Grzyby dają aromat

Są w naszych kuchniach takie produkty, które mają szczególny smak i aromat. Coś, co czyni nasze pot...

Więcej

Doceń niezwykłą kuchnię indyjską

Kulinarna sztuka Indii obejmuje przede wszystkim kuchnię bombajską, madraską, muzułmańską i hindusk...

Więcej

Ciasta nie tylko na święta

Z ciastami to ciężka sprawa – nie jest tak łatwo wiele z nich przygotować. O tym musimy wiedzieć, b...

Więcej

kuchnie na wymiar rybnik

Są w naszych kuchniach takie produkty, które mają szczególny smak i aromat. Coś, co czyni nasze pot...

Więcej

zioła

Twaróg jako pyszny dodatek do kanapek
Często kupujemy w sklepach białe sery z dodatkiem różnego rodzaju przypraw i warzyw. Przeznaczone one są jako dodatek do naszych kanapek. Rzadko zdarza się abyśmy sprawdzali na opakowaniu, co zawierają takie serki. Niestety nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że zawierają one różnego rodzaju substancje chemiczne szkodliwe dla naszego zdrowia i organizmu. Dlatego też powinniśmy się pokusić o przygotowanie podobnych specjałów w naszej kuchni. Będziemy mieć pewność, że stosujemy tylko świeże i najwyższej jakości produkty. Skoro codzienne gotowanie nie sprawia nam żadnego problemu, to przygotowanie takich dodatków do kanapek będzie dla ...

Kardamon - zastosowanie i właściwości
Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest między innymi na Półwyspie Indyjskim, w Chinach, a także w Ameryce Środkowej. Nasiona tej rośliny należą do grona najdroższych i najbardziej cenionych przypraw. Stosowane są w ekskluzywnych restauracjach i kawiarniach jako dodatek do różnorodnych potraw i napojów. Kardamon jest tak bardzo ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, że zyskał miano królowej przypraw. Droższy od niego jest już chyba tylko szafran i wanilia. Znany był już nawet w starożytnym Egipcie, gdzie stosowano go do produkcji perfum. W krajach arabskich kardamon stanowi podstawowy składnik kawy i ponad ...

Mięso na grilla trzeba peklować
Jesteśmy narodem kochającym imprezy. Oczywiście z meliniarstwem tego mylić nie można. Po prostu od czasu do czasu spotykamy się w grupie przyjaciół, pijemy winko lub piwo objadając się mięsiwem z grilla. Takie majówki" są dość popularne, toteż nie dziwne, ze coraz więcej wydawnictw szykuje nam poradniki, w których zawarte są różnego rodzaju przepisy kuchenne dotyczące peklowania mięsa. Karkówka, kiełbaska, steki, kurczak - cokolwiek chcemy upiec na grillu musimy się wcześniej postarać o to, by mięso zapeklować. Tylko takie mięsiwo, które poleży dobę w przyprawach rzeczywiście będzie miało niepowtarzalny smak dający wiele radości ...

Rozmaite mieszanki ziół i przypraw, które przydadzą się w naszej kuchni
Przyprawy i zioła stanowią nieodłączny składnik różnego rodzaju potraw. Znajdziemy je dosłownie w każdej kuchni, gdyż trudno jest sobie wyobrazić gotowanie bez ich użycia. Dostępna jest naprawdę ogromna ilość tych substancji nadających niesamowity smak i aromat naszemu jedzeniu. Bez nich nie mielibyśmy aż tak ogromnej przyjemności ze spożywania różnorodnych pieczeni, sałatek, zup, sosów, zapiekanek, makaronów czy nawet zwykłych kanapek. Dodajemy je także do niektórych ciast, napojów, koktajli, a nawet drinków. Jednak zwykle używamy przypraw składających się z jednego konkretnego składnika, a przecież istnieje ogromna ilość różnego rodzaju mieszanek, które mogą w znacznym ...

Na co zwracać uwagę przy nabywaniu ziół i przypraw
Zioła i przyprawy są nieodłącznym składnikiem wszelkiego rodzaju potraw jakie przygotowujemy zarówno na co dzień, jak i od święta. Bez nich gotowanie byłoby o wiele trudniejszym zajęciem i nie mielibyśmy, aż tak ogromnej przyjemności z jedzenia rozmaitych dań. Nadają one im nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, ale niekiedy także specyficzną barwę. Istnieje naprawdę ogromna ilość przypraw i ziół różnego pochodzenia. Właściwie wszystkie kuchnie świata mają swoje ulubione, które niekiedy stają się cechą wyróżniającą jakiś kraj bądź region. Każdy z nas w swojej kuchni także posiada ulubione przyprawy. Jednak, aby te jakże ...

W jaki sposób przechowywać przyprawy
Kochamy przyprawy oraz zioła za to, że nasze potrawy z nimi smakują o wiele lepiej i nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania. Jednak nie zawsze dobrze je przechowujemy przez co tracą one nie tylko aromat, ale także nie nadają już tak intensywnego smaku. Aby zawsze pozostały świeże i nie traciły swojej wartości musimy umiejętnie je przechowywać. Jeśli odpowiednio o nie zadbamy, będziemy mieć pewność, że będą nam dobrze służyły, jednak jeśli nie zadbamy o to, możemy nie uzyskać oczekiwanych efektów i nasze potrawy nie będą już tak pyszne. Jeśli kupujemy przyprawy pakowane ...

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle
W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić obiadu, zadowalamy się różnego rodzaju sałatkami i przekąskami. W skład naszych potraw wchodzą różnorodne zioła, które kupujemy w sklepach, a bazarach, bądź uprawimy w naszych ogródkach i na działkach. Zwykle doceniamy wyłącznie ich walory smakowe i traktujemy je jako przyprawy. Zapominamy o tym, że stanowią one źródło wielu wartości odżywczych. Mają także zbawienny wpływ na kondycję naszego zdrowia i samopoczucia. Z tego też powodu wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym do produkcji różnego rodzaju tabletek, syropów i ...

Struktura strony