Dlaczego niektórzy z nas nie lubią gotować

Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najp...

Więcej

Wykorzystanie ziół w różnych gałęziach przemyśle

W każdym domu codziennie gotowane są różnego rodzaju potrawy. Jeśli nawet zdarzy nam się nie zrobić...

Więcej

Dodatki do sałatek i kanapek

Na naszych stołach często goszczą różnego rodzaju dodatki do kanapek, sałatek i innego jedzenia. Na...

Więcej

Nasze ulubione sosy

Każdego dnia gotujemy różnego rodzaju potrawy. Czasami są to naprawdę wykwintne dania, czasami najp...

Więcej

zdrowo

Kuchnia i małe dzieci
Kuchnia czyli rodzaj potraw, jakie przygotowujemy zazwyczaj są podporządkowane nie tylko naszym indywidualnym upodobaniom smakowym, ale także wymaganiom naszego organizmu. Dlatego też należy koniecznie wziąć pod uwagę to, z jakimi domownikami mamy do czynienia. Kuchnia dla osób starszych znacznie się różni od tej, przygotowywanej dla najmłodszych. Każdy wiek, ale także i płeć ma swoje indywidualne potrzeby, do których należy przystosować to, co przygotowujemy na obiady, śniadania i kolacje. Kuchnia dla najmłodszych naszych dzieci powinna zawierać wszystkie niezbędne dla nich składniki, dlatego należy bardzo mocno się postarać o to, by rzeczywiście wyglądało to, jak najlepiej. Nasza kuchnia powinna przede wszystkim dostarczać dzieciom dużej ilości białka. To dzięki takim składnikom, nasze pociechy mogą się zdrowo rozwijać i prawidłowo rosnąć. Oczywiście, by och kości były sprawne i zdrowe, potrzebna jest także aktywność fizyczna, ale dobra kuchnia także odgrywa tutaj ogromną rolę. Poza tym musimy także zwrócić uwagę na wapń, który kości buduje. Dzieci powinny dostawać spore ilości mleka oraz produktów mlecznych, takich jak jogurty czy chude sery, by zdrowo rosnąć i się rozwijać. Kuchnia powinna także zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego, wegetarianizm nie jest wskazany, dziecko potrzebuje mięsa, w którym znajduje się nie tylko białko, ale także wiele cennych minerałów i składników odżywczych. Szczególnie zdrowa jest wątróbka, która zawiera duże ilości żelaza, ale także wołowina, drobiowe serduszka i cielęcina. Zdrowa kuchnia sprawi, że nasze dzieci będą pełne energii i siły przez ...

Sami przygotowujmy obiady
W dzisiejszych czasach istnieje niezliczona ilość restauracji, pizzerii, barów szybkiej obsługi i jadłodajni, które oferują nam mnóstwo różnorodnych potraw, zwykle w atrakcyjnych cenach. Często wolimy udać się na obiad w jedno z takich miejsc, niż przygotować coś samemu w domu. tłumaczymy się najczęściej brakiem czasu na gotowanie czegokolwiek, a nie zastanawiamy się nad wpływem takiego niezdrowego jedzenia na nasze zdrowie i zdrowie najbliższych nam osób. Potraw serwowane w takich miejscach zwykle ubogie są w witaminy, składniki odżywcze i mikroelementy, które są naszemu organizmowi niezwykle potrzebne, aby mógł on prawidłowo funkcjonować i abyśmy mogli cieszyć się dobrym, niezachwianym zdrowiem i urodą. Poza tym takie dania są niezwykle kaloryczne i dostarczają nam spore ilości niezdrowego tłuszczu. Dlatego jeśli dbamy o naszą figurę powinniśmy kategorycznie odmówić sobie spożywania jakichkolwiek posiłków serwowanych w takich miejscach. Starajmy się gotować obiady w naszym domu. Zajmie nam to niewiele więcej czasu niż udanie się do restauracji i tam oczekiwanie na podanie zamówionego posiłku. Gotując samodzielnie mamy pewność, że używamy najwyższej jakości produktów, świeżych warzyw i ulubionych przypraw. Wiemy, co podajemy naszemu partnerowi i dzieciom, i że na pewno nie wpłynie to negatywnie na ich zdrowie. Nasz obiad powinien składać się z dwóch dań i ewentualnie jeszcze możemy zaserwować jakiś deser. Na pierwsze danie zawsze starajmy się przygotować zupę, zaś danie drugie powinno być bardziej obfitym posiłkiem składającym się z jakiejś mięsnej potrawy, ziemniaków, ryżu, ...

Struktura strony