Oliwa z oliwek zadba o nasze zdrowie

Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Kuchnia symbolem Polski

Chwielibyśmy, by świat nas postrzegał w samych superlatywach. Niestety póki co niewiele jest dziedz...

Więcej

Kotlety – ulubiony dodatek mężczyzn

Często jemy potrawy smażone i zwykle przygotowujemy je na oleju roślinnym, bądź tłuszczach zwierzęc...

Więcej


bambusowy garnek do gotowania na parze

Przepisy kuchenne Jesteśmy przyzwyczajeni do przygotowywania potraw w tradycyjny sposób. Ziemniaki i inne warzywa zwykle gotujemy, zaś mięsa, drób i ryby smażymy bądź zapiekamy w piekarniku. Przy pomocy wody przyrządzamy także ryż, wszelkie odmiany kaszy, czy różnego rodzaju makarony. Wszystkie te produkty podczas gotowania, smażenia czy pieczenia tracą swoje wartości odżywcze, nie dostarczają nam tylu witamin i mikroelementów ilu powinny. Dodajemy do nich wiele różnorodnych przypraw, aby nadać im pożądany smak i aromat, ponieważ niestety, ale to także częściowo tracą. Jedzenie każdego dnia potraw smażonych jest bardzo niezdrowe i niekorzystnie wpływa na nasz organizm i samopoczucie, a także wygląd. Takie dania zwiększają nasz poziom cholesterolu i są prawdziwymi bombami kalorycznymi. Bywa także tak, że odgrzewamy potrawy w kuchence mikrofalowej. Nie dość, że nie smakują one już tak dobrze, to tracą wszelkie wartości odżywcze. Nie wiadomo jeszcze jaki będzie skutek ich promieniowania na nasze zdrowie, gdyż jak do tej pory nie ma co do tego żadnych pewności. Jeśli naprawdę nie ma takiej potrzeby, postarajmy się unikać dań i przekąsek przygotowywanych, bądź podgrzewanych w kuchenkach mikrofalowych. Istnieją sposoby na to, aby nasze jedzenie było zdrowe, mniej kaloryczne i nie traciło swoich wartości odżywczych, mikroelementów, witamin, smaku oraz aromatu. Wystarczy, że będziemy gotować je na parze. Na rynku dostępna jest cała gama takich kuchennych urządzeń. Jedne służą do przygotowywania pojedynczych produktów, inne zaś są o wiele większe i w jednym czasie możemy w nich gotować ryby, mięso czy drób, ryż, makaron lub ziemniaki oraz inne warzywa. Wszystko to i wiele innych nie wymienionych tutaj produktów przygotujemy bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu. Dzięki temu, że nie będą one także gotowane we wrzątku, zachowają wszystkie swoje właściwości odżywcze, smakowe, a także będą miały piękny kolor (zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa i owoce). W tym wypadku możemy znacznie ograniczyć stosowanie różnorodnych przypraw, gdyż wystarczy ich naprawdę niewiele, aby nasze dania były przepyszne. Gotowanie w takich urządzeniach jest bajecznie proste i nie musimy martwić się o to czy przypadkiem czegoś nie przypalimy. Na tego rodzaju kuchenkach, bądź w ulotkach dołączonych do nich znajdziemy informację jak długo i w jakiej temperaturze przygotowywać dane produkty, na jakim poziomie powinniśmy je układać i ile wody należy użyć. Czyszczenie kuchenek parowych nie stanowi żadnego problemu, możemy je bez przeszkód myć w zmywarce i zapomnimy o szorowaniu przypalonego tłuszczu. Warto posiadać takie urządzenie we własnym domu. Ułatwi nam ono gotowanie obiadów czy kolacji. Dzięki niemu możemy jeść zdrowe i przepyszne potrawy, wiedząc że dostarczamy swojemu organizmowi wielu witamin. Nie będziemy zmuszeni używać niezliczonej ilości różnorodnych przypraw, gdyż produkty nie stracą swoich walorów smakowych. Nie tylko zadbamy o nasze zdrowie i figurę, ale także stracimy mniej czasu na zmywanie, gdyż nie będziemy musieli szorować już kilku garnków i patelni.

Tagi: para, gotowanie, witaminy | Struktura strony