzy posiłki, aby móc normalnie funkcjonować i mieć sporo energii oraz siły do pracy. Zwykle gotujemy to co lubimy i na co mamy ochotę. Jeśli chodzi o kanapki, to zwykle jemy je z jakimiś wędlinami, na obiad także zwykle pojawia się mięso. Uzupełnieniem tego wszystkiego są warzywa, owoce, różnego rodzaju produkty mączne, przyprawy i sosy. Faktycznie wszystko to dostarcza nam wielu składników odżywczych oraz witamin i jak najbardziej wskazane jest spożywanie tego wszystkiego. Jednak nie zapominamy o tym, że istnieją jeszcze różnorodne produkty mleczne, które także powinny się znajdować w naszym codziennym jadłospisie. Są one dla nas naprawdę niezwykle ważne, a często brakuje ich naszemu organizmowi. Stanowią one główne źródło potrzebnego nam białka oraz wapnia wzmacniającego nasze kości. Produkty mleczne pomagają nam także w regulowaniu funkcji trawiennych i zapewniają równowagę i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego nie tylko my powinniśmy je jeść, ale przede wszystkim zadbać o to, by jak najwięcej spożywały ich nasze dzieci. Pamiętajmy, ze z mleka powstaje cała gama różnego rodzaju produktów. Przede wszystkim są to rozmaite sery, zarówno żółte jak i białe. Możemy je jeść jako dodatek do kanapek, bądź do dań głównych, takich jak różnego rodzaju zapiekanki. Osoby dbające o swą figurę powinny zdecydować się na sery białe. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, niż sery żółte. Możemy kupić różnego rodzaju twarożki naturalne, ale także takie z dodatkiem warzyw, czy przypraw. Są one nie tylko małokaloryczne i zdrowe, ale także przepyszne. Oprócz serów powinniśmy jeść różnorodne jogurty, serki homogenizowane, kefiry i maślanki. Do nich chyba najłatwiej będzie przekonać nasze dzieci, więc kupujmy im jogurty o rozmaitych smakach. Będą one je z chęcią jadły, a my będziemy mieć pewność, że odpowiednio o nie dbamy. Gotując rozmaite zupy czy sosy dodajemy do nich rozmaite przyprawy, a na sam koniec zaprawiamy je mąką. Zamiast niej możemy użyć śmietany, bądź jogurtu naturalnego. Świetnie nadają się one również do rozmaitych sałatek obiadowych, zwłaszcza w okresie letnim. Wtedy wystarczy nam sałata, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, trochę przypraw oraz śmietany i mamy doskonały dodatek nie tylko do obiadu, ale także do potraw z grilla. Twaróg także powinien jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Możemy sami przygotować z niego wyśmienitą pastę do kanapek. Wystarczy, ze wymieszamy go z ulubionymi warzywami i przyprawami. Jeśli naprawdę nie jesteśmy w stanie zjeść codziennie chociaż jednego jogurtu, kilku plasterków sera i tym podobnych produktów, to starajmy się chociaż wypijać jedną szklankę mleka. Nie rezygnujmy z produktów mlecznych. Nie zapominajmy o nich kiedy gotujemy obiady. Są one niezwykle potrzebne naszemu organizmowi. Jeśli chcemy zachować jego równowagę i mieć zdrowe mocne kości to musimy zadbać, aby nasza dieta była bogata w nabiał. Jedzmy serki, jogurty i pijmy mleko, a dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednie ilości białka i wapnia.

Tagi: mleko, błonnik, odżywczy | Struktura strony