Papryka – warzywo, które kochamy

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Gotować dzieciom obiady

Tagi:...

Więcej

Kasza pomoże naszemu zdrowiu

Papryka jest tym warzywem, które niezwykle często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. ...

Więcej

Rozmaite mieszanki ziół i przypraw, które przydadzą się w naszej kuchni

Przepisy kuchenne Przyprawy i zioła stanowią nieodłączny składnik różnego rodzaju potraw. Znajdziemy je dosłownie w każdej kuchni, gdyż trudno jest sobie wyobrazić gotowanie bez ich użycia. Dostępna jest naprawdę ogromna ilość tych substancji nadających niesamowity smak i aromat naszemu jedzeniu. Bez nich nie mielibyśmy aż tak ogromnej przyjemności ze spożywania różnorodnych pieczeni, sałatek, zup, sosów, zapiekanek, makaronów czy nawet zwykłych kanapek. Dodajemy je także do niektórych ciast, napojów, koktajli, a nawet drinków. Jednak zwykle używamy przypraw składających się z jednego konkretnego składnika, a przecież istnieje ogromna ilość różnego rodzaju mieszanek, które mogą w znacznym stopniu ułatwić nam gotowanie naszych ulubionych potraw. Takie specjalnie dobrane i wymieszane z sobą zioła i warzywa mają swoje zastosowanie w wielu różnorodnych kuchniach świata i do różnorakich specjałów. Zwykle są to przyprawy pochodzące z konkretnych zakątków świata i charakterystyczne dla potraw poszczególnych krajów. Jednak bez problemu mogą one służyć nam na co dzień w naszej kuchni do przyrządzania najprostszych dań. Dzięki nim nasze zwykłe obiady nabiorą nowych walorów smakowych. Najbardziej znaną mieszanką przypraw jest curry. W jej skład wchodzą sproszkowane zioła w różnych proporcjach. Nie każda przyprawa curry smakuje tak samo. Istnieje wiele jej odmian, jednak składają się one przede wszystkim z kurkumy, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku, chili, kminku, goździków czy cynamonu. Dodatkowo mogą one zawierać także kolendrę, kardamon, imbir i sól. Jest to przyprawa, którą najczęściej kojarzymy z kuchnią indyjską. Charakteryzuje się czerwoną lub żółtą barwą. Decydując się na nabycie tej przyprawy musimy pamiętać, że jest ona szczególnie wyczulona na wilgoć i światło, dlatego trzymajmy ją w miejscu suchym i zaciemnionym, aby nie traciła swoich walorów i zawsze była nam pomocna przy gotowaniu. Wspaniałą mieszanką są także zioła prowansalskie pochodzące z Francji. Ich skład różni się od składu curry. Przede wszystkim ich zawartość to bazylia, rozmaryn, szałwia, mięta i majeranek. Nadają one delikatniejszy smak naszym potrawom niż wcześniej wspomniana przyprawa. Jeśli rozkoszujemy się daniami kuchni włoskiej niech w naszej kuchni pojawi się mieszanka ziół, które ją charakteryzują. Dostępne są także różnego rodzaju przyprawy do dań innych znanych i lubianych kuchni z całego świata. Jeśli będziemy tak owe posiadać o wiele łatwiej nam będzie zbliżyć nasze specjały do ideału. Używając do gotowania pojedynczych przypraw zwykle mamy problem z dobraniem odpowiednich proporcji i zdarza się, że jednych dodajemy zbyt dużo, zaś innych zbyt mało. Jeśli w naszej kuchni pojawią się rozmaite mieszanki ziół i przypraw gotowanie stanie się o wiele prostsze. Nie będziemy musieli pamiętać o dodaniu kilku czy kilkunastu różnych substancji nadających naszym daniom oczekiwany smak. Wystarczy, że będziemy mieć pod ręką kilka rodzajów mieszanek ziołowych.

Tagi: wyposażenie, curry, zioła | Struktura strony