Różne rodzaje kaszy na naszych stołach

Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych....

Więcej

Szczypta smaku do napojów alkoholowych

Udając się z przyjaciółmi do pubu lub dyskoteki zwykle zamawiamy do picia różnego rodzaju drinki. Z...

Więcej

restauracja stare miasto lublin

 Tagi:...

Więcej

Czym są zioła prowansalskie i do jakich potraw możemy je dodawać

Kasza jest bogata w wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz pierwiastków i substancji mineralnych....

Więcej

Gotuj z internetem

Przepisy kuchenne Świat kucharstwa jest światem niezwykle atrakcyjnym i... bogatym. Dziś już nasze umiejętności nie ograniczają się tylko i wyłącznie do tego, że potrafimy ugotować dania typowo polskie, wedle przepisów naszych babci i mam. Dziś lubimy eksperymentować. Sięgamy po pomysły, które naszym babciom nie przeszły nawet przez myśl. Bo jakże to jadać owoce morza? Nasze babcie do dziś nie mogą często spojrzeć nawet na mała ośmiorniczkę, czy kraba. To bije w ich kucharskie wychowanie poskazywana z dziada pradziada. My jednak w dobie internet u swobodnych podróży po świecie nie znamy konwenansów. Lubimy kulinarne eksperymenty. Nasza kuchnia takich się nie boi, wręcz przeciwnie, chętnie akceptuje nowe potrawy. To zawsze coś innego niż klasyczne ziemniaki z mielonym kotletem, to zawsze coś innego niż pieczony kurczak, czy rosół z kury. Zajadamy się chińszczyzną, uwielbiamy robić własnoręcznie pizzę, próbujemy też kuchni japońskiej – czyli osławionego już w świecie sushi. Nieobca jest nam też kuchnia francuska, meksykańska, turecka i hinduska. Każda z nich oferuje nam zupełnie inne smaki, inne i... chyba ciekawsze od tych, które na co dzień serwuje się w polskich knajpkach, w których zwykliśmy jadać szybkie posiłki nie mogąc znaleźć czasu na osobiste gotowanie. Skąd czerpiemy natchnienie? Kiedyś były to głównie książki kucharskie i tajne notatniki naszych mam, dzisiaj bazujemy głównie na internecie. W sieci jest mnóstwo wszelkiego rodzaju portali tematycznych, które są doskonałymi poradnikami kucharskimi. Można tam odnaleźć tysiące różnorakich przepisów, z dokładnym i szczegółowym opisem każdej czynności, jaką trzeba wykonać, aby dana potrawa się nam udała. Musimy także zdawać sobie sprawę z tego, że przy takich serwisach funkcjonują niesamowite fora, na których aktywnie wpisują się doświadczeni kucharze oraz osoby, pracujące w tym fachu od wielu lat. To szalenie ważna informacja, bo przepis przepisem, a praktyczne rady i tak dają nam więcej niż tylko suche „punktowanie” kolejnych składników i procesu towarzyszącemu podczas gotowania. Jak korzystamy z internetu gdy mowa o gotowaniu? To proste, w naszych domach często posiadamy bezprzewodowy dostęp do internetu. Wobec tego może nasza kuchnia wzbogacić się nie tylko o składniki do potraw, ale i o laptopa. Możemy w ten sposób wyświetlić sobie na ekranie nie tylko sam przepis, ale i film instruktażowy – a takich również jest w sieci niemało. Z taką pomocą nasza kuchnia niczym nas nie zaskoczy i zadnie danie nie może okazać się porażką. Jeśli tylko będziemy postępowali wedle wskazówek doświadczonych kucharzy, to każda potrawa udać się nam musi. Czy to mowa o kuchnia japoński, chińskich, czy jakiejkolwiek innej. W internecie znajdziemy setki porad, jak konkretne danie jest przygotować najłatwiej i jak, by było ono smaczne i pożywne. Z taką pomocą nie ma tematów tabu. Najważniejsze, byśmy sami wiedzieli, czego oczekujemy po danym daniu i znali swoje kulinarne miłostki i upodobania.

Tagi: internet, przepis, potrawa | Struktura strony