Lubimy kuchnię włoską

Ze wszystkich obcych rodzajów gotowania, najbardziej nam przypada do gustu kuchnia włoska. Mimo iż ...

Więcej

Gotujemy dania na kilka obiadów

Nie jesteśmy leniwi, ale na gotowanie nie mamy czasu. W wielu domach, zwłaszcza w takich, w których...

Więcej

Chcesz zadbać o swoje zdrowie – jedz kiełki!

Rzadko kiedy, jeśli w ogóle, kiełki goszczą na naszych stołach. Niektórzy ludzie nawet nigdy ich ni...

Więcej

Używaj warzyw

Ze wszystkich obcych rodzajów gotowania, najbardziej nam przypada do gustu kuchnia włoska. Mimo iż ...

Więcej

żywność

Ekologiczna żywność jest coraz bardziej popularna
Od pewnego czasu na całym świecie panuje moda na ekologiczną żywność, czyli taką którą produkuje się stosując ekologiczne metody. Polega to przede wszystkim na wyeliminowaniu z upraw roślin różnego rodzaju sztucznych nawozów i pestycydów. Jeżeli gotujemy potrawy używając właśnie takich produktów, to mamy pewność, że są one o wiele zdrowsze i, że do naszego organizmu nie przenikają żadna szkodliwe substancje spożywcze. Dlatego też gotując obiady powinniśmy jak najczęściej po nią sięgać. Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, że spożywając warzywa czy owoce nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednich substancji, które powinny zawierać dane rośliny. Nasza kuchnia powinna gościć tylko i wyłącznie taką ekologiczną żywność, byśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, samopoczuciem i prawidłowym funkcjonowaniem naszego organizmu. Wszelkie produkty, które mogą cieszyć się tym mianem są zwykle odpowiednio oznakowane, a w większych sklepach możemy znaleźć nawet całe działy, które obejmują tylko i wyłącznie żywność ekologiczną. Potrawy z takich produktów możemy przyrządzać identycznie jak zwykle, stosując te same przyprawy i sposoby gotowania. Nie ma to żadnego większego wpływu na nie. Ekologiczna żywność różni się od zwykłej tylko tym, że jest zdrowsza i bogatsza w substancje odżywcze. Dlatego też możemy się nią cieszyć nie rezygnując z naszych nawyków żywieniowych. Nadal możemy jeść nasze ulubione potrawy zarówno te smażone, pieczone jak i gotowane oraz dodawać do nich nasze ulubione przyprawy, by zyskały pożądany smak i aromat. Dzięki ekologicznej żywności zadbamy nie ...

Kardamon - zastosowanie i właściwości
Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, w Chinach, a także w Ameryce Środkowej. Nasiona tej rośliny należą do grona najdroższych i najbardziej cenionych przypraw. Stosowane są w ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach jako dodatek do różnorodnych potraw i napojów. Kardamon jest tak bardzo ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, że zyskał miano królowej przypraw. Droższy od niego jest już chyba tylko szafran i wanilia. Znany był już nawet w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go do produkcji perfum. W krajach arabskich kardamon stanowi podstawowy składnik kawy i ponad połowa jego produkcji trafia właśnie do tych krajów. Zastosowanie kardamonu jest niezwykle szerokie. Nie jest on tylko przyprawą stosowana w gospodarstwie domowym. Korzystają z niego również producenci alkoholu i kosmetyków. Przyprawa ta charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny. Warto zapłacić każdą cenę, aby mieć kardamon w swojej kuchni. Jest to ekskluzywna przyprawa i jej zapachem zachwycała się sama Kleopatra. Pomoże on nam nadać gotowanym przez nas potrawom intensywny smak i łagodny aromat. Jako dodatek nadaje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Szeroko stosowany w kuchni indyjskiej, jest także jednym ze składników curry. Możemy przyprawiać nim mięsa i sałatki. Dodawać go do różnego rodzaju wypieków, kompotów i alkoholi, a także kremów. Kardamon przejawia także pewnie właściwości lecznicze. Pomaga on przyspieszyć przemianę materii, co oznacza, ...

Struktura strony